“Eserler ait olduğu yerde güzeldir” projesi start aldı

28.06.2019 17:46

Antalya Havalimanı’nda ‘Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir’ projesinin açılış töreni düzenlendi.

“Eserler ait olduğu yerde güzeldir” projesi start aldı

Antalya Tanıtım Vakfı'nın, kentin tarihi ve kültürel mirasıyla ön planda olması amacıyla başlattığı 'Eserler ait olduğu yerde güzeldir' projesinin açılışı, Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali önünde yapıldı.

Tören sonrası Xanthos'tan yurt dışına götürülen 'Nereidler Anıtı'nın replikası açıldı.

Törene Vali Münir Karaloğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, Fraport TAV Antalya Havalimanı eş genel müdürleri Deniz Varol ve Bilgehan Yılmaz'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

'Eserler ait olduğu yerde güzeldir' projesi kapsamında terminale, yurt dışındaki müzelerde sergilenmekte olan eserlerin fotoğraflarından oluşan bilgilendirme panoları yerleştirildi.

"Hiç bir değeri diğerinden ayrı tutmayız"

Açılışta konuşan Vali Münir Karaloğlu, “Antalya dünyada en çok Antik şehre, Antik tiyatroya sahip, tarihi ve kültürel varlığı içinde barındıran bir şehirdir. Bu bakımdan çok şanslıyız. BizeRoma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’imizden miras kalan bütün eserlere öncelikle sahip çıkmak, onları korumak ve onları gelecek nesillere bırakmak zorundayız.Bu her birimizin görevi olmalıdır. Biz bu topraklarda bize miras kalan hiç bir değeri diğerinden ayrı tutmayız” dedi.

Antalya’nın tarihi eser bakımından zengin olmasının, şehrin dışına çıkarılan tarihi eser sayısını da fazlalaştırdığına değinen Vali Münir Karaloğlu, “Bir şekilde yurt dışına çıkartılmış. Biz başka ifadeler kullanmak istemiyoruz.

Aslında hukukta bunu ifade eden başka kelimeler var ama dostlarımızı da üzmek istemiyoruz. Bu topraklardan izinsiz çıkartılmış, götürülmüş eserleri geri istiyoruz.

Bu bizim hakkımız UNESCO ve Cenevre kurallarına göre bunu istemek, ülke olarak, bu topraklarda yaşayan mirasçılar olarak bizim hakkımız. Bizim olmayanı istemiyoruz. Bizim olanın tekrar bu topraklara gelip sergilenmesini istiyoruz.

Çünkü bu eserlerin şu anda bulundukları ülkelerde ve müzelerde sergilenmesi uluslararası hukuka aykırıdır. Dostlarımızdan da anlayış bekliyoruz. Onlara diyoruz ki gelin uluslararası hukukun gereğini yapalım” şeklinde konuştu.

"Hedefimizde 8 eser daha var"

Antalya’dan yurt dışına çıkartılmış birçok eserin Kültür ve Turizm Bakanlığının büyük gayretleriyle bulundukları ülkelerden alınarak Antalya’ya getirildiğini ve Antalya Müzesi’nde sergilendiğini vurgulayan Vali Karaloğlu, “Şimdi hedefimizde 8 eser daha var. Bu 8 eseri mutlaka doğdukları bu topraklara getirip gurbet elinden kurtarmamız lazım.

Eserlerde insanlar gibidir onlarda kendi memleketlerini, öz vatanlarını özlerler. Biz 2017’de Herakles Lahdini açarken,Lahdin de Antalya’da olmaktan mutlu olduğunu hissetmiştik” dedi.

Yurt dışında bulunan tarihi eserlere örnekler vererek açıklayan Vali Karaloğlu, “ 1996 yılında Brooklyn Lahdi ve1998 yılında Elmalı Hazineleri ABD’den getirilmiştir.

Yine Herakles Heykeli’nin üst kısmı ise Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlık yaptığı dönemde özel uçağı ile Amerika’dan ülkemize getirilmişti. En son olarakta 2017 yılında büyük çabalar ile İsviçre’den Herakles Lahdi’ni getirdik. Bu eserlerimizin hepsi Antalya Müzesi’nde sergilenmektedir” ifadelerini kullandı.

Eserler Ait Olduğu Yerde Güzeldir kampanyasına vesile olan Nereidler Replikası’nın, doğduğu topraklara dönmek isteyen eserlerden biri olduğuna değinen Vali Münir Karaloğlu, “Bu kampanyanın amacı, insanlığın ortak değerlerini doğdukları topraklarda insanlığa arz etmektir. Nereidler Anıtı bir sembol olarak buraya kondu. Bu yüzden başlatılan bu kampanyayayurt içinden ve yurt dışındanbütün dostlarımızındestek vermesini arzu ediyoruz” dedi.

Nereidler Anıtı’nın Replikası önünde hatıra fotoğrafı çektiren, Vali Münir Karaloğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Dış Hatlar 2 Terminali gelen yolcu bölümünde yer alan, yurt dışındaki tarihi eserlerin fotoğraflarının bulunduğu alanı gezdi.
 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto