Libor Chlad Suriyeli mülteciler hakkında konuştu

11.10.2019 12:24

AB-Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkanı Libor Chlad, Ankara'da Suriyeli mülteciler hakkında konuştu.

Libor Chlad Suriyeli mülteciler hakkında konuştu

AB-Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkanı Libor Chlad, “Türkler evlerini sığınmacılara açtı. Türkiye takdiri hak eden bir çalışma gösteriyor.

Türkiye bu konuda varlığını olumlu bir şekilde ortaya koyuyor.  Bu dünyanın bir zorluğu ve gerçeğidir. Bu göç olgusunu yönetenler olarak Avrupa’nın birçok ülkesinin kapısını kapadığını biliyoruz.

Ancak Kilis ve Gaziantep’de ki durumu Avrupa’da da görmek mümkün.  AB ile bir destek yardımı içinde 3 milyar verildi. 2021 Haziranına kadar projeler uygulanmaya başlandı. Mültecilerin yüzde 2’si kamplarda yaşıyor.

Geri kalanların ise ülkelerin çeşitli bölgelerinde yaşadığını biliyoruz. Şu an Afganistan’dan göç gelmektedir. Türkiye hükümeti ve Avrupa Birliği mültecilerin yaşama konusunda destek verme yönünde çalışmalar yürütüyor.

AB-Türkiye Delegasyonu AB’nin en büyük delegasyonudur. AB’nin şu ana kadar göçle sağlamış olduğu desteği, Türkiye’ye yapmıştır. AB, Türkiye’nin bu desteklere en çok ihtiyacı olan ülke olduğunun bilincinde.

Göç ile mücadele ile ilgili en büyük yardımı bütün ülkeler içinde Türkiye’ye sağlıyor. Türkiye bu noktada kendine has bir bütçe hazırlamış ve yönetim şekli geliştirmiştir.

Eğitimden, korunma alanlarına dair tüm bölgeler belirlenerek burada yapılan tüm faaliyetleri Türkiye Hükümeti ile birlikte geliştirdik ve uygulamaya koyduk. Yüzde 40’ı BM yüzde 20’si Kızılhaç tarafından bu destekler veriliyor.

Türkiye’nin bu paradan alacakları pay, artacaktır. Şu ana kadar harcanan 3 milyar TL sözleşmeye bağlanmıştır” dedi.

Projeleri anlattı

Paranın yavaş gelmesini ile ilgili açıklamalarda bulunan Libor Chlad konuyla ilgili tamamıyla projelendirme ve sözleşmeye bağlı olarak yapıldığını belirtti.  

Proje tekliflerin ve hükümet ile görüşülerek adım atıldığını söyleyen LibarChlad sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda bu paranın sağlandığı ve serbest bırakıldığı kullanılma hızı, projenin hazır hale getirilmesine bağlı. Örneğin Filistin’de bir hastane yapılacaksa, paranın bir bölümü serbest bırakılır ve projenin yürüdüğü görülmesi amacıyla paranın diğer kalanı ödenir. Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak projelerinden birisi de mültecilere AB Delegasyonu 1.7 milyon mülteciye AB den para gönderilmektedir.

Bu da Kızılay aracılığı ile hane sayısı ve aile ekonomik konumuna göre aylık fiyat ödemesi yapılmaktadır. Bu parayı AB göndermektedir. Bu para yine Türkiye hükümetinin ilgili kurumlarında harcamalar yapılıyor ve Türkiye’nin ekonomisinde hareketlilik sağlıyor. Türkçe eğitim yapıları hazırlanıyor. İl Eğitim Müdürlükleri yeni cihaz alınacağında AB olarak biz bu cihazların alınmasını sağlıyoruz. Bu cihazları hem Türk öğrenciler hem de sığınmacı öğrencilerin kullanabiliyorlar.

Vatandaşlık durumlarına ve Mülteci olup olmadıklarına bakılmamaksın öğrencilere yardım edilmesini hedefliyoruz. Mülteci öğrencilerin Türkiye’ye entegre olmasına katkı vermeye gayret gösteriyoruz.

Yeni yapılan okullara Türk öğrenciler ile birlikte hem Suriyeli ve hem de diğer mülteci öğrencilere göre genişlik sağlanıyor. Eğitim projelerinin yanında enerji projeleri de yürütüyoruz.

Şu ana kadar Milli Eğitim Bakanlığı ile 700 milyon euroluk hibe sözleşmesi yapıldı. Sosyal uyum faaliyetleri için sadece Suriyeli sığınmacı ve mülteciler için değil tüm öğrenciler için gerçekleştiriyoruz.

Toplumsal cinsiyete dayalı çeşitli organizasyonlar yapıyoruz. Gaziantep Üniversitesinde İnovasyon Karma Eğitim Program uyguladık.

Öğrencilerin kendi geçimlerini sağlama zorunluluğu nedeniyle dersleri kaçırmamaları için internetten ders verilmesini de sağladık. 401 okulun yeniden inşaa edilmerek 93 bin öğrenci kapasiteli 575 milyon Euro’luk proje başlatıldı.

300 Milyon Euro’luk sağlık bakanlığı ile çeşitli kademeler için sözleşme imzalandı. İhtisas sağlık hizmetleri amaçlıyoruz. Tüm bu çalışmalarla birlikte 90 milyon Euro su alt yapıya hazırlandı.

Aile ve Çalışma Bakanlığı ile yakın dirsek teması içindeyiz. Yaptığımız tüm hizmetler yasal ve Türk Hükümeti ile yapılan hassas çalışmaların sonucunda hayata geçiriliyor.

AB Çalışmaları, Türkiye de kurduğu delegasyon Avrupa’da kurduğu en büyük delegasyon olduğunu belirtmek isterim. AB’nin Türkiye’ye tüm ülkelerin arasında en büyük payı verdiğini belirtmek isterim”

Ardından toplantı,  Suriyeli Sığınmacı merkezlerinde eğitim gören çocukların yaptığı eserler katılımcılara ve konuşmacılara takdim edilerek devam etti.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto