Bir zamanlar Türkiye’nin en temiz tatlı su gölüne sahip olan, ancak zehirli atıklar nedeniyle bu zenginliğine sahip çıkamayan Isparta’nın Eğirdir ilçesi, kış aylarının gelmesiyle yine yoğun soba ve kalorifer dumanının altında kaldı. Tüm bu olumsuzluklara ek olarak ilçe sakinlerinin kalorifer atıklarını kurumaya başlayan gölün çevresine atmaları tepki toplarken, yoğun dumanın covid-19 yayılımı riskini artırdığını söyleyen Doç. Dr. Erol Kesici, “Rüzgarsız havada pencereden başınızı uzatırsanız nefes almayın” dedi.

Doğalgaz gelmedi odun ve kömüre hücum

Türkiye’nin muhteşem doğaya sahip yerleşim merkezlerinden Isparta’nın Eğirdir ilçesi ciddi çevre kirliliğinin kıskacı altında. Bir zamanlar Türkiye’nin en temiz tatlı su gölünde tarımsal ve evsel atıkların arıtılmadan bırakılması nedeniyle zehirli dip çamuru oluşurken, vahşi sulamanın da gölden yapılması nedeniyle kuruma tehdidi ortaya çıktı. Öte yandan bir türlü doğal gazın gelmemesi nedeniyle ilçede hala odun ve kömürle ısıtma yapılması çeşitli sorunlara neden oluyor. Eğirdirliler, havaların soğuması nedeniyle bacalardan çıkan yoğun duman nedeniyle nefes almakta zorluk çekiyorlar. Öte yandan Eğirdir Gölü’nün kıyısına atılan kalorifer artığı kömür tozları da rüzgarın etkisiyle hem göle hem de ilçeye adeta yağmur gibi yağıyor.

Covid-19 dumanı sever

Eğirdir’in ve Gölün yaşadığı sorunları gündeme taşıyıp, çözüm yolları bulunmasına katkı sağlamak amacıyla çok uzun yıllardır mücadele eden Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı Doç. Dr. Erol Kesici, kış aylarının gelmesiyle yaşanan sorunlara yenilerinin eklendiğini belirterek uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesabından ilçenin duman altında kalmış görüntülerini paylaşan Doç. Dr. Kesici, “Covid-19 dumanı sever” diye seslendi.

Baca filtrelerini SDÜ ucuza yapıyor

Hiç olmazsa resmi binaların bacalarına filtre takılması gerektiğinin altını çizen Erol Kesici, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“COVİD-19 DUMANI SEVER “ diye TV ve yetkililer uyarmakta… Eğirdir'de sokağa çıkarken, “Akşamüzeri rüzgarsız havada pencereyi açıp başınızı uzatırken, nefes almayın- açmayınız!”

İKİDEN FAZLA MASKE TAKMANIZI ÖNERİRİM… DOĞAZ BİR TÜRLÜ GETİRİLMEYİNCE! Baca gazları o kadar yoğun ki iş ve okul başlangıcında hele akşamüzeri ve gece..
Şuan bile PENCERİNİZİ AÇIP EVİNİZİ HAVALANDIRMANIZ İMKANSIZ.. KOKU..İS… “her yer duman altında…hava- su –toprak- canlılar”

Artık köylerde bile olan Doğal Gazı, Eğirdir’e getirmek için sözler verdiğinizi unutmadık.. Kaç yıl geçti? Hadi evlerden vazgeçtik diyelim! Bari RESMİ Dairelerin bacalarına FİLTRE TAKILMASI İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNUNUZ… Baca filtrelerini SDÜ çok ucuza yapabilmekte!

EĞİRDİRDE BU KIŞ DA YAŞAM ZOR..HER YER DUMAN ALTINDA Kalorifer atıkları mı? Hala göl kıyısında depolanmakta! Önce bu “zehirli çöpü “ toplayınız!
NEDEN EĞİRDİR’E DOĞAL GAZ gelmez? SÖZÜNÜZÜ TUTUNUZ!

Covid19 “dumanı sevmekteymiş” sağlığınız için gelecek için ikiden fazla maske takınız!.. EĞİRDİR’E SÖZ VERİLEN DOĞAL GAZ NEDEN GETİRİLMİYOR SORGULAYINIZ!”