Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: "Tek kullanımlıklar yasaklanmalı"

31.12.2020 11:02

Antalya haber... Akdeniz'in en büyük sorunlarından biri olan plastik kirliliği hakkında konuşan Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizlerden soframıza gelen tehlikeden bahsetti. Gökoğlu, çiftlik balığının daha sağlıklı olduğunu belirterek " Çiftlikteki balıkların plastik birikimi, doğal ortamdaki balıklardan daha azdır" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu: "Tek kullanımlıklar yasaklanmalı"

Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre, Akdeniz'in en büyük sorunlarından birinin plastik kirliliği olduğunu belirten AÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu kirliliğin oluşum nedenleri ve etkilerine dikkat çekti.

Plastik kirliliği hakkında Akdeniz'in durumunu aktaran Prof. Dr. Gökoğlu şöyle konuştu, "Kirlenme bir bütündür. Hava kirlenirse yağışla karaya, karadan sulara, sulardan da denize gidiyor. Kirliliğin en son ulaştığı yer denizler. Karadaki kirlenme akarsular aracılığıyla denizlere gidiyor. Plastik kirliliği Akdeniz'in en büyük sorunlarından biri. Etrafındaki ülkelerden denize plastik kirliliği girişi var. Plastik kirliliğine poşet ya da pet olarak bakılmamalı. Karada güneşle zamanla eriyen plastikler yağışla denize ulaşıyor. Plastik kirliliğine deniz kaplumbağası, balinaların midesinde rastlanıyor" diye konuştu.

'TEK KULLANIMLIKLAR ARTIK YASAKLANMALI'

Denizlerdeki plastik kirliliğinin tüketilen balıklardan insan sağlığını da olumsuz etkilediğine değinen Prof. Dr. Gökoğlu, şunları söyledi:

"Mikroplastik kirliliğini en küçük canlıdan itibaren balıklarda da görebiliyoruz. Mikroorganizmalar plastiği alıyor, onları balıklar yiyor. Balıklardan da üçüncü tüketici, yani insanlara aktarılıyor. Plastik kirliliğinin kanserojen madde içerdiğini, çocuklarda gelişimi ve üremeyi etkilediğini, kısırlığa neden olduğunu yazan kaynaklar var. Bu açıdan bakıldığında pet, poşet, ambalajlı ürünler, izmarit, pipet gibi çok sayıdaki tek kullanımlıklar, artık yasaklanmalı. Dünya artık buna doğru gidiyor. Tek kullanım ürünlerinden kaçınmak lazım. Plastik kirliliği, denizler için bu yüzyılın en büyük belası."

'DOĞAL BALIK MI, ÇİFTLİKTE YETİŞEN KÜLTÜR BALIĞI MI?'

Balığın besin değeri açısından çok zengin bir gıda olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Gökoğlu, bazı zamanlar 'Doğal yetişen balık mı, çiftlikte yetişen kültür balığı mı yemeliyiz', 'Çiftlik balıkları hormonlu mu' gibi sorularla karşılaştıklarını anlattı. Her iki balığın da yenilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Gökoğlu, "Balık eti, besin değeri çok yüksek bir gıda. İnsanlar her ikisinde de yetişen balığı tüketebilir. Hormon, balık çiftliklerinde, balık yemlerinde kullanılmaz. Balık çiftliklerinde yem olarak balık unu, balık yağı, soya fasulyesi, mısır unu kullanılır. Belki plastik birikiminin doğadaki balıklardan balık unu aracılığıyla geldiği düşünebilir. Bana göre, çiftlikteki balıkların plastik birikimi doğal ortamdaki balıklardan daha azdır. Çiftlik balığı daha kısa süre denizde kaldığı için doğadaki balıktan az plastik birikimi olur. Çiftlik balığı insanların verdiği besinlerle beslenir. Doğadaki balıklar uzun süre denizde kaldığı, doğadan beslendiği için plastik birikimi onlarda daha fazladır. Plastik birikiminin doğadaki balıklarda mı yoksa çiftlik balığında mı daha fazla olduğuna yönelik araştırma yapıp, sonuçları ortaya konulmalı" diye konuştu.

'ÇİFTLİK BALIKLARI PROTEİNİ YÜKSEK BALIKLARDIR'

Çiftliklerde yetişen balığın tadının 'saman’ gibi olduğuna yönelik eleştiriyi değerlendiren Prof. Dr. Gökoğlu, "Çiftlik balıkları kafes içerisinde olduğu için hareket alanları sınırlı. Doğal ortamdaki balıklar sürekli hareket halindedir. Çiftlik balığı aldığı besini et ve yağa dönüştürür. Çiftlik balıkları proteini yüksek yağlı balıklardır. Çiftlik balıkları genelde ızgarada, yağ kullanılmadan pişirilmeli. Yağlı olduğu için bana göre çiftlik balığının lezzeti daha fazla" dedi.

Kaynak: DHA

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon beklentisi açıkladı!

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve e..

Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon beklentisi açıkladı!
Dün yüzde 25 artmıştı! Yeni zam için tarih verildi

Dün yüzde 25 artmıştı Yeni zam için ta..

Dün yüzde 25 artmıştı! Yeni zam için tarih verildi
Güncelle sonrası ortalık karıştı! Çoğu kişi ekranında aynı sorunu yaşadı

Güncelle sonrası ortalık karıştı Çoğu ..

Güncelle sonrası ortalık karıştı! Çoğu kişi ekranında aynı sorunu yaşadı
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden 16 ilçeye yağış uyarısı 19.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden 16 ilçeye yağış uyarısı 19.4.2024
Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabancıların yeni gözdesi İstanbul oldu!

Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabanc..

Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabancıların yeni gözdesi İstanbul oldu!
Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Özel Konseri'nde büyük sürpriz! Orhan Baba'dan yeni şarkı müjdesi!

Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Ö..

Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Özel Konseri'nde büyük sürpriz! Orhan Baba'dan yeni şarkı müjdesi!