Boğaçayı Bilim Kurulu Boğaçayı’nda yapılan çalışmaları değerlendirdi

21.06.2021 15:45

Boğaçayı Bilim Kurulu Boğaçayı’nda yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda bir araya geldi. Toplantıda son yapılan Bilim Kurulu Toplantısı’nda alınan kararlara istinaden Boğaçayı’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ve korumaya yönelik planlanan projeler kurul üyelerine aktarıldı.

Boğaçayı Bilim Kurulu Boğaçayı’nda yapılan çalışmaları değerlendirdi

Akademisyenler, Meslek Odaları temsilcileri ve konusunda uzmanlardan oluşan Boğaçayı Bilim Kurulu Boğaçayı’nda yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda toplandı. Boğaçayı proje alanında yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunan Bilim Kurulu, sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Bilim Kurulu Toplantısı’na Antalya Büyükşehir Belediyesi adına Başkan Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz ve Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Konyaaltı Belediyesi, ASAT Genel Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve konusunda uzman bilim adamları katıldı.

Boğaçayı Bilim Kurulu Boğaçayı’nda yapılan çalışmaları değerlendirdi

PROJELER KURUL ÜYELERİNE AKTARILDI

Toplantıda son yapılan Bilim Kurulu Toplantısı’nda alınan kararlara istinaden Boğaçayı’nda Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen çalışmalar ve korumaya yönelik planlanan projeler kurul üyelerine aktarıldı. Ardından kurul üyelerinin konuyla ilgili değerlendirmeleri ve önerileri alındı. Kurul üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede; yaz döneminde derenin ağzının kapatılarak iç kısımdaki su seviyesinin yükseltilmesinin, belediyenin teknelerle gerçekleştirdiği sucul bitki kesme ve toplama faaliyetleri için gerekli olan su derinliğini sağlaması açısından önemli olduğu vurgulandı. Bölgede bulunan Duraliler, Hurma, Boğaçayı yeraltı su kaynaklarının deniz suyu ile tuzlanmasının önlenmesi ve proje alanında oluşan ekosistemin muhafaza edilmesi açısından Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaların doğru olduğu ifade edildi.

MOBİL HAVALANDIRMA SİSTEMİ

Bilim Kurulu’nda ayrıca Boğaçayı’nda mevsimsel oksijen miktarı ihtiyacının sağlanabilmesi için yaz döneminde kullanılabilecek, kış döneminde kaldırılabilecek mobil havalandırma sisteminin uygun noktalara yerleştirilmesi halinde, sistemin dip çamurunun oluşumu, koku, görüntü kirliliği gibi problemlerin azaltılmasına katkı sağlayacağı ifade edildi. Buna ek olarak biyolojik mücadele için bazı balık türlerinin de kullanılabileceği, toplanan bitki ve yosunlardan belediyenin kompost elde etme fikrinin yerinde olacağı da kurul üyelerince belirtildi.

SONUÇLAR DETAYLI OLARAK ELE ALINACAK

Yapılan düzenli temizlik çalışmalarının su kütlesindeki çevre sorunlarını büyük oranda engellediği ancak Boğaçayı Projesi ile birlikte kıyıyı besleyen rüsubatın su kütlesinde birikerek Konyaaltı Sahili’ni besleyememesi ve kıyı erozyonunun devam etmesi en büyük sorun olarak gösterildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile Konyaaltı Sahili’ndeki kıyı çekilmeleri hakkında gerçekleştirilen bilimsel çalışmanın devam ettiği, ilerleyen dönemlerde sonuçların Bilim Kurulu ile detaylı olarak ele alınacağı ifade edildi.

"ÇALIŞMALARIN DEVAMLILIĞININ SAĞLANMASI GEREKİYOR"

Toplantıda, itirazlara rağmen 2017 yılında başlayıp 2018 Aralık ayında biten, yaklaşık 129 bin metrekarelik alanda 2.5 metre derinleştirilerek oluşturulan ve her geçen yıl derinliği azalan su kütlesinde, hidrojen sülfür çıkışları oluştuğu, çökelme nedeniyle çamur birikimi ve sucul bitkilerin oluştuğu dile getirildi. Boğaçayı havzasının eski doğal haline dönmesinin zaman içinde olabileceği, bu süre zarfında Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmaların devamlılığının sağlanması gerekliliği kurul üyeleri tarafından vurgulandı. Kurul üyeleri, bunun şu an için en doğru çözüm olarak görüldüğünü ancak en büyük kaygı olan kıyı erozyonun devam etmesi nedeniyle Boğaçayı’na doğanın yapacağı bir müdahale ile eski haline dönmesini umduklarını ifade etti.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü
Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1..

Son dakika: Yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi
Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!

Akdeniz'de 3.9 büyüklüğünde deprem!
Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

Başkan adayı Sümerden Kepezlilere sand..

Başkan adayı Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı