Prof. Gökoğlu dedektif gibi iz sürdü! Oteller fena yakalandı...

17.05.2022 15:11

Antalya haber... Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Manavgat Evrenseki turizm bölgesinde yer alan bazı otellerden dereye klorlu havuz suyunun deşarj edildiğini  belirterek bu kimyasalların derede yaşayan balıkları öldürdüğünü ve Nil Kaplumbağaları için de büyük risk yarattığını açıkladı. Gökoğlu, “Derede kesif bir klor kokusu var” dedi.

Prof. Gökoğlu dedektif gibi iz sürdü! Oteller fena yakalandı...

Antalya haber...   Sahil, göl ve derelerinde yaptığı çalışmalarla doğal felaketleri önlemek için önemli çalışmalara imza atan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu kez de Manavgat’ın turistik Evrenseki bölgesindeki bir derenin turistik tesisler tarafından kirletildiğini ortaya çıkardı. Prof. Gökoğlu, bölgede bulunan oteller tarafından yan taraftaki dereye  çeşitli kimyasallar barındıran yüzme havuzu sularının deşarj edildiğini ve bu nedenle bölgede balık ölümleri yaşandığını öne sürdü.

‘BU HAT BİRKAÇ OTELİN İÇİNDEN GEÇİYOR’

Facebook hesabından bir video yayınlayan ve deredeki ölü balıkları gösteren Prof. Gökoğlu, yaptığı paylaşıma yaşanan çevre tahribatıyla ilgili uzun bir mesaj yazdı. Gökoğlu paylaşımında, videonun Evrenseki Deresinin denize döküldüğü yerde ve Sea Shell Resort & SPA Otelin yanında çekildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı; “Özellikle yer belirterek yazıyorum. Video, deniz ve derelerdeki kirlenme ile ilgili bir çalışma kapsamında Evrenseki deresinde araştırma yaparken çekildi. Otel plajının doğusunda dere ile bağlantılı bir atık su büzü bulunmaktadır. Bu hat bir kaç otelin içinden geçmektedir. Çalışmalarımız sırasında dereye bu hattan klorlu su verildiğini ve balık ölümlerini tespit ettik. Daha önce de bu balık ölümlerini biliyor ve duyuyorduk. Klorlu suyun içerisine giren balık yavruları adeta ateşin içerisine girmiş gibi kavruluyor ve ölüyor.”

NİL KAPLUMBAĞALARI VE BALIKLAR YAŞIYOR

Prof. Gökoğlu, balık ölümlerinin nedeninin otel yüzme havuzlarının geri yıkama ve değişim suları olduğunu belirterek, “Bu sular bir takım kimyasallar (klor) içermektedir. Bu suların ASAT'ın kanalizasyon şebekesine verilmesi ve hiçbir şekilde dere, çay, göl, denize verilmemesi gerekir. Aksi halde, burada olduğu gibi adeta verildiği yerleri yakar ve canlı bırakmaz. Oteller bu görevleri yerine getirmiyor. Doğa sadece onlarınmış gibi davranıyorlar. Oysa doğa hepimizin. Bu şekilde çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini çalıyorlar. Doğaya ve insanlığa karşı suç işliyorlar. Çevre kanununa göre, çevreyi kirleteni uyarmak ve yetkili kurumlara bildirmek her Türk vatandaşının görevidir. Üstelik bu derede IUCN'nin kırmızı listesinde yer alan Nil Kaplumbağaları (sinibağa, teknebağa) da yaşamakta” dedi.

DEVLETİN YERİNDE OLSAM OTELLERE EL KOYARIM

Gökoğlu şöyle devam etti: Manavgat ASAT yetkililerine durumu bildirdik. Ancak hat bir kaç otelden geldiği ve kapalı olduğu için atık suyu, kimin verdiğini tespit edemediler. Sevgili dostlar, ben buradan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da duyuruyorum. Bunu önlemek devletin görevidir. Devlet bir an önce bu hattı iptal etmeli ve hiçbir atık su bu dereye verilmemelidir. Devletin yerine ben olsam, size sunulan imkanı değerlendiremediniz, doğa ve insanlığa karşı suç işlediniz der kirleten otele el koyarım. Balıkçılar ve vatandaş bana bazen "Hocam kıyıda niçin balık yok veya azaldı" diye soruyorlar. İşte bu sorunun cevabı burada yatıyor. Bu dereler denizlerin kan damarlarıdır ve kıyı ekosistemi için son derece önemlidir. Kıyı balıkları bu derelere girer beslenir büyür ve denize anaç olarak dönerler. Biz hala Marmara olayı ile akıllanmadık, bindiğimiz dalı kesmeye devam ediyoruz. (Turizmi layıkıyla yapan oteller ülkemize döviz kazandırıyorlar. Onlara teşekkür ediyoruz). İyi seyirler.”

İşte o video:

 

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde d..

SON DAKİKA: Komşuda 5.7 büyüklüğünde deprem oldu
Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkac..

Akaryakıt fiyatları üç haneye mi çıkacak? Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O sü..

Gelir İdaresi Başkanlığı duyurdu! O süre uzatıldı!
Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı!..

Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı! İlk kez görülen hayvan büyük istilaya başladı! Ayak parmağı yiyor
31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin yapıldığı gün Antalya'da hava nasıl olacak?

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin yapıld..

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin yapıldığı gün Antalya'da hava nasıl olacak?
Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz