‘Göç yolları’ tarla-bahçe oluyor

01.02.2018 14:18

2000 yıl öncesinden günümüze gelen Doğu Antalya’nın tarihi güzergahları kaderine terkedildi.

‘Göç yolları’ tarla-bahçe oluyor

MY Dergi’nin Ocak sayısında 2000 yıl öncesinden günümüze gelen Doğu Antalya’nın tarihi güzergahların yok oluşu ele alındı. Gündoğmuş'ta geçmişi 2000 yıl öncesine dayanan tarihi yol ve köprüler kaderine terk edilmiş durumda. Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (ADDK) Rota Yapma Oluşturma Sorumlu Rehberi Tuncer Koç, Gündoğmuş'ta bulunan 2 ana hat göç yoluna bakım, onarım yapılması ve turlar için işaretler konulması gerektiğini söyledi. Koç, “Atalarımızın göçerken kullandığı bu yollar, yeni yapılan orman yolları nedeniyle yok oluyor” diye ekledi.

Gündoğmuş'ta atalarımızın göçerken kullandığı tarihi yolların adeta kaderine terk edildiğine dikkat çeken ADDK Rota Yapma Oluşturma Sorumlu Rehberi Tuncer Koç, bölgede 2 ana hat göç yolu bulunduğuna dikkat çekti. Bu 2 ana hat göç yolunda bulunan güzergahlara bakım, onarım ve turlar için işaret konulması gerektiğini dile getiren Koç, yollara patika konulması, temizlenmesi ve tarihi tanıtan levha ve bilgi konulması gerektiğini savundu. 

GÜNDOĞMUŞ BELEDİYESİ STK’LAR SAHİPLENSİN 

Bu yolların kalan kısımlarını yaşatmak ve korumak için önce temizlenip, ardından bu yolları birbirine bağlayan patikalar yapılması gerektiğini belirten Koç, "Yürüyüş grupları ve dış ülkeden gelenler için görselliği ön plana çıkartan tanıtımlar yapılmalı. Temizlenmesi ve işaretlenmesi için özel bir grup oluşturulmalı veya Gündoğmuş Belediyesi’nin görevlendireceği bir ekiple belirli aralıklarla bakımı yapılmalıdır. Bu güzergahlarda herhangi bir çalışma yapmak yasaklanmalı. Orman yolu, orman sahası gibi çalışmalar tarihi yollarımızı yok ediyor" dedi.

“ATALARIMIZIN MİRASINA DEĞER VERELİM"

Unutulmaya yüz tutmuş bu göç yollarına sahip çıkmak atalarımıza değer verme, onların el emeğine ve miraslarına saygı göstermektir" diyen Koç, Gündoğmuş Gazetesi’ne verdiği röportajda şunları söyledi: "Bu göç yollarını yok etmeyelim koruyalım. Gün yüzüne çıkarıp onların izinden gidelim, onların yollarını kullanarak canlı tutalım ki atalarımızın bıraktığı bu yollar yaşasın. Biz de sahip çıktığımız bu yolları gelecek nesillere aktaralım."

KOÇ: "TEKNOLOJİ GELİŞİNCE ESKİ DEĞERLERİMİZİ YOK ETTİK"

Yaklaşık 2000 yıllık olduğu düşünülen bu göç yollarının atalarımız tarafından çeşitli tadilatlarla onarıldığını ve sürekli canlı bir şekilde kullanıldığını belirten Koç, "Teknoloji gelişti ve yeni yollar açılmaya başlandı. Bununla beraber hemen bu göç yollarının üzerine yeni yollar yapmak için taşları söküldü ve bir köşeye atıldı. Dozerle açılan toprak yollar iki bin yıllık yolları yok etti ardından üzerine asfalt yapıldı. Bazı bölümler doğa şartları nedeniyle hasar gördü. Koruyup turizme kazandırmak yerine eski değerleri yok etmeye başladık. Göç yollarının coğrafi konumu öyle bir alana yapılmış ki başka yerlerden geçmek zor olduğu için de günümüzde dahi bu yerlere araç yolu yapılıyor. Ama maalesef ki bu yüzden bu tarihi değerlerimiz yok oluyor. Orman işletme, orman yolu yapmak için bu yolları kullanıyor. Buralar zamanında özenle seçilmiş özel geçit bölgeleri ve bu orman yollarını buralardan geçirmek daha kolay olduğundan bu tarihi güzergahları seçiyorlar. Oysa ki tam tersi tadilat yapıp, bu ata yadigarlarını korumamız gerekiyor. Bunun yanı sıra, bu alanlardaki ağaçları kesip, bölgeyi tel örgülerle kapatıyorlar. Bu nedenle de tarihi yollar tamamen yok oluyor" şeklinde konuştu.

GÖÇ YOLLARININ ÜZERİNE TARLA YAPILMIŞ

Bu göç yollarının üzerine tarla ve bahçe açıldığını da dile getiren Koç, bahçelerin genişletilmesi için yolların yok edildiğini ve orman sahası oluşturmak için bu yolların geçtiği bazı güzergahlara tel örgüler çekildiğini söyledi. Koç, bu şekilde büyük zarar gören tarihi miraslardan bir tanesinin de Kuruca Boğazı ve Narağacı Köyünün alt kısmındaki yollar olduğunu dile getirdi.

"YOLLARI KEŞİF AMAÇLI DOLAŞIYORUM"

Gündoğmuş Bölgesinin bir çok göç yolunu keşif amaçlı dolaştığını belirten Koç şunları söyledi: "Taş döşemeli göç yolunda ilerliyorum. Bazı bölümleri bakımsızlıktan yok olmak üzere ya da yok olmuş ama hemen ilerisi sapa sağlam duruyor ve devam ettiğimde bir anda önüme orman işletme tarafından açılmış yeni yol çıkıyor. Bu yüzden göç yolunun devamını uzun süre ya da hiç bulamıyorum, yok olmuş gitmiş."

TANITIM TURLARI DÜZENLEYELİM

Böylesine önemli yolları tanıtmak için düzenli turlar düzenlemeyi düşündüklerini ifade eden Koç şöyle devam etti: "Yalnız bu yolların bir kısmı yok olmuş, bir kısmı ise orman işletme tarafından koruma sahasına alınmış. Ayrıca saha tellerinin direkleri bu yollara dikilmiş ve yine orman işletme orman yolu yapmak için bu tarihi güzergahları kullanarak yok etmiş. Doğaseverler bu yolların büyük hasar görmesi nedeniyle bölgemizden soğuyorlar. Bu yanlışı düzeltmek için kaymakamlığa dahi çıktım ama bir sonuç alınamadı. Bu yolların temizlenip işaretlenmesi için hala çaba içindeyim. Hatta bazen kendim temizlemeye çalışıyorum ama kişisel bir çabam yeterli olmuyor. Yetkililerden bu soruna acilen el atmasını bekliyoruz."

SELÇUKLULAR YOLLARA SAHİPLENDİ

Selçuklu döneminde büyük onarım gören göç yollarının Alaaddin Keykubat'ın Alanya'yı keşfinden sonra Konya'ya bağlandığına dikkat çeken Koç, Atalarımızın sahiplendiği ve bakımını yaptırdığı bu yollara günümüzde de sahip çıkılması gerektiğini tekrarladı. 


İŞTE O GÜZERGAHLAR

Gündoğmuş’ta 2 ana hat göç yolu bulunuyor. 
1’inci Güzergah: Alanya - Güzel bağ - Colobrassos (Ayasofi) - Kemer köprüsü - Kırk dönme - Narağaçı köyü - Gelesandıra, Kuruca Ovası - Susambeli - Demirkapı - Kızıloluk - Karın Göl Eğri Göl - Sübüçimen Yaylası göç yolu yürüyüşü ve gezi parkuru açılması.

2‘inci  Güzergah: Alanya - Alara Kalesi - Saburlar Köyü - Ali Köprüsü - Güneycik - Karadere - Çiçekoluk - Taşavur - Asur Kalesi - Gündoğmuş - Gidirise Yaylası - Gelesandıra ve Kuruca Yaylası - Susambeli - Karabul Yaylası - Merdiven Yaylası - Bozkır Tuz Yolu yürüyüş ve gezi rotası oluşturulması.


 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto