Kazakistan Büyükelçisi Saparbekuly’den Başkan Necati Topaloğlu’na ziyaret

11.06.2021 17:41

Kazakistan Büyükelçisi Abza lSaparbekuly, Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu ile bir araya geldi.

Kazakistan Büyükelçisi Saparbekuly’den Başkan Necati Topaloğlu’na ziyaret

Büyükelçi Saparbekuly’e, Kazakistan Antalya Konsolosu Maulen İbraikulov eşlik ederken, ziyarette, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Emin Gül, Kemer Yöresi Tanıtım Vakfı (KETAV) Başkanı Volkan Yorulmaz, Kemer Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (KETOB) Başkanı Dinçer Sarıkaya, KETAV yönetim kurulu üyesi ve Barut Kemer Otel Genel Müdürü Asım Burak Kıpçak, KETOB yönetim kurulu üyesi Şener Gürler ve Beldibi RixosSungate Otel Genel Müdürü Derya Billur da hazır bulundu.

Ziyarette konuşan Büyükelçi Saparbekuly, misafirperverliklerinden dolayı Başkan Topaloğlu’na teşekkür etti. Kazakların sadece Kemer’i değil Türkiye’yi çok sevdiğine dikkat çeken Büyükelçi Saparbekuly, iki ülkenin köklerinin ve dillerinin aynı olduğunu kaydetti.

Saparbekuly, iki ülke liderlerinin diyalogları ve iş birliği sayesinde stratejik iş birliğine kavuşan iki kardeş ülke olduğunu ifade ederek, “Bu sene Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yıl dönümü. Kazakistan’ın bağımsızlığını ilk kabul eden ülke Türkiye’dir. İki ülke arasında çok yönlü iş birliği mevcut. Aramızda hiçbir zaman bir sorun olmadı. Güçlü bir iş birliğimiz var.” dedi.
İki ülke arasında ticari iş birliğinde pandemiye rağmen düşüş olmadığına değinen Saparbekuly, “3 milyar doları geçen bir ticari iş birliği var. Kazakistan’ın dış ticaretinde Türkiye’nin payı yüzde 4,6’ya kadar yükseliyor. Bu bizi sevindiriyor. Yatırım alanında da güçlü bir iş birliğimiz var. Türkiye’den gelen 4,3 milyar dolara ulaştı. Gelecek sene de 3 milyar dolara yakın projelerimiz olacak. Türkiye, Kazakistan’a 30 yıl boyunca ciddi anlamda yatırım yaptı. Geçen sene Türkiye, Kazakistan’da yatırım yapan ilk 10 ülke arasına girdi.” diye konuştu.

Saparbekuly, iki ülke arasındaki turizm sektöründeki iş birliğinin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye, Kazaklar için bir numaralı destinasyondur. Kazakistan olarak en çok turisti Türkiye’ye gönderiyoruz. Son yıllarda sağlık turizminde de büyü gelişmeler var. Resmi rakamlara göre Kazakistan’dan Türkiye’ye yılda 500 bin turist geliyor. Bu Kazakların Türkiye’ye olan sevgisini gösteriyor. Sayı olarak Kazakistan’dan bazı ülkelere göre daha az turist gelebilir ama nitelikli turist olarak bizden fazla turist geliyor. Bu açıdan Kemer’i bir fırsat olarak görüyorum. Kemer’in doğası, denizi ve insanları çok güzel. Kazaklar Kemer’i çok seviyor. Pandemiye rağmen uçuş sayıları azaldı ama Kazakistan’dan Antalya’ya haftalık 20 uçuş oluyor. Kemer’in daha fazla tanınması ve nitelikli misafirlerin gelmesi için ortak çalışabiliriz.”


Başkan Topaloğlu ise Kemer’de daha önce konsolosluklar arasında futbol turnuvası düzenlendiğini hatırlatarak, “Biz Kazakistan ile olan ilişkilerimizi turizm, kültür ve sağlık alanında güçlendirmek istiyoruz. Belediye olarak her türlü işbirliğine hazırız. Üzerimize düşen ne görev olursa yapmaya hazırız.” dedi.
Başkan Topaloğlu, Kazakistan ile ortak bir projeye imza atabilmek için bir etkinlik düzenlenmesi fikrini dile getirerek, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kazakistan Anayasasının kabulünün yıl dönümünde ortak bir etkinlik yapılması kararlaştırıldı.

KETOB Başkanı Sarıkaya, turizmciler olarak Kazaklara baktıkları zaman kendilerini gördüklerini ve Kazak misafirleri çok önemsediklerini ifade etti. Turizm alanında Kazak pazarının önemli bir payı olduğuna dikkat çeken Sarıkaya, “Hem tarih hem de kültürel anlamda aramızda bir bağ var. Dolayısıyla bu pazarı daha fazla büyütmek için çalışmalarımız var. Daha iyi günlere adım atacağımıza inanıyorum.” dedi.

KETAV Başkanı Yorulmaz da Kazakların Kemer’de yerinin ayrı olduğunu belirterek, “Kazak misafirlerimizi Kemer’de mutlu edecek çalışmalarda ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Kemer’deki tüm kurumlar olarak elimizden geleni yapmaya hazırız.” diye konuştu.

Beldibi RixosSungate Otel Genel Müdürü Billur, otellerinde konaklayan Kazak misafirlerin genel olarak aile olarak geldiğini söyledi. Kazak aile kültürünün Türk aile kültürüne çok benzediğini aktaran Billur, “Kazak misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Pandemi döneminde en fazla aksayan sektör turizm oldu. Güvenli turizm sertifika konusunda otellerimizde yapılan sıkı denetimler sonucu ciddi yol kat edildi. Pandemi konusunda artık çok tecrübeliyiz. Alınan önlemler neticesinde Türk turizmcileri ve personeli aşılandı. Alınan önlemler sayesinde hiçbir vakaya rastlanılmadı. Bu konuda Kemer, Türkiye’de sayılı ilçelerden birisi.

Ziyaret sonrası Başkan Topaloğlu ve Büyükelçi Saparbekuly, birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü