Yeni Kabine'de 4 Bakan aynı ilden yer aldı! Konya'ya ödül, Antalya'ya ceza mı?

04.06.2023 21:05

Dün gece yeni Kabine Kurulu'nu açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gözler üyelere çevrildi. Geçen dönem Dışişleri Bakanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu listede yer almazken yeni Kabine'de Konyalı 4 bakan yer aldı. Konya'nın ardından Kabine'ye Trabzon, Rize, Bartın ve Giresun'dan biri İstanbul, diğeri Hatay doğumlu beş Karadenizli bakan girdi.

Yeni Kabine'de 4 Bakan aynı ilden yer aldı! Konya'ya ödül, Antalya'ya ceza mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Kabine'yi açıkladı. Yeni Kabine'nin neredeyse tamamı yeni isimlerden oluşurken, Konya damga vurdu. 14 Mayıs'ta yapılan seçimlerde Konya'dan ilk turda yüzde 68,94 oy alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ikinci turda oyunu artırarak yüzde 72,99 oyla birinci çıktı. Antalya'da ise durum tam de tersine gerçekleşti. İlk turda yüzde 39,85 oy alan Erdoğan ikinci turda oy oranını yüzde 42,65'e yükselse de ikinci sırada yer aldı.

HERKESİN AKLINDA AYNI SORU

Ortaya çıkan seçim sonuçları ve açıklanan Kabine Kurulu'nun ardından herkes aynı soruyu soruyor. Konya'ya 4 bakanlık verilip görevini başarıyla yürüten Mevlüt Çavuşoğlu'nun kenara çekilmesi alınan oylarla ilgili miydi? Vatandaşların bir kısmı ceza olarak nitelendirirken yarısı da Çavuşoğlu'ya farklı bir misyon yükleneceği düşünülmekte.

ZİRVEDE KONYA VAR

Yeni Kabine'de Konyalı 4 bakan yer aldı. Konya'nın ardından Kabine'ye Trabzon, Rize, Bartın ve Giresun'dan biri İstanbul, diğeri Hatay doğumlu beş Karadenizli bakan girdi.

4 BAKAN KONYALI

Konyalı olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat Kabine'de görev aldı.

MAHİNUR ÖZDEMİR GÖKTAŞ

Konya ve Emirdağ'dan Belçika'ya göç etmiş bir aileden gelen olan Mahinur Özdemir, Brüksel doğumlu. Brüksel Meclisi'nde Hristiyan Demokrat CDH'de milletvekilliği yapan Özdemir, Avrupa'da ve Belçika'da vekil seçilen ilk başörtülü kadın oldu. Ermeni soykırımını tanımadığı gerekçesiyle partisinden ihraç edildi ve bağımsız milletvekili olarak siyasi kariyerine devam etti. Özdemir, 2019'a kadar Brüksel Parlamentosu Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanvekilliği, Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekilliği görevlerini yaptı. İki yıl Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği görevlerinde bulundu.

Mahinur Özdemir

ALİ YERLİKAYA

Aslen Konyalı olan Ali Yerlikaya, İstanbul SBF mezunu. Çeşitli ilçelerde kaymakamlık ve İçişleri Bakanlığı'nda çeşitli idari görevlerde bulunan Ali Yerlikaya; 2007'de Şırnak, 2010'da Ağrı, 2012'de Tekirdağ, 2015'te Gaziantep ve 2018'de ise İstanbul'da valilik görevine atandı.

Ali Yerlikaya

FAHRETTİN KOCA

Fahrettin Koca, 2 Ocak 1965'te Konya'nın Kulu ilçesine bağlı Ömeranlı beldesinde doğdu. Ailesinin isteği üzerine İstanbul Tıp Fakültesine gitti. Çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. Kurucu başkanı olduğu Türkiye Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı (TESA) tarafından 2009 yılında kurulan İstanbul Medipol Üniversitesinin Mütevelli Heyeti başkanlığını yürüttü. 2018 Türkiye genel seçimleri sonrasında oluşan Bakanlar Kurulu'na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sağlık Bakanı olarak atandı.

Fahrettin Koca

ÖMER BOLAT

1963 İstanbul doğumlu olan Ömer Bolat, aslen Konyalı. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi uluslararası ekonomik ilişkiler mezunu. Bolat, MÜSİAD'da 4 yıl Genel Başkan Yardımcısı ve 4 yıl da Genel Başkan olarak görev yaptı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'de Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de üstlenen Bolat, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğini de yürüttü.

Ömer Bolat

OSMAN AŞKIN BAK

Bak, 11 Ekim 1966 yılında İstanbul Üsküdar'da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesi bölümünden mezun oldu. İngiltere'de Nottingham Üniversitesinde İşletme Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği alanında yüksek lisansını, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği programında doktorasını tamamladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türk İran İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak görev üstlendi. İstanbul Ticaret Odasında Meclis Üyesi olarak görev yaptı. 2007-2011 yıllarında Güreş Federasyonu Başkanı olan Bakan Bak, 2017-2018 yıllarında ise Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev yapmıştı.

Osman Aşkın Bak

MEHMET FATİH KACIR

Kacır, 16 Ekim 1984, İstanbul'da doğdu. Kurucusu ve yöneticisi olduğu şirketlerde faydalı model ve endüstriyel tasarımlar geliştirmiştir. T3 Vakfı kurucularındandır. 31 Temmuz 2018'de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olarak görevlendirilmiştir.

Osman Fatih Kacır

İBRAHİM YUMAKLI

Yumaklı, Bakırköy İmam Hatip Lisesi'nin ardından, 1992 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden mezun oldu. Ekim 2016'dan itibaren Genel Müdür ve İcracı Yönetim Kurulu Üyesi olarak GÜBRETAŞ'ta görev yapmış olup, 7 Nisan 2022 Perşembe Günü yayınlanan Resmi Gazete ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı olarak atanmıştır.

İbrahim Yumaklı

ABDÜLKADİR URALOĞLU

Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden 1988'de mezun oldu. İzmir bölge müdürüyken 2015 yılında görevinden istifa ederek AK Parti'den Trabzon milletvekili adayı adayı olmuştu. 23 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından T.C. Karayolları Genel Müdürü olarak atandı.

Abdulkadir Uraloğlu

MEHMET ŞİMŞEK

Şimşek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat bölümünde tamamladı. Ankara'da aynı fakültede bir yıl araştırma görevlisi olarak çalıştıktan sonra Etibank bursu ile yüksek lisansın için İngiltere'de bulunan University of Exeter'e gitti. Yüksek lisans eğitiminin ardından Türkiye'ye geri gelen Şimşek 3 ay Etibank'ta çalışmasının ardından ABD'ye yerleşti. Ulusal ve uluslararası birçok kuruluşta çeşitli görevleri yürüten Şimşek 2009 yılında Gaziantep'te AK Parti'den milletvekili seçilerek siyasi kariyerini başlattı. 1 Mayıs 2009'da Kemal Unakıtan'ın yerine geldiği Maliye Bakanı görevini 2015'te bıraktı.

Mehmet şimşek

YILMAZ TUNÇ

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olan Tunç, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Anabilim Dalında tamamladı. AK Parti'den 23, 24, 25, 26 ve 27. dönemlerde Bartın Milletvekili seçilen Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu Başkanlığı ve AK Parti Grup Başkanvekilliği görevlerinde de bulundu.

Yılmaz Tunç

YAŞAR GÜLER

Güler, 1986'da Kara Harp Akademisinden, 1988'de Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun oldu. Tuğgeneral rütbesiyle 2001-2003 yılları arasında 10'uncu Piyade Tugay Komutanlığı, 2003-2005 yılları arasında Genelkurmay MEBS Plan Koordinasyon Daire Başkanlığı görevlerinde bulunan Güler, 2005'te Tümgeneral oldu. 2005-2007 yılları arasında MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı, 2007-2009 yılları arasında Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı görevlerinde bulunan Güler, 2009'da Korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral rütbesiyle 2009-2010 yılları arasında Harita Genel Komutanlığı, 2010-2011 yılları arasında 4'üncü Kolordu Komutanlığı, 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerinde bulunan ve 2013 Yüksek Askeri Şura Kararları ile Orgeneralliğe terfi eden Güler, 2013-2016 yılları arasında Genelkurmay 2'nci Başkanlığı, 2016-2017 yıllarında Jandarma Genel Komutanlığı, 2017-2018 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürüttü. Cumhurbaşkanlığının 9 Temmuz 2018 tarihli kararnamesiyle Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.

Hakan Fidan

HAKAN FİDAN

Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara'da doğmuştur. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu mezunudur.

Hakan Fidan 1986'dan 2001'e kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde astsubay olarak görev aldı. KK Muhabere Okulu ve KK Dil Okulunda eğitim almıştır.Askerliği kendi isteğiyle bırakıp Maryland Üniversitesi'ne bağlı University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanından lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi'nde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle master yaptı. Aynı üniversitede 2006'da da "Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı.

Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsünde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yaptı. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan 2001'den itibaren iki yıl Avustralya Türkiye Büyükelçiliği'nde kıdemli siyasi ve ekonomik danışman olarak görev yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanlığına atandı.

14 Kasım 2007'de Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. 8 Mart 2008'de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011'de istifa etti.

15 Nisan 2010'da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından, 25 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarlığı görevine atandı. Böylece Türkiye Cumhuriyeti devletinde, en genç MİT Müsteşarı olarak tarihe geçmiştir. Fidan, 3 Haziran Cumartesi günü Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı karara göre Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı