Başkan Böcek’in bürokratları Türel’in şartnamesini kopyalamış

25.03.2022 19:28

Antalya haber... Büyükşehir Belediyesi tarafından Mayıs Ayı’nda düzenlenecek olan Yörük Festivali ihale şartnamesinde eski başkan Menderes Türel döneminden kopyalandığı ortaya çıktı. Seçim döneminde eleştiri yağmuruna tuttuğu şartnamenin aynen kopyalanması, Başkan Böcek’in bizzat kendi kurum bürokratları tarafından ters köşeye düşürdü.

Başkan Böcek’in bürokratları Türel’in şartnamesini kopyalamış

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in, Menderes Türel döneminde büyük eleştiri yağmuruna tuttuğu Yörük Festivali şartnamesi aynen kopyaladığı ortaya çıktı. Başkan Böcek, yıllardır rahatsızlık yaratan kimi görüntülerin ortadan kalkacağına, gerçekten tarımdan hayvancılığa, coğrafyadan kültüre, tarihten doğaya birçok alanda Yörük kültürüne hizmet edeceğin sık sık dile getirmişti. Seçim döneminde eleştiri yağmuruna tuttuğu şartnamenin aynen kopyalanması, Başkan Böcek’in bizzat kendi kurum bürokratları tarafından ters köşeye düşürdü.

Gazeteci ve çevre gönüllüsü Yusuf Yavuz kişisel bloğunda Yörük Festivali ile ilgili çeşitli iddialarda bulundu. “AK Partili yönetim dönemindeki Yörük festivallerinde yapılan ve eleştiri konusu olan kimi hataların bu yeni dönemde daha da katmerleneceğini gösteren ihale dosyasındaki detaylar, tepe yönetimi değişse de büyükşehir belediyesinin yarattığı organizasyon, tanıtım, reklam, festival vb. rantlardan yararlananların hiç değişmediğini göstermesi bakımından çarpıcı bir örnek” diye yazdı.

5-7 Mayıs 2017 tarihlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel döneminde yapılan Yörük Festivali’ndeki kortej

İPEKLİ YAĞLIĞIN SAYISINI 2 BUÇUK KAT ARTIRMIŞLAR

Antalya’da CHP’li Büyükşehir Belediyesi yönetiminin bir önceki AK Partili Menderes Türel dönemindeki Yörük festivalinin ihale şartnamesini kopyalayıp ihaleye çıktığını söylendi. İddialar arasında ihaledeki protokole ipekli, halka pamuklu Yörük yağlığı detayının AK Partili yönetimin ihale şartnamesinden olduğu gibi kopyalandığı ortaya çıkarken sayının da 2,5 kat arttığı da gözlendi.

Pandemi ve çeşitli nedenlerle 3 yıldır yapılamayan Yörükler Şenliği daha başlamadan tartışma konusu oldu

YOZLAŞTIRICI UYGULAMALARA HANİ YER VERİLMEYECEKTİ?

Yörük festivaliyle ilgili hazırlanan ihale şartnamesinde yer verilen protokol için ayrı, halk için ayrı Yörük yağlığı satın alınması talebi Yörük camiasının da tepkisini çekmişti. Ancak birçok başka ayrıntıyla birlikte bu detayın da AK Partili Menderes Türel döneminde 2017’de yapılan Yörük festivalinin ihale teknik şartnamesinden olduğu gibi kopyalandığı, Yörük yağlığı sayılarının da 2,5 kat artırıldığı ortaya çıktı. CHP’li Muhittin Böcek’in bu yıl yapılacak Yörük festivalinin hazırlıkları sürerken geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı ve eski yönetim dönemindeki yozlaştırıcı uygulamalara son verileceğine yönelik izlenimler doğrudan açıklamalarına karşın festivalin AK Partili yönetimin eleştirilen uygulamalarının da ötesinde bir bütçeye mal olması bekleniyor.

1. Uluslararası Yörük Festivali Düzlerçamı'nda Menderes Türel zamanında düzenlenmişti.

Türel dönemindeki festival ihalesinde kopya edilen yeni festivalin teknik şartnamesindeki en çarpıcı detaylardan biri de, yeni festivalin Aksu ilçesinde yapılacak olmasına rağmen şartnamede 2017’deki festival alanları olan Karaalioğlu Parkı ile Düzlerçamı’nda iki ayrı sahne kurulacağı bilgisine yer verilmesi.

SEÇİLMEDEN ÖNCE ŞARTNAMEYİ ELEŞTİRMİŞTİ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in bu değerlendirmeleri, konuyla ilgili yıllardır rahatsızlık yaratan kimi görüntülerin ortadan kalkacağına, gerçekten tarımdan hayvancılığa, coğrafyadan kültüre, tarihten doğaya birçok alanda Yörük kültürüne hizmet edecek bir girişimin işareti gibiydi. Üstelik bunun bir kamu kuruluşu olan ve ülkenin beşinci büyük kentinin belediyesi eliyle yapılacak olması daha da önemliydi.

SÖYLENEN NEYDİ, YAPILMAK İSTENEN NE OLDU?

Ancak aradan geçen süre içinde yapılan hazırlıkların ardından geçtiğimiz hafta festivalle ilgili ihalenin Elektronik Kamu İhale Platformu (EKAP)’a yüklenmesiyle ortaya çıkan detaylar, Başkan Böcek’in bizzat kendi kurumu bürokratları tarafından ters köşeye düşürüldüğüne işaret ediyor. AK Partili yönetim dönemindeki Yörük festivallerinde yapılan ve eleştiri konusu olan kimi hataların bu yeni dönemde daha da katmerleneceğini gösteren ihale dosyasındaki detaylar, tepe yönetimi değişse de büyükşehir belediyesinin yarattığı organizasyon, tanıtım, reklam, festival vb. rantlardan yararlananların hiç değişmediğini göstermesi bakımından çarpıcı bir örnek teşkil ettiği iddia edildi.

2017’de AK Partili Türel döneminde yapılan Yörük Festivali’nin EKAP’ta yer alan ihale ilanı.

2017 (üstte) ve 2022 (altta) festivalleri için hazırlanan teknik şartnamelerde aynı olan teknik detaylar.

KAYNAK: Yusuf Yavuz'un blog yazısı

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'..

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan Antalyalılara çağrı: Gelin birlikte temizleyelim
Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağı..

Antalya'da Valiliği'nden kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyar..

Meteoroloji 45 il için sarı kodlu uyarı! İçlerinde Antalya da var
ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler denges..

ATSO Başkanı Ali Bahar ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi! Antalya'nın katkısı büyük