Noter gibi elektronik imza!

21.02.2020 15:51

Çevreye ve doğaya katkı sunan elektronik imza, noter gibi işlem görüyor. Ayrıca iş hayatında da büyük kolaylık sağlıyor

Noter gibi elektronik imza!

KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) e-Defter, e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-imza ve e-Saklama gibi hizmetler ile şirketlerin e-dönüşüm’ünü sağlayan Türkiye’nin ilk özel kurumu TÜRKKEP, Antalya‘da dijitalleşme yolunda Türkiye’nin geldiği son nokta değerlendirildi. Türkiye de sadece 500 bin kişi elektronik imza kullanırken Avrupa ülkelerinden sadece İtalya da  25 milyon kişinin elektronik imzası bulunuyor. 

 Toplantı da dijital dönüşüm konusunda 2019 yılı sektör değerlendirmesi ve 2020 yılı beklentileri, TÜRKKEP’in 2019 yılında gerçekleştirdiği yeni projeleri, Antalya ve bölgeye katkısı, 2020 yılı hedefleri paylaşıldı. Dijital dönüşüme büyük katkı sağlayan toplantıda TÜRKKEP Genel Müdür Yardımcısı Olgar Ataseven’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Olgar Ataseven, “Türkiye’nin son üç yılında 2017 den bugüne gelene kadar gayri safi milli hasılada büyümede anlamında yükselen bir trend yaşanıyor. Sektörün büyümesi anlamında ciddi anlamda tasarruf sağlamakta” dedi

e-imzalar hayatı kolaylaştırıyor

Elektronik sertifika imza da Türkiye’nin yeteri ve beklenen noktada olduğunu söyleyemediklerini belirten Ataseven, “Elektronik imza ilk çıktığı yıllarda yıl da 2 bin satılırken şimdi 600 bin imza satışı yapılmakta.  Şirketler ihalelerde elektronik imza girişleri yapılmakta. Bu imzalar işinizi kolaylaştırıyor. Sözleşmeye imza atılacak evraklar için kişi nerede olursa olsun o sözleşmeyi  özel sistem ayarlanmasıyla imzalayabilmektedir. Bu hayatı kolaylaştırıcı bir yönü olduğunu belirtmek isterim” diye konuştu.

Evrak ve kağıt masrafı zaman kaybı sıfır

Çevreye ve doğaya katkı sunulduğunu belirten Genel Müdür Vekili Dilek Akyürek, elektronik imzanın sanal noter gibi işlediğini söyledi. Akyürek, “Kayıtlı imza hukuken geçerli ve güvenilir. KEP mevzuatında KEP ile yapılan bir bildiri de anlaşmazlık anında senet hükmünde delil hükmündedir. Aslında alt yapı sunumu çok kolay. Alt yapıyı sağlayan bir şirketiz. Bir KEP iletisini alıp muhatabın posta kutusuna gönderiyoruz. Bu sistemi farklı sektörlerde arttırmayı düşünüyoruz. Farklı sektörlerde farklı süreçlerde KEP leştiriyoruz. Bir bayi ağınız varsa bu bayilerin de sözleşme yürütülüyorsa tüm bunları KEP ile yaptığınızı düşünün. Kağıt masrafı ve bayinin bu iletiyi almadım deme şansı yok. Tüm iletileri ve belgeleri yirmi yıl saklıyoruz. Bir çok yere finansal ödemeler yapan firmalar finans sektörü, sigorta sektörü KEP i çok yoğun kullanmakta. Bizim amacımız bunun yaygınlaşmasını sağlamak. KEP güvenli iletidir. Elektronik imza da bunun bir bileşkesidir” dedi
İtalya da 25 milyon e-elektronik imza kullanıyor.

Olgar Ataseven, “Sektör de 180 bin elektronik posta adresini TÜRKEP yönetmekte. Bu sistem tıpkı cep telefonlarına dakika kontur almak gibi bir sistem. İtalya bu konuda çok ileride 25 milyon elektronik e-imza ya sahip bir sayı var. Türkiye de sadece 500 bin e-imza ve elektronik imza ya sahip şirket ve şahıs var. Web Mail Standart KEP e-imza, UETS&EYP UETS Entegrasyon Modülü, EYP Paketleri –Devlet Kurumları, katma Değerli Ürünler noktasında ise Doğrudan Katma Değerli Ürünler ve Dolaylı Katma Değerli Ürünler de Pazar yaklaşımlarımız devam etmektedir. E-Fatura da Türkiye İtalya ya göre çok önde olduğunu ayrıca belirtmek isterim” diye konuştu. 

Antalya da e-elektronik imza kullanımı çok az Dilek Akyürek,TÜRKEP’in ortaya çıkmasının en önemli unsurunun alt yapısını TÜRKEP  kendi yarattığı bir sistem olduğunu belirtti. Akyürek, “Banka ve sigorta sektörü bizlerin sistemi üzerinden kullanmaktadır. KEP ile yollanan tüm iletiler inkâr edilemez. Doktorlar, Barolar, Ticaret Odaları, Askeriye ve Emniyet elektronik imza kullanmaktadır. Çamaşır makineniz bozulduğunda muhatap aramaya gerek duymadan elektronik imza ile direk bu ileti direk firmanın tüm ilgili birimlerinin önüne düşüyor ve çok kısa sürede sorun ve talebiniz çözülebilmektedir.  Bu yüzden elektronik imza Antalya da hak ettiği yere ulaşmasını arzu ediyoruz.  Antalya da 1 Milyon iş yeri  var 100 bin çalışan var. Antalya da seviye çok daha düşük” dedi.

Global pazara bakıldığında Türkiye’nin çok önemli bir yeri olduğunu belirten Olgar Ataseven Dünya da ilk 20 nin içinde yer aldığını söyledi. Ataseven, “Türkiye de Pazar Büyüklüğü 2018 yılı için 180 Milyon TL, 2019 yılı için, 2024 yılı için 1 milyon 500 milyon TL.” diye konuştu. E-Fatura ve E Deftere geçilmesinin 1 Temmuz 2020 yılına kadar geçilmesi şart olduğu ayrıca belirtildi. Elektronik imza ve elektronik fatura irsaliye, müstahsil makbusu E-arşiv fatura  ve e defterler için son gün beklenilmemesi gerektiği belirtildi. 
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto