Domates üreticilerinin fiyat isyanı! 'Tarımın geleceği yok'

26.01.2021 16:43

MYTV Türkiye Youtube kanalında Bizden Duy programına konuk olan dometes üreticisi Turgay Ateş, üreticilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Ateş, “Ben üretiyorum 1,5 lira.Zarar ediyorum. Dibimdeki markette 6-7 lira” dedi.

Domates üreticilerinin fiyat isyanı! 'Tarımın geleceği yok'

MYTV Türkiye Youtube kanalında tarımdan turizme kadar gündemde yer alan konuların ele alındığı Nur Baranlı ile Bizden Duy programına üretici Turgay Ateş konuk oldu.

Maliyetlerin bellerini büktüğünü belirten Üretici Turgay Ateş, “Domatesin benim seradaki fiyatım 2,5 lirayken yaklaşık 40 gündür 1-1,5 lira bandında satıp şu anda zarar ediyoruz. Pandemide durmadık full time çalıştık. Ama şu an zararına çalışıyoruz. Aşırı derece maliyetlerimiz çok yüksek.” dedi.

Üretici olarak en büyük pazarının Rusya olduğunu hatırlatan Ateş, "Rusya’da 45 gündür kota sebebiyle alımı durdurdu. Yeni yeni bugünlerde alıma başladı. Mallar çok düşük gidiyor.Başka ekstra bir pazarımız yok." şeklinde konuştu.

Üretici Turgay Ateş

"TÜKETİCİMİZİN YÜKSEK FİYATA YEMESİNE KARŞIYIZ"

Üretici Ateş, marketlerdeki fiyat yüksekliğinin nedenini açıkladı.

"Hafta sonu pandemiden dolayı semt pazarlarımız kapalı. Sadece marketlerimiz açık olduğu için halden 1,5 TL’ye alınan mal İstanbul markette 8-14 arasında fiyat değişimi var. Çok yüksek fahiş fiyat değişimi var. Biz buna da karşıyız. Tüketicimizin bu kadar yüksek fiyata yemesine de karşıyız. Biz bunu 2,5 liraya mal ediyoruz. Maliyetimiz var. Emeğimiz var. Masrafımız var.50 kuruş 1 lira arasında kilogramda biz para kazandığımız zaman Allah bereket versin. Zarar ediyoruz. Ama tüketiciye baktığımız zaman tüketici de haklı kalıyor. 10-15 lira aralığında para veriyorlar domatese. Haberlerde duyuyorlar. Serada 1,5 lira domates. Markette neden 8-14 lira aralığında domates yiyoruz. Aracılar var. Yüksek kar yapmak isteyen yüzde 200 yüzde 300 üzerine kar koyup tamamı alıcılardan kaynaklanan bir durum."

Domates Üreticisi Turgay Ateş, tarım sektörünün sıkıntılarını anlattı

TARLA İLE MARKET ARASINDA FİYAT UÇURUMU VAR

Seradaki fiyatlar ile marketteki fiyatları değerlendiren Ateş,  “Marketin hemen 50 metre arkasında domates serası  var. Fiyat reyonuna baktığım zaman Antalya’nın merkezinde dahil 6-7 lira fiyat. Bunu ben üretiyorum. Zarar ediyorum. Para kazanamıyorum. Dibimdeki markette 6-7 lira. Tüketiciye çok yüksekten satıyorlar. Masraf ettik diyorlar. Masraf yok. Antalya’nın merkezinde edecek olduğu paketlemesi, servisi  ve nakliyesi  50 kuruş .Tamam İstanbul’a 1 lira kilogram maliyet biner. Aracı değişir. 1 lira da arada satan kazansa 2 maliyet biner. 2 liraya aldığın domates 4 lira olması gerekirken 8-10 lira. Yüzde 100, yüzde 200 fiyatlara satıyorlar. Tamamen fiyat dengesizliği var. Marketlere karşı denetim yok.” açıklamasında bulundu.

Üreticiler aç gözlü yakıştırması yapanları eleştiren Turgay Ateş, “Biz aç gözlü değiliz. Biz sadece ürettiğimizin emeğini almak istiyoruz. Şu anda da alamıyoruz. Virüsü göz önüne aldık. Hastalığı göz önüne aldık. 7/24 durmadık. Hala seranın içinde üretmeye devam ediyoruz. Hala gidiyoruz. Kalabalığa karışıyoruz. Her an bir virüse yakalanma tehlikesindeyiz. Ama hakkımızı alamıyoruz. Girdiler belimizi büküyor. Gübreye zam geliyor. En pahalı mazotu biz çiftçiler kullanıyoruz. Maliyetler çok yüksek . maliyetler yüksek olunca da satılmıyor.” ifadelerini kullandı.

“10 YIL SONRA TAMAMEN TÜKETEN ÜLKE OLABİLİRİZ”

Tarımın çok kötü gittiğinden yakınan Ateş, “Ben 40 yaşındayım. Yapsam bu işi bir 5-6 yıl daha yaparım. İki evladım var. Benden sonra bu işi yapacak kimse yok. 10 yıl sonra tamamen tüketen ülke olabiliriz.” dedi.

Domates üretiminde son durum

“YÜREKLERİMİZ AĞZIMIZDA HOP OTURUP HOP KALKIYORUZ”

Üretici Ateş, Antalya genelinde beklenen kuvvetli yağışlara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Yüreklerimiz ağzımızda hop oturup hop kalkıyoruz. Fırtına, dolu, aşırı yağışlarda. Ümitlerimizi çocuklarımızın geleceği bu ürettiğimiz domateste, biberde, patlıcanda ve sebzede. Yarım saat içinde varsın. Yarım saat sonra yoksun. Kuvvetli bir fırtınada aldı gitti serayı uçurdu. Öteki tarafa gitti. mahsulüm. Ben tekrar seramı onardım. Eski haline döndürdüm diyene kadar 6-7 ay geçiyor. Bu sürede bankada borç yiyoruz."

TARIMIN GELECEĞİ NE OLACAK?

Çocuklarıma tarım yaptırmayacağına dikkat çeken Turgay Ateş, “Tarımın geleceği yok. Garantisi yok.Hükümet tarafından açıklanan milyon dolarlar, milyarlar çiftçimize destek veriyoruz.  Yıllık bana destek olarak hesabıma gelen parayı duysanız gerçekten çok komik bir rakam. Bir çuval gübre alamıyorum o derece destek. Herhangi bir desteğimiz yok. Biz iki lafın arasındayız siyasi olarak Rusya kapattı Rusya çöpe. Rusya açtı 3,5 kuruş ederse o zaman para ediyor. Pazarımız yok. Bir tane büyük pazarımız var o da Rusya. Pazar genişletilmesi lazım. Üretim çok. Ama pazarımız yok.” yorumunu yaptı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük
Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Ke..

Antalya'da heyecan zirveye çıkacak! Kempo IKF Dünya Şampiyonası'nda Türk Milli Takımı sahne alıyor!
Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP aras..

Alanya'da CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut K..

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya turist rehberlerinin sorunlarını meclise taşıdı