BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ'NDE OTOBÜS GERGİNLİĞİ

09.06.2017 17:00

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi´nin toplu ulaşımda kullanmak için alacağı 200 araç mecliste gerginliğe yol açtı.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ'NDE OTOBÜS GERGİNLİĞİ

Ulaşım esnafı Belediye Başkanı Menderes Türel´i protesto ederek salondan ayrılırken, bazı esnaf da belediye önünde kısa süreli oturma eylemi yaptı.

Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclisi Menderes Türel başkanlığında toplandı. 167 gündem maddesiyle toplanan meclise, Büyükşehir Belediyesi´nin toplu ulaşımda kullanmak üzere satın alacağı 100 otobüsün yanı sıra 50 midibüs ve 50 minibüs ek gündem maddesiyle meclise geldi. Büyükşehir Belediyesi´nin otobüs alacağını duyan bazı ulaşım esnafı da meclis toplantısını izlemeye geldi.

TRANSFER-KATILIM TARTIŞMASI

Geçen ay törenle CHP´ye geçen Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül de mecliste, partisine ayrılan bölümünün en ön sırasında oturdu. Başkan Gül ve diğer katılan meclis üyelerini tebrik eden Türel, "Dikkat ettiyseniz transfer demedim, katılım dedim. Meclis üyeleri bizim partiye katıldığında CHP´liler transfer demişti, bakalım şimdi bu katılıma ne diyecekler. Gösterecekleri tepkiyi merak ediyorum" dedi.

CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer Çevikol ise Mustafa Gül´ün katılımından dolayı güç kazandıkları cevabını verdi. Meclis üyelerinin başka partilere geçişi konusunda ´transfer´ söylemini kullanan Ruhi Beşiktaş´ın şu anda Ak Parti sıralarında oturduğunu hatırlatan Çevikol, "Ayrıca Gül ve arkadaşları bağımsız sıralarından partimize geçti. Geçiş sürecinin önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım sözlerinizi, bu sözleri söyleyen kişiler üstlenir" dedi.

CHP´den Ak Parti´ye geçen Ruhi Beşiktaş, sataşmadan dolayı söz aldı. Beşiktaş, "Grup sözcüleri kendi adlarına değil temsil ettikleri partilerin adına konuşur. Adımı söyleyen Cansel Tuncer Çevikol, o zaman neden bu kelimeye itiraz etmedi. Bunu şimdi söylemesi hiç hoş değil" dedi.

KONYAALTI SAHİLİ

Gündem dışı söz alan CHP´li Çevikol, Konyaaltı Sahili´nde Büyükşehir Belediyesi´nin nasıl uygulamaya gittiğini Türel´e sordu. Konyaaltı´nın Antalya´nın tarihi olduğunu belirten Türel, Konyaaltı Sahili´nin tarihi sürecini anlattı. Yap-işlet-devret modeli ile ihaleye 2 kez çıktıklarını, ancak katılım olmadığını hatırlatan Türel, "Bir hizmet üretmek gerekliydi. Devlet işletmecilik yapamaz. Eğer bir yatırımcı bulamazsak bu projeyi biz gerçekleştirmeye çalışacağız dedik. Şimdilik sadece bu dönem geçerli olmak üzere 6 aylık Konyaaltı´na talip olan firmalar çıktı. Bir firma ihale ile 875 bin ile 11 büfeyi kiraladı. Birkaç tane de Büyükşehir Belediyemizin şirketinde kaldı. Birtakım eleştiriler var, ´sahilime dokunma´ gibi garip sözler ortaya çıktı. Sahile dokunan yok, sahil orada duruyor. Sahilin bir kısmı ücretli, bir kısmı ücretsiz olmaya devam ediyor. Ben ilk dönemimde bütün sahilde bütün hizmetlerin ücretsiz olması tercihinde bulunmuştum ancak bunun yürümediğini gördük. Hizmet kalitesinde düşüklükler oldu" diye cevap verdi.

SAHİL PROJESİ 3´E BÖLÜNDÜ

Menderes Türel, önce belediyenin şirketiyle yeni bir deneme yaptıklarını dile getirerek, bu yöntemde de istedikleri verimi alamadıklarını söyledi. Türel, bütün sahili kapsayacak şekilde çıktıkları 130 milyon liralık yatırım ihalesinin yatırımcılara ağır geldiğini kaydederek, "Konyaaltı Sahili´ni üçe bölerek yap işlet devret modeliyle 5 Temmuz´da tekrar ihaleye çıkacağız. Belki bu yöntemle yatırımcı bulabiliriz. Bulamazsak belediye imkanlarıyla sezon bitiminde inşaata başlayacağız" dedi.

´FİYAT DÜZENLEMESİNİ CHP´LİLER BİMER´E ŞİKAYET ETTİ´

Ulaşımın anayasası olarak bilinen Ulaşım Master Planı da mecliste görüşüldü. Ak Parti ve MHP´nin kabul, CHP´nin ret oylarıyla bu plan meclisten geçti. Türel, 7 milyon lira bedelle gerçekleştirilen bu plan dahilinde bundan sonra ulaşım düzenlemeleri yapılacağını bildirdi. CHP grubu ise bu plan dahilinde ulaşıma yönelik görüşlerini dile getirdi. Türel, CHP´lilere sert çıkarak, ulaşım esnafının hakkını koruyormuş gibi davrandığını söyledi. Türel, "Ulaşımda yeni fiyatlandırmayı BİMER´e şikayet eden de sizsiniz. Bunun cevabını verin. BİMER´e neden fiyat artışını şikayet ettiniz, nasıl olur da esnaf savunuculuğu yapıyorsunuz? Burada doğru konuşun fiyat artışını BİMER´e şikayet edenlerin çoğunluğu CHP´lilerdir" şeklinde konuştu.

BELEDİYE YENİ TOPLU ULAŞIM ARAÇLARI ALACAK

Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımda kullanılmak üzere 100 otobüs, 50 midibüs ve 50 minibüsü almak için meclisten 63 milyon liralık borçlanma yetkisi istedi. Belediyenin bu talebini öğrenen ulaşım esnafı da meclisi izlemeye geldi. Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, locadan Türel´den bu konu hakkındaki düşüncelerini aktarmak için söz istedi. Yasin Arslan, belediyenin alacağı bu araçların kendilerini zor durumda bırakacağını söyledi. Mevcut düzende yolcu sayısının zaten az olduğunu dile getiren Arslan, evlerine ekmek götürmekte sıkıntı yaşadıklarını aktardı.

ZARAR EDECEK HATLAR İÇİN ARAÇLAR ALINACAK

Başkan Menderes Türel ise yeni alınacak 200 araç hakkında görüşlerini açıkladı. Türel, "Toplu ulaşımda bir devrim gerçekleştirdik. Mükemmel araçlarla toplu ulaşımı sağladık. Esnafımız da buna katıldı. Özellikle kırsal kesimde ve şehir içinde yolcu sayısının az olduğu hatlarda araçların yeterli periyotla gitmediğine yönelik ciddi şikayetlere maruz kaldık. İdare olarak çözüm üretmek zorundayız. Toplu ulaşımı esnafla birlikte yürütmeye karar verdik. Gelir havuzunu oluşturduk. Yolcu kapma yarışı böylece sona erdi. Ancak esnaf gider havuzunu oluşturamadı. Antalya´da yolcu hizmetini daha iyi düzeye getirmemiz lazım. Antalya´da yeni kırsal hatlar oluşturulmalı, gece yolcu taşınmalı. Bu gece hatlarında ve kırsal hatlarda yolcu sayısı düşük. Esnaf bu az yolcu için aracını çalıştırmak istemiyor. Ama biz de gece saat 3´te, bir kişi dahi olsa onu taşımak zorundayız. Esnafa yük getirmemek üzere yeni bir düzenleme yapmak zorundayız. Bu yeni alacağımız araçlar esnafın zarar ettiği hatlarda çalışacak. Esnafımızın geliri düşmeyecek. Şirketleştiğinizde bu araçları gelip benden alabilirsiniz. Bu araçları almalarını tavsiye etmem, çünkü bu araçlar zarar edecek" diye meclisi bilgilendirdi.

GERGİNLİK ÇIKTI

Locadan ulaşım esnafının dönem dönem seslerinin yükselmesi üzerine Türel, "Bir daha hepinizi dışarı çıkarmak zorunda kalacağım" diye ikaz etti. Belediyenin toplu ulaşım için alacağı 200 araç kararı, CHP ve MHP´nin ret oyuna karşı Ak Parti´nin oy çokluğuyla kabul edildi. Bu kararın ardından meclisi izleyen ulaşım esnafı belediyeyi protesto ederek salondan ayrıldı. Seslerin yükselmesinin ardından belediye önünde bekleyen çevik kuvvet ekipleri belediye binasına girdi. Başkan Türel´in kendilerini kandırdığını iddia eden esnaf, polis ve güvenlik görevlileri eşliğinde binadan ayrıldı. Bir grup esnaf, kararı protesto etmek için belediye binası önünde oturdu. 6 esnafın yaklaşık 15 dakikalık oturma eylemini, yine kendi arkadaşları sonlandırdı.

Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto