İyi tarım kenti Antalya

06.08.2018 17:22

2023 Antalya Vizyonu makale dizimize Antalya Ticaret Borsası ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı  Başkanı Ali Çandır’ın yazısı ile devam ediyoruz. 

Antalya için çalışıyoruz

1920 yılında Zahire Borsası olarak kurulan Antalya Ticaret Borsamız, 98 yıllık geçmişiyle Cumhuriyet tarihinin en köklü kurumları arasında yerini alıyor.

Üyelerimizin sorunlarının yanı sıra kenti ilgilendiren bütün konularda söz söyleyen, taş üstüne taş koymayı ilke edinen borsamız, vizyonunu 4 yıllık stratejik planlarla  belirliyor.

Borsamız, 1000'i aşkın üyesi, meslek komitesi üyeleri, meclis üyeleri, yönetim kurulu üyeleri ve personeliyle tarımsal ürün ticaretinin nitelik ve niceliğini artırarak bölgenin sosyal ve ticari gelişimine katkı sağlıyor.

Antalya Ticaret Borsamız ekonominin, tarımın ve kentin sorunlarına kafa yoruyor. 2009 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden kiraladığımız Vakıf Zeytinliği'ni Avrupa'nın en büyük botanik parkı yapıp, kente nefes aldıracak bir alan haline getirme hedefindeyiz.

Antalya'yı geleceğe taşıyacak EXPO 2016'nın alınmasında büyük emek harcadık, Antalya Tanıtım A.Ş'nin kuruluşuna da öncülük ettik. Tarımın sorunlarına ortak çözüm üretip, lobicilik faaliyetini sağlayan Tarım Konseyi'nin kurulmasına öncülük eden Borsamız, 2015 yılında başkanlık görevini üstlendiği Konsey ile Antalya tarımını daha ileriye taşıma hedefinde.

Yıllardır yapımı beklenen Canlı Hayvan Borsası'nın proje çalışmalarını tamamladık, Kömürcüler'deki alana Canlı Hayvan Borsası'nın yapılması için Antalya Büyükşehir Belediyesi ile ortak hareket ediyoruz. Temeli atılan Canlı Hayvan Borsamızın ilk etabı önümüzdeki Kurban Bayramı’nda hizmete açılacak.

Yöresel ürünlerimize sahip çıktık 

Borsamız öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin desteğiyle ilkini 2010 yılında düzenlediğimiz Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, her geçen yıl hedef büyüterek yoluna devam ediyor.

YÖREX 2017 yılında, 70 ilden yüzlerce yöresel ve geleneksel ürüne ev sahipliği yaptı. 430 katılımcının ürünlerini ziyaretçilerle buluşturduğu YÖREX'i 161 bin 104 kişi ziyaret etti.

YÖREX'teki standımızda Antalya'ya özgü ürünlerin tanıtımını gerçekleştirerek, Antalya'nın yöresel  ürünlerine sahip çıktık. Borsa olarak, tarımsal ürünlerin tescili ve markalaşmasında da önemli rol üstleniyoruz. Antalya'ya has Tavşan Yüreği Zeytin için Türk Marka ve Patent Kurumu'na coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Korkuteli armudunun coğrafi işaret tescilini ise Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan aldık.

5 yıldızlı hizmet veriyoruz

Borsamız, yürüttüğü projelerle üreticinin de güvencesi olmaya devam ediyor. Antalya'ya has buğday çeşidinin belirlenmesi için 2014 yılında başlattığımız 'Antalya Buğdayını Arıyor' projemizde deneme ekimlerinden aldığımız sonuçları üretici ve sektörle paylaşacağız. Borsamız, ihracat hacmi her geçen gün artan çiçek sektörünün gelişimi ve kentle buluşması için düzenlenen Çiçek Festivali'nin de düzenleyicileri arasında yerini alıyor.

Antalya ve ülke tarımının güncel konularını "Tarım Sohbetleri"nde gündeme getiriyor, sektörel analiz toplantılarımızda tarımın sorunlarına çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşıyoruz. Borsa olarak ortak akılla hareket etmeyi kendimize ilke edindik.

Üye sayısı ve işlem hacmi her geçen gün artan Borsamız, projeleriyle fark yaratıyor. 2008 yılında aldığı akreditasyon sistem belgesini yenileyen Antalya Ticaret Borsamız, ISO 9001 2008 Kalite Yönetim Sistemi denetiminden geçerek üyelerine 5 yıldızlı hizmet sunma kararlılığını ortaya koyuyor.

Tarımın da başkenti Antalya 

Her ne kadar turizm kenti olarak anılsa da Antalya, iyi bir tarım kentidir. Bu kadim kentin binlerce yıllık tarihinin köklerinde tarım vardır, var olacaktır. İnsanlığın ve uygarlığın başlangıcı tarımdır.

Tarımını ve doğasını ihmal eden, ikincil gören ve nihayet itibarsızlaştıran hiçbir toplumun geleceğinde medeniyet ve uygarlıktan bahsedilemez.

Antalyamız, yaklaşık 25 milyar dolarlık bir milli gelir üretirken, bunun yüzde 10’unu tarımsal üretim ve yüzde 20’sini de tarımsal ticaretle başarıyor. Yine kentimizdeki toplam ticaretin yarısından fazlası tarımla ilgili.

Bitkisel üretimde yüzde 7.5 ile Türkiye birincisi olan Antalya, bu üretiminin neredeyse tamamını örtü altı sebze ve meyveden oluşturuyor. Bunu özellikle belirtmemin en büyük sebebi, yaptığımız tarımsal üretimin, Türkiye ortalamasının üzerinde teknik ve uzmanlık gerektirmesidir. Anadolu’da bazı arkadaşlarımız bu nedenle bize, bahçıvanlık yaptığımızı söyler.

Ürettiğimiz yaş meyve sebzeyi dünya sofralarına ulaştırıyoruz. Bu yılın ilk 7 ayında yaş meyve sebze ihracatımız 300 milyon dolara yaklaştı.

Kentin yükünü hafifletiyoruz 

Tarımsal üretim ve ticaret yapımız gereği yarattığımız istihdam, hem yerinde istihdamdır hem de yoğun ve nitelikli emek gerektirir. Yani bizler kent merkezine yığılmayı önleyen, kırda yaşamayı özendiren ve yöresel üretimi motive eden bir sektörün temsilcileriyiz.

Kentimizin hem istihdam, hem üretim, hem de ticaretinin 3’te 1’ini tarım oluşturmaktadır. Tarımın bu 3’te 1’lik payı; işlevselliği ve etkinliği bakımından Antalya’nın diğer 3’te 2’sinden daha yaygın ve kapsayıcı niteliktedir. Adeta kentin tüm kılcal damarlarına nüfuz etmektedir.

Tarımsal yapımız, Türkiye’ye örnek bir model oluşturacak konumda. Çünkü gittikçe 12 aya yayılan bir üretime, ticarete ve ihracata sahipken; tarımsal istihdamda da Türkiye ortalamasının üzerinde bir yoğunluğa ve kayıtlılığa sahibiz. Örneğin Türkiye’de 5’te 1 olan tarımsal istihdam payı Antalya’da 3’te 1’dir. Kayıtlı istihdam oranında da ülkemiz ortalamasının iki kat üzerinde bir orana sahip bulunmaktayız.

Bitkisel üretimde lider olan Antalya, küçükbaş hayvancılıkta iyi bir noktada. Türkiye küçükbaş hayvan varlığının yüzde 2,6’sına sahip Antalyamız, koyun varlığının yüzde 1,2’sine, keçi varlığının ise yüzde 6,9’una sahip.

Bizi her alanda ileriye götürecek 2023 hedeflerine ulaşmak için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeliyiz. Antalya Ticaret Borsası olarak, tarım ve turizmde marka olan Antalyamızı 2023 yılı hedeflerine ulaştırma hedefinde kararlılıkla çalışıyoruz. Bu konuda bana ve ekibime destek veren herkese sonsuz teşekkürlerimiz sunuyorum.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları