Vücutta solukluk ve morarma lösemi belirtisi olabilir!

31.01.2020 17:22

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nden Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Eser löseminin ne olduğunu, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Vücutta solukluk ve morarma lösemi belirtisi olabilir!

Lösemi halk arasında kemik iliği kanseri veya kan kanseri adıyla bilinen bir grup hastalığın ortak adıdır. Lösemilerdedeğişik nedenlerle kemik iliğinde düzen bozulduğunda bazı kan hücreleri (çoğunlukla lökositler, akyuvarlar) kontrolsüz bir şekilde çoğalır.Lösemilerin hızlı başlayan ve hızla ilerleyen tiplerine akut lösemiler adı verilir. Akut lösemilerin akut myeloid lösemi (AML) ve akut lenfoblastik lösemi (ALL) olmak üzere iki tipi vardır. AML her yaşta görülmekle birlikte çocukluk çağında daha nadirken 60 yaş üzerinde daha sık gözlenir. ALL ise çocukluk çağında daha sık gözlenirken yaşlılarda daha nadirdir. Türkiye’de her yıl yaklaşık 4250 civarı yeni tanı akut lösemi vakası görülme ihtimali vardır.

Çabuk yorulma ve aşırı halsizlik görülebilir 

Lösemilerde en sık görülen belirtiler normal kan hücrelerinin sayı ve işlevlerinin bozulmasıyla ilişkilidir. Kırmızı kan hücreleri (eritrosit, alyuvar) azalınca kansızlık (anemi) dediğimiz durum oluşur ki bu durumda hastada aşırı halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı, nefes darlığı, yüzde ve vücutta genel bir solukluk hali gözlenir. Kan pulcuklarının (trombositler) azalmasına bağlı olarak deride morarmalar, deri içi kanamalar, burun kanaması, iç organ kanamaları ve bunlara bağlı şikâyetler oluşabilir. Beyaz kan hücrelerinin (lökosit, akyuvar) fonksiyonlarının bozulmasına bağlı yüksek ateş, tekrarlayan ve ağır enfeksiyonlargözlenebilir. Beyaz kan hücrelerinin sayısı çok artarsa bunun neticesinde beyin ve kalp damarları dâhil damar tıkanıklığı belirtileri oluşabilir.Kemik iliğinde zararlı hücrelerin aşırı çoğalmasına bağlı olarak yaygın kemik ağrıları gözlenebilir. Göğüs kemiği, diz ve ayak bileği arasında bulunan kaval kemiği gibi deriye yakın yerleşen kemikler üzerine hafifçe dokunulduğunda bile çok ciddi ağrılar oluşabilir. Kemik ağrıları lösemili çocuklarda erişkinlere göre çok daha belirgindir. 

Dört farklı tedavi yöntemi var 

Akut lösemilerde başlıca 4 tür tedavi yöntemi vardır: Kemoterapi (kimyasal kanser ilaçları), radyoterapi (ışın tedavisi), hedefe yönelik akıllı ilaçlarla tedavi ve kök hücre nakli (kemik iliği nakli).Tedavide başarı oranları lösemi tipine ve yaşa göre değişiklik gösterir. Çocuklarda yetişkinlere göre başarı oranı çok daha iyidir. 14 yaşın altındaki çocuklarda tedavi ile ortalama sağkalım oranı yüzde 90’ın üzerindeyken, 15-24 yaş arası hastalarda bu oran yüzde 70 civarıdır. 65 yaş üzeri hastaların ise yüzde 15’ten daha azı başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.Hastalığın alt tipi, akyuvar sayısının çok yüksek olup olmaması, başlangıçta organ hasarlarının bulunup bulunmaması, hastanın tedaviye verdiği reaksiyon, kök hücre naklinin uygulanabilmesi yanında tedavi yapılan merkezin şartları ve ekibin tecrübesi de hastaların tedavi başarısını etkileyen faktörlerdir. 

Fazla kilo, sigara ve kimyasallar risk faktörü

Lösemi gelişimine yol açan önlenebilir pek çok risk faktörü mevcuttur. İyonize radyasyon, benzen ve bazı petrokimyasal ürünlerin riski arttırdığı uzun zamandır bilinmektedir. Bazı virüsler (HTLV-1 virüsü, AIDS’e yol açan HIV virüsü gibi), sigara kullanımı ve sigara dumanına maruziyet, saç boyaları, bazı tarım ilaçları, endüstriyel kimyasal atıklar da lösemi riskini arttırabilecek faktörlerdir.Vücut ağırlığı da lösemi riskini etkileyebilir. Obezlerde (aşırı kilolu olan, vücut kitle indeksi 30 kg/m2 üzerinde olanlarda) lösemi riskinin arttığı gösterilmiştir. 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto