Antalya'da vatandaşlar isyan etti

26.04.2018 17:47

Mermer ocaklarının hedefinde olan Antalya’nın doğa cenneti İbradı’nın halkı, yeni ocakların açılması konusunda yaşanan gelişmeler üzerine adeta ayaklandı.

Antalya'da vatandaşlar isyan etti

Daha önce açılan mermer ocakları nedeniyle Finike’nin yaşadığı büyük sorunlara doğru koşar adım ilerleyen Antalya’nın İbradı ilçesinde, doğa cenneti olan Başbadem'den başlayıp Söğütbeli'ne kadar devam eden 1000 dekarlık alanda yeni mermer ocağının açılması için teşebbüse geçilmesi üzerine adeta seferberlik ilan edildi.

STK’LAR BÜYÜK DESTEK VERİYOR

İbradı Belediyesi’nin de katıldığı ‘Mermer ocaklarıyla mücadele’ etkinliklerine, İbradı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Türkiye’nin ve Antalya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşları da destek veriyor. Yapılan toplantılarda, İbradı’nın mermer ocaklarına 'DUR' diyeceğinin altı çizilerek, ilçenin doğasının katledilmesine ve yöre halkının sağlığıyla oynanmasına izin verilmeyeceği belirtiliyor. 

İŞTE YIKIMA UĞRAYACAK BÖLGENİN ÖZELLİKLERİ

Mermer ocaklarına karşı başlatılan direnişe sosyal medyadan da büyük destek geldi. Öte yandan başlatılan imza kampanyalarıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Antalya Valiliği’ne de verilen izinlerin iptal edilmesi yönünde başvuru yapılması hedefleniyor.

Başlatılan imza kampanyasında bölgede neden mermer ocağı istenmediği şöyle ifade ediliyor; 

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu onayı acilen geri çekerek büyük bir hatadan zamanında dönülmelidir.

Ayrıca Antalya Valiliğinin de bir işletme onayı verilmemesi yönünde acil önlem alması gereklidir. Bu bölgenin (ve civarının) yüksek düzeyde korunması gerekir, zira;

-Bölge, doğal açıdan koruma alanıdır.

-Dünyanın en rahat nefes alınabilir alanlarından birisi olarak tescillidir.

-Torosların bu bölgesine özgü, çok sayıda endemik bitki içermektedir.

-Belirtilen yamaçlar çok sayıda koruma altında olması gereken yaşlı ağaçlar barındırmaktadır. Bunlardan sedirler ve ardıçların türleri hali hazırda azalmış bulunmaktadır.  

-Bu bölgede doğal olarak yaşayan hayvan türleri bulunmaktadır.

-Ayrıca, Toroslarda hayvancılık yapan nüfusun, göçerlerin, hayvanlarını otlattıkları alanları içermektedir.

-Bölge, yüksek önemde temiz ve içilebilir su kaynakları arındırmaktadır.  Kuraklaşma tehlikesinin bulunduğu bilimsel olarak açıklanan bir coğrafyada mevcut su kaynaklarını korumanın önemi anlatılamayacak kadar büyüktür.   

-Turizmin en büyük gelir olduğu bir ülkede, önemli bir alternatif turizm alanı olan bölgenin bu yönde korunup geliştirilmesi gerekirken, tam da bu duruma zarar verecek bir gelişme derhal durdurulmalıdır.
Mermer ocağı ve benzeri uygulamaların, bu alana ve burada yaşayan tüm canlılara zarar vereceği açıktır. Bu karar, hem de bir Çevre Etki Değerlendirmesi yapılmadan verilen bir karar, ülkesini ve gelecek nesilleri düşünen bir zihniyetin kabul edeceği bir durum değildir.”

(mygazete.com )

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto