Vatandaş olamadılar emlakçı oldular!

30.12.2019 14:13

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak amacıyla ev satın alan yabancı uyruklu vatandaşlar, satın aldıkları evleri başkalarına satarak adeta emlakçılık yapıyor.

Vatandaş olamadılar emlakçı oldular!

Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yeni hayata geçirdiği yabancı yatırımcı programı sayesinde Türkiye’de 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan yabancılara Türkiye Vatandaşlığı veriyor.

Bu fiyatlara ev satın alamayan ancak daha küçük bütçeli konutlar satın alan yabancılar ülkemizde ve özellikle Antalya da emlakçılığa soyundu.

İlgili (a) sayılı karar ile ilgili (c) yönetmeliğindeki “En az 1.000.000 Amerikan Doları tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilen” hükmündeki “En az 1.000.000 Amerikan Doları” ibaresi “250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası” şeklinde değiştirilmesi cazip gelmiş olsa da, Türk Vatandaşı olmak isteyen küçük ve orta ölçekli bütçelere sahip yabancılar, bu arzusunu gerçekleştirememekte.

250 bin doların Türk Lirası karşılığı 1 milyon 485 bin TL yapmakta. Türkiye'de yaşamaya karar veren yabancı uyruklu ülke vatandaşları, bu arzusunu gerçekleştirmek istiyor olmasına karşılık bütçeleri bu kadar büyük meblağlarda ev almaya yetmiyor.

En az 4-5 adet ev almaları gerekiyor ki, bu da Türk Vatandaşı olmak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların pek de işine gelmiyor. Bu kez bütçelerine uygun ev bakan ve kısa süreli oturma izinleri sayesinde Antalya da ikamet eden yabancı uyruklular, satın aldıkları küçük bütçeli evleri ya kendi vatandaşlarına, ya da bir başka şahısa satarak bir nevi emlakçılık yapmaktalar.

Sahip oldukları bütçeyi kazanca çevirmeye başlayan yabancı ülke vatandaşları bu kez bir başka ev satın alarak ülkesine dönüyor. Tatil için geldiğinde ise yine aynı evi karlı bir şekilde satıp ülkesine dönüyor.

Emlakçılar ve satış ofisleri sahipleri ise bunu en çok Rusların yaptığını belirtirken, Rusların ve diğer ülke vatandaşlarının da bu yolu izliyor olmasının önüne geçilmesini istiyor.

250 bin dolara vatandaşlık kulağa güzel gelirken, bu kapsamda tapu müdürlüklerine yapılan taşınmaz edinim başvurularına ilişkin işlemlerin, anılan yönetmelik değişikliklerinin yürürlük tarihleri ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün ilgili (d,e) sayılı yazıları dikkate alınarak gerçekleştirilmekte.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto