Korkuteli’ndeki Dereköy’de halk ikiye bölündü

25.02.2020 14:40

Antalya’nın Korkuteli ilçesi Dereköy Yaylası’na açılmak istenen kömür ocağına köylülerin bir kısmı destek verip, arazisini kiralarken bir kısmı da tarlalarına sahip çıkarak protesto eylemleri yapıyor

Korkuteli’ndeki Dereköy’de halk ikiye bölündü

Korkuteli Dereköy’de özel bir şirket tarafından kömür çıkarmak için 10 yıl süreyle kiralanmak istenilen araziler köylüleri ikiye böldü. 

Hedefleri 600 dönüm kiralamak 

Antalya'nın Korkuteli ilçesi’ndeki 1.300 nüfuslu, yaklaşık 8 bin dönüm arazisi bulunan Dereköy'de bazı köylüler kömür madenciliği yapan şirketle kira sözleşmesi yaptı. Firmanın şu ana kadar 50 dönümün üzerinde arazi kiraladığı ve yeni araziler için köylüleri ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. Kömür ocağının faaliyete geçebilmesi için 600 dönümlük araziyi toplaması gerektiğinin altı çizilerek köyün bir bölümünün bu kiralama işlemine sıcak baktığı bir bölümünün ise tepki gösterdiği dile getiriliyor.

Kömür tozu tarımı ve hayvancılığı vurur

Eğer şirket 600 dönümlük alanı kiralayabilir ve ocak açarsa bölgede 10 yıl süreyle ekim, dikim ve inşaat gibi iş ve işlemler yapılamayacak. Köyün ana geçim kaynağı ise meyve üretimi. Köyde, kayısı, vişne ve erik üretilirken Rusya'ya kayısı ihracatı yapılıyor. Köyde yıllık vişne üretiminin bin ton, şeftali üretiminin 5 bin ton, erik üretiminin ise 4 bin ton olduğu belirtiliyor.

Kömür ocağının açılmasıyla çevreye yayılacak tozlar nedeniyle hem halkın sağlığının bozulacağı hem de tarımsal üretimin büyük zarar göreceği belirtiliyor. Rüzgarlı havalarda kömür toz zerreciklerinin 30 kilometrelik alana yayıldığının altı çiziliyor. Hayvancılık ve buğday üretimi de yapılan köyde 7 bin civarında küçükbaş hayvan yetiştiriliyor. Ocağın açılacağı bölgede yer altı sularının zarar göreceği, Menevşelik denilen kaynaktan gelen suyla hayvanların ve tarım arazilerinin sulandığı, Korkuteli Barajı’nın da desteklendiği ifade ediliyor. 

7’den 70’e verilen büyük mücadele

Büyük kısmı kömür ocağına karşı çıkan Dereköylüler, bir süredir eylem üstüne eylem yapıyor. Antalyalı çevrecilerin de destek verdiği eylemlerde köylüler doğada protesto gösterileri yaparak kamuoyuna mesajlar gönderiyorlar. Köyün yaşlılarının da katıldığı eylemlerde, köylülerin bir kısmı gözleme yaparak etkinliklere yiyecek desteği veriyorlar. 

‘Dereköy’ü tanıtıyoruz’ eylemi 

Çevrecilerin de katıldığı dünkü eylemlerde köylüler, “Tarım merkezi Dereköy’ü tanıtıyoruz’ etkinliği yaptı. Dereköy’de yapılan eylemde konuşmacılar bölgedeki tarımsal faaliyetlerle ilgili bilgilerin yanı sıra, köy halkının geçimini sağlamak için verdiği mücadeleyi anlattı. Konuşmalarda kömür ocağının açılmasıyla yalnızca bölge doğasının değil, insan yaşamının da zarar göreceğinin altı çizildi. 

Sülekler ve Varsak Yaylaları da risk altında

Dereköy’deki çevreci eylemlere destek veren Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş Platformu Sözcüsü Hediye Gündüz de, kömür ocağı açılmak istenmesine tepki göstererek, “Dereköylüler tarlalarını madene vermeyecekler. Madenin tozuna teslim olmayacaklar. Madenin meyve bahçelerini mahvetmesine seyirci kalmayacaklar” dedi. Dereköy Yayla Mevkiinde açılmak istenen kömür madeni nedeni ile Dereköy'ün 1600 dönüm tarım alanının risk altında olduğunun altını çizen Hediye Gündüz, “Bölgenin kuzeyi Sülekler Yaylasında 4000 (dört bin dönüm) tarım arazisi vardır ve 2000 dönümü meyve bahçeleriyle kaplıdır. Varsak yaylası 2472 bin m. karedir ve yine vişne bahçeleriyle kaplıdır. Alanın batısı ise Yağca yaylasıdır ve 1500 dönüm tarım arazisi vardır. Toplamda 10 bin dönüme yakın tarım alanı vardır ve kömür madenciliği nedeni ile risk altındadır” diye konuştu. 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto