Tarlada beğenip sipariş ediyorlar

04.07.2019 10:55

Türkiye'nin her karışından gelen halılar Antalya'da son işlemlerinden geçiyor. Özellikle kimyasalların atılması ve renklerinin oturması için yaz boyunca, büyük boş arazide güneşte bekletilen halılar etkileyici bir görüntüye sahip. Halıların yoğun ilgi görmesi üzerine turistler tarlada beğendikleri el dokuma halılarını evlerine sipariş ediyorlar.

Tarlada beğenip sipariş ediyorlar

Antalya’da Anadolu’nun her yerinden toplanan binlerce el dokuması halı ve kilim, düzenlenip temizlendikten sonra büyük bir araziye seriliyor.

Rengarenk görüntüsüyle ilgi çeken halılar, yerli ve yabancı ziyaretçileri etkisi altına alıyor. Klip çekimlerine bile konu olmuş halılarla kaplı arazi son zamanlarda oldukça popüler hale geldi.

Türkiye'nin dört bir yanından toplanarak Antalya'nın Döşemealtı ilçesine getirilen binlerce el dokuması halı ve kilimler, yüzlerce dönümlük tarım ve boş arazilere seriliyor.

Hasadı bitmiş boş arazilerde işletmeler, aralarında tarihi halıların da yer aldığı kilimleri, restore edip, mikroplarından arındırıyor.

Günde 500 halının serildiği alanda halıların, güneşte bekletilerek renklerinin solması ve pastele dönüşmesi sağlanıyor. Aynı zamanda halıların sıcak havada kimyasaldan arındırılması ve yünlerinin beslenmesi sağlanıyor. 

Tarım işçileri tarafından kocaman araziye serilen halılar muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

Sıralı bir vaziyette ve özenle serilen halıların, çalınmaması, yağmurdan etkilenmemesi ve herhangi bir zarar görmemesi  için de 24 saat gözetim altında tutuluyor.

Yaz boyunca tarlada bekletilen halılar, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor. Eylül ayında toplanan halılar, yurt içi ve yurt dışındaki satış bölgelerine gönderiliyor.

49 yıldır halıcılıkla uğraşan işletme sorumlusu Zeki Altınel, bitkilerden elde ettikleri kök boya ile halıları doğal yollarla boyadıklarını ve çeşitli işlemlerden geçirdiklerini anlattı.

Altınel, “Yıkayıp temizledikten sonra içlerindeki bütün kimyasal boyaları arındırılarak güneşe seriyoruz. Güneşle, içerisindeki boyaları da arındırmaya çalışıp, iç piyasaya modern bir şekilde sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Teknolojinin gelişimiyle birlikte halılarda kimyasal ve sentetik arttığına işaret eden Altınel, “Burada görmüş olduğunuz halılardan yüzde 40'ı el dokuma halıları. Çoğu ihraç oluyor, iç piyasada el halısına rağbet yok. Eskiden gelin çeyizine mutlaka el halısı olurdu, şimdi artık o yok. Makine halısına dönüldü, bu da kimyasal ve sentetik oluyor” diye konuştu.

Restore edilen halıların arasında tarihi değere sahip halıların da olduğunu ifade eden Altınel, Anadolu'nun dört bir yanından gelen binlerce halıyı burada işlediklerini dile getirdi.

Altınel, halılardaki el sanatına dikkat çekerek, “Osmanlı'dan gelme, Kars'tan tutun İç Anadolu, Antalya, Ege, Kırşehir, Ürgüp gibi her tarafta dokunan bir el sanatı var bizde. Burada halılarımızı restore ederek iç ve dış piyasaya sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin halı ve kilimlere olan yoğun ilgisi üzerine Altınel, “Fotoğraf çekmeyi boş verin, burada beğenip adresine gönderilmesini isteyen turistler bile oluyor” diye konuştu.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto