ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Günbak imzası ile hazırlanan raporda, değerlendirme sonucu olarak ‘olumsuz’ görüşü bildirildi. Söz konusu raporda “yapılacak iskele, mevcut kıyıyı bugünkü kullanımından mahrum edecek şekilde etkileyecek, ayrıca ilerde bölgede bir yat limanı yapılabilmesine mani olacaktır” denildi.


Kıyı peyzajı şamandıralardan rahatsız değil


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün kendilerine ait şamandıra bağlama düzeni içerisinde akaryakıt elleçleyen tesislerin, gemi operasyonlarının konsolide edilerek, şamandıra tesislerinin işgal ettiği kıyı alanlarının tekrar kazanılması, gemilere daha emniyetli yanaşma şartlarının sağlanması ve tek merkezden yönetilen ve çevreye duyarlı gerçekleştirilmesini sağlayacak bir iskele sisteminin yapılması istendiği belirtilen raporda, “şu anda mevcut şamandıralarla kıyı pay kullanımı yapılabilmektedir. Kıyı peyzajı şamandıralardan dolayı rahatsız edici boyutta değildir. İskele yapılırsa hem kıyı plaj kullanımı zedelenecek hem de peyzaj çok olumsuz etkilenecektir." denildi.


3 kilometrelik kıyı turizme açılacak iddiası doğru değil


Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘mevcut tesislerin kullanıldığı yaklaşık 3 km bir kıyı şeridi, turizm vb. farklı kullanımlarına açılacaktır’ tezine de cevap verilen raporda; “bu iskele yapıldıktan sonra bu kıyıda dünya standartlarında bir yat limanı gerçekleştirmek olanaksızdır” denildi.


Muhtemelen bizim bilmediğimiz bir proje var


“Şamandıraların yerine iskele yapılmasını petrol şirketlerinin istemiş olacağı” iddiasının şüpheli bir iddia olduğuna vurgu yapılan raporda, “Muhtemelen devletin Sarısu Plajı için bizim bilmediğimiz bir projesi var” denildi. Yine raporda fizibilite raporunda önerilen iskele yerine iki alternatif yer sunulduğuna da dikkat çekildi.


Proje maliyeti 2 yılda 90 milyon lira arttı!


Öte yandan Gazete Grafiti’de yer alan habere göre, raporda, proje maliyetinin, 2018 yılında hesaplanandan 90 milyon lira daha yüksek olacağı belirtildi. Proje maliyetinin 2018 fiyatlarıyla 221 milyon TL karşılığı 45 milyon dolar olduğu belirtilerek, “İşletme gelirleri 2,5 dolar kabul edildiğine göre bugün için yatırımın 45 milyon dolar olacağı (Veya bugünkü karşılığı 310 milyon TL) düşünülmemidir” denildi.


Antalya Büyükşehir’den de olumsuz rapor gelmişti


Projenin Sarısu Plajı'na olası etkileri ve çevresel açıdan risklerini ele alınan Çevre Kurulu raporunda da; önerilen projeyle 1 km uzunluğundaki kara bağlantılı iskelenin de yapılması halinde Mavi Bayrak ödüllü Sarısu plaj alanının kaybedileceği, çevresel açıdan telafisi ve geri dönüşü olmayan sonuçların ortaya çıkacağına vurgusu yapılmıştı.