Pandemi döneminde avokadoda talep patlaması

15.03.2021 09:42

Antalya haber... Covid-19 salgınıyla birlikte doğal beslenmeye yönelen insanlar vitamin açısından da zengin meyveleri tercih etmeye başladı. Bunların başında da çok sayıda vitamini içerisinde barındıran ve eskiye nazaran birçok kesimin tüketmeye başladığı avokado geliyor. Alanya ilçesinde çok yoğun üretilen ve hem yurt içi hem de yurt dışına gönderilen avokado, koronavirüsle birlikte talep patlaması yaşadı.

Pandemi döneminde avokadoda talep patlaması

Tüm dünyayı bir yıldan fazladır etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte insanlar doğal beslenmeye daha çok önem vermeye başladı. Koronavirüsten korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmaya çalışan kişiler vitamini bol meyveler tüketmeye özen gösteriyor. Bunlardan birisi de Alanya'da da yoğun şekilde yetişen avokado. Avokado, içerisinde magnezyum, manganez, bakır, demir, çinko, fosfor, A vitamini, B1, B2 ve B3, C vitamini barındırıyor. Oldukça faydalı olan bu meyveye talep artarken, eskiden çok fazla bilinirliği olmayan avokado artık herkes tarafından bilinmeye ve tüketilmeye başlandı. Birçok faydası olan, ağırlıklı olarak şeker yerine, sağlıklı yağlar, bol miktarda vitamin, mineral ve antioksidan içeren avokado, koronavirüs döneminde de tüketimiyle enfeksiyon hastalıklarına da faydası olduğunu gösterdi.

Alanya Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Eyüp Berdan

'AVOKADO TÜKETİMİNİN COVİD ENFEKSİYONUNDA ÇOK FAYDASI VAR'

Alanya Anadolu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Eyüp Berdan, "Avokado proteince zengin olan bir meyve. Covid-19 enfeksiyonunda çok faydası olan bir besindir. Avokadonun tek başına alınması tabii ki yeterli değil. Çilek gibi, yaban mersini gibi, nar gibi mor meyvelerle, soğan, sarımsak gibi doğal sebzelerle birlikte tüketildiğinde vücudun bağışıklığını arttırarak etki gösteriyor. Mutasyonlu virüste hastalarımız daha ağır geçirmeye başladı. Bundan dolayı avokadoyu ve diğer meyve ve sebzeleri tüketmemiz daha faydalı olacaktır" dedi.

'AVOKADONUN BİLİNİRLİĞİ ARTTI'

Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de pandemi dönemiyle avokado satışlarının ülke genelinde arttığını belirterek, "Avokadonun tüketim alanı her geçen gün çoğalıyor. Biz avokadoyu önce bir tanıyalım dedik, onu tanıdığımız zaman onun 7- 8 farklı hastalığa faydası olduğunu, içerisinde bulunan vitaminlerin, minerallerin ne kadar yüksek olduğunu gördük. Mesela C vitamini açısından sadece narenciyeyi düşünürken avokadoda da çok yüksek C vitamini olduğunu gördük. Tabii bu değerlerin yüksek olması avokadonun satışını her geçen gün arttırdı. Bilinirliği arttı" diye konuştu.

Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen

'PANDEMİ DÖNEMİNDE AVOKADOYA TALEP ARTTI'

Pandeminin bütün sektörlere zararı olduğunu ifade eden Sevilgen, şöyle konuştu:

"Tarıma biraz faydası oldu. Daha doğrusu tarımın ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Tarım ürünleri içerisinde de bize göre en yüksek tiraj yapan ürün de avokado oldu. Avokadoya talep her geçen gün artıyor. Geçen yılki üretimimizi ancak yakalayabildik. Üstüne çıkmamız gerekiyordu ancak belli sebeplerden dolayı tonajımız düştü. Bunun yanında geçen yılla bu yılın arasında adet başında 2-3 lira fiyat artışı oldu. Bu aşırı talepten dolayı oldu. Bir de koronavirüs hastalığı olunca, avokado panzehir gibi bir şey oldu. Çok faydası var. İstekler, talepler çok arttı."

İNTERNET SATIŞLARI ORTAYA ÇIKTI

Pandemi dolayısıyla pazar yerleri kapanınca avokado satışlarının birçok ürün gibi internet satışlarına döndüğünü de anlatan Sevilgen, şunları söyledi:

"Marketler belli saatlerde açıldı, kapandı ama ihtiyaç hiçbir zaman bitmedi. Bu da bize internet satışını ve hızını ortaya çıkardı. Özellikle Antalya'da, Alanya'da ve Gazipaşa taraflarında avokado üzerinden bir satış yoğunluğu oluştu. Bu hem tüketici açısından hem biz üreticiler açısından satılacak alanın daralması yerine daha da genişlemesi işimize geldi. Her iki taraf için de çok iyi oldu. Biz çok memnunuz."

Yerel Haberler - Tüm İl ve İlçelerden Son Dakika Haberler
Yerel haberler sayfası, Türkiye'nin tüm illeri ve ilçeleri ile ilgili haberleri şehirlere göre düzenlenmiş haber servisidir.
TÜM YEREL HABERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN... 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü