Kaş'ta taş ocağı protestosu! İlçe ayağa kalktı

23.11.2020 23:45

Antalya haber...Uzun uğraşlar sonucu Anadolu’nun ender görülen yabani kedilerinden ‘Karakulak’’ın görüntülendiği Kaş’ın doğa cenneti bölgesi Ahatlı’da bir firmanın taş ocağını kat kat büyütme girişimi bölge sakinleri tarafından protesto edildi. Taş ocağının yayılmak istediği bölgede nesli yok olma tehlikesi altında bulunan Likya Kaş Orkidesi (Ophrys lycia) tespit edildiği de kaydedildi.

Kaş'ta taş ocağı protestosu! İlçe ayağa kalktı

Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre; Kaş’ın el değmemiş ormanlara sahip Ahatlı mahallesinde yıllar sonra karakulak türü yabani kedinin görülmesinin ardından taş ocağı gerginliği çıktı.

Dağ lalelerinin yayıldığı, el değmemiş doğasıyla ünlü bölgede mevcut taş ocağını kat kat büyütmek için ÇED toplantısı düzenleyen firma vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Karakulak el değmemiş doğaya ihtiyaç duyuyor

Mygazete.com’un Anadolu’nun ender görülen yabani kedilerinden ‘Karakulak’ın Kaş Ahatlı’da görüntülendiği haberini vermesinin ardından gazeteci Yusuf Yavuz, bölgede büyük bir taş ocağı protestosunun yapıldığı haberini paylaştı. Antalya’da yıllardır görüntülenmek için uğraşılan yabani kedi sonunda Kaş’ın Ahatlı mahallesindeki ormanlık alanda objektife yakalanmıştı.

Haberde iki yıldır süren gözlemler ve yerleştirilen fotokapanlar sonucunda yaşam alanları giderek daralan Karakulak (Caracal caracal) olarak bilinen bir vaşak türünün tespit edilip, görüntülendiği belirtiliyordu.

220 dekarlık tahsis 680 dekara çıkarılmak isteniyor

Haberin yayınlanmasının kısa süre ardından karakulağın görüldüğü Kaş’ın Ahatlı mahallesinde taş ocağı protestosu yaşandığı haberi geldi.

Haberde Kaş’ın Ahatlı köyündeki taş ocağı ve beton tesisinde yapılması planlanan kapasite artışıyla ilgili ÇED toplantısı köylüler ve Kaş Çevre Platformu gönüllüleri tarafından protesto edildiği belirtiliyordu. Gelen bilgilere göre Kaş’ta 220 dekarlık alanda faaliyet gösteren özel beton firmasına ait taşocağı 460 dekarlık daha yeni alan talep edince yerel halk isyan etti. Köylülerin geçim kaynağı tarımsal üretim, arıcılık ve yaban hayatı tehdit altında. Pandemi sürecinde taş ocağı ve beton santrali için ÇED toplantısı yapılması da tepki çekti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne tepki

Yusuf Yavuz’un haberine göre, Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Ahatlı köyünde faaliyetini sürdüren özel bir hazır beton firmasına ait taş ocağının kapasite artışına giderek tahribat alanını üç katına çıkarmak istemesi köylüleri çileden çıkardı. Kaş-Demre karayolunun bitişiğindeki orman arazisinde bulunan taşocağının 46 hektar daha genişlemesi için hazırlanan projeyle ilgili ÇED toplantısı vatandaşlar tarafından protesto edildi. Ahatlı köylüleri tarım ve hayvancılığın yanında arıcılık faaliyetlerine de zarar verdiğini belirttikleri taş ocağının genişlemesini istemediklerini belirtirken Kaş Çevre Platformu gönüllüleri ile birlikte toplantıya katılım sağlanmadığını tutanakla kayıt altına aldı. Taş ocağının yayılmak istediği bölgede nesli yok olma tehlikesi altında bulunan Likya Kaş Orkidesi (Ophrys lycia) bireyleri tespit edildiği kaydediliyor. Pandemi kısıtlamalarına rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün taş ocağı ve beton santrali için ÇED toplantısı yapması da tepki çekti.

Tarıma, hayvancılığa, arıcılığı, yer altı sularına düşman

İddialara göre, Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile hazır beton firmasının proje tanıtım dosyasını hazırlayan özel çevre danışmanlığı firması görevlileri protestolar arasında taş ocağını istemeyen halka bilgi vermek amacıyla hazırlık yaptı. Yerel halk ise hem taşıdıkları dövizlerle hem de sözlü olarak yaşam taş ocağının kapasite artışına gitmesine karşı olduklarını ifade ettiler. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı ÇED toplantısı birkaç dakika sürdü ve Ahatlı köyünün muhtar ve azaları ile köy halkının büyük çoğunluğu taş ocağına karşı olduklarını yetkililere iletti. Ahatlı köylüleri, taş ocağının tarımsal üretime, hayvancılığa ve arıcılık faaliyetleri ile yeraltı sularına zarar verdiğini belirtirken talepleri resmi tutanağa da yansıdı. Kaş Çevre Platformu gönüllüleri ve köylüler ÇED toplantısına katılmadıklarını ve taş ocağına karşı olduklarını bir tutanakla kayıt altına alarak yetkililere sundu. 

Likya Kaş orkidelerinin de korunması gerekiyor

Ahatlı köyünde son yıllarda tıbbi ve aromatik bitki üretiminin yapıldığı ve Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte ortak proje yürütüldüğü belirtiliyor. Köylüler, taş ocağının yayılmak istediği bölgede varlığı tespit edilen nesli yok olma tehlikesi altında bulunan Likya Kaş Orkidesinin (Ophrys lycia) de korunması gerektiğini dile getirdi. Bazı köylüler astım hastası olduklarını belirterek sağlık sorunları nedeniyle taş ocağını istemediğini söyledi. İki köylünün taş ocağından memnun olduğunu ve bir rahatsızlık duymadıklarını belirtmesi dikkat çekti. 15 yıl taş ocaklarında çalıştığını belirten bir başka köylü ise “15 yıllık tecrübemden öğrendiğim, 5 kilometrelik bir alandaki canlı varlığı bu faaliyetlerin yok ettiğidir. Bu yüzden köyümüzün geleceği için taş ocağının genişlemesini istemiyoruz” diye konuştu.


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto