İzmir'deki balıkçılardan Atık Su Arıtma Tesisi'ne büyük tepki

28.10.2020 19:27

İzmir'in Çiğli ilçesindeki Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan kirli suların İzmir Körfezi'ne aktığı ileri sürüldü.

İzmir'deki balıkçılardan Atık Su Arıtma Tesisi'ne büyük tepki

İzmir'in Çiğli ilçesinde 2014 yılında açılan Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan pis suların İzmir Körfezi'ne aktığı iddiası ortalığı karıştırdı. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılımıyla açılan tesisten akan sular körfezin rengini çamur sebebiyle kahverengiye çevirirken, balıkçılar da duruma tepki göstererek tesisin düzgün çalışmadığını savundu.

Tesisten denize pis suların deşarj edilmesi sebebiyle hem ekolojik sistemin hem de balıkçıların zarar gördüğünü belirten İlker Kabadayı, "Tesis sözde arıtma yapıyor ama gece olunca pis suyu denize salıyorlar. Balıkları da yemleri de zehirliyorlar. Denizin dibinde ot bırakmadılar. Burası yavruların ürediği bir yer. Ancak arıtmalar denizde balçık yaptığı için yavru bırakmıyor. Biz paragatçılık yapıyoruz ve çektiğimizde ölü balıklar topluyoruz. Bu durum denizi etkilediği kadar bizleri de etkiliyor. Çünkü ekmeğimizden oluyoruz. Balığımız çöp oluyor. Artıma tesisi bizi mahvetti. Körfezde yaklaşık 500 tür balık var ve hepsi yavru bırakıyor. Bunlar nasıl arıtma yapıyor ben anlamadım. Denize bıraktıkları balçıkta ne balık ürer ne canlı yaşar. Suyla temas ettiğimizde vücudumuzda sivilceler çıkıyor" dedi.

"Suyun leş gibi olduğunu görüyoruz" 

Denizin renginin yanı sıra yaydığı kötü kokudan dolayı da oldukça rahatsız olduklarını belirten İlkim Kabadayı, "Balığa çıktığımızda hemen her gün arıtma tesisinin oradan geçiyoruz ve suyun leş gibi olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda kokudan da duramıyorum ve midem bulanıyor. Avlanmak için yemlerimizi hapse koyup, denize bırakıyoruz. Sabah toplamaya geldiğimizde 600-700 ölü balık görüyoruz. Onları da maalesef denize geri bırakıyoruz. Hem hayvanlara hem de bizim emeğimize yazık. Arıtmanın kontrolsüz bir şekilde çalıştığı çok açık" diye konuştu.

"Balıklar burayı zamanla terk etmeye başladı" 
 

Balıkçılıkla uğraşan Musa Çelik de kahverengi körfeze olan tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Ya adam gibi arıtma yapacaklar ya da başka yere taşıyacaklar. Çünkü o tesis denizdeki oksijeni bitiriyor. Atıklar sebebiyle suyun altında tüm canlı varlıklar öldü. Hem suyun dibindeki yeşil örtü hem de zincirdeki en küçüğünden en büyüğüne olmak üzere balıklar öldü. Üremeye elverişli olmasından dolayı birçok balık yumurtlamak için buraya geliyor. Oksijen olmayınca balıklar da burayı zamanla terk etmeye başladı. İç körfez daha temiz çünkü oraya arıtma dökülmüyor. Arıtma tesisinin oraya kafes içinde canlı balık bıraksınlar ve yaşayıp yaşamadığını kontrol etsinler."

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto