Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Antalya da Kızılay Şubesi tarafından gerçekleştirilen ‘Kızılay Dostları’ yardım gecesine katıldı.

Bakan Çavuşoğlu, “Bugün Cenevre’den Antalya’ya geldim. Yoğun bir program içindeydik. Batı Balkanlarda ki durumu değerlendirdik. Uluslararası örgütlerin temsilcileriyle bir araya geldik. Bize Türkiye’nin Batı Balkanlara yaptıkları anlatmamız istenildi. Gururla anlattık. Tüm yorgunluğumuzu bu gecede attığımızı söyleyebiliriz. Kızılay, AFAD ve TİKA’mız Türkiye’nin gururu. Büyük Elçilik ve Konsolosluklar ile değil millet olarak bu hissiyata sahip çıkıyoruz” dedi

Bakan Çavuşoğlu, “ Dünya ülkeleri bu yardım konularını azaltırken biz çoğaltıyoruz. Bugün Türk Kızılayı, Hilali Ahmer Dünya’nın her yerinde dalgalanıyor. TİKA’nın bayrağını her yerde görüyoruz.

Bunlarla mutlu oluyoruz gurur duyuyoruz. Her ülke güçlü olmaya çalışır. Biz de güçlü olmak için çalışıyoruz. Bugün saha da da masada da güçlü olmak gerekiyor. Masa da güçlü olmazsanız sahada kaybedersiniz.

Bazen Diplomasi ile uğraştığınız meseleyi çözemeyebiliyorsunuz. Suriye de sahadaki hareketimiz ile gücümüzü gösterdik” diye konuştu

Çavuşoğlu, “Yurt dışında yaşayan insanlara ulaştırabileceğiniz insani yardım kalkınma yardımdır.

Dış Politikamızı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Dünya da sulh, yurta sulh anlayışı ile Dünya da ki ülkemizin çizgisini hatırlatıyoruz. Girişimci olmak zorundayız. Dünya’nın her yerinde var olmak zorundayız.

Ancak insani olmak zorundayız. Girişimci ve insani dış politikamızı uygularken biz Dışişleri Bakanı olarak yalnız değiliz bizim en büyük ortağımız Kızılay ve AFAD’ımızdır. KİKA’mız ile dünya bizimle çalışmak istiyor.

Macaristan bizimle Afirika’da birlikte çalışalım davetinde bulundu. Türkçeyi ve kültürümüzü tanıtıyoruz. Bugün diyanet işleri başkanlığımız da birinci elden sadece vatandaşlarımıza değil diğer ülkelerin 7 milyon vatandaşımıza ulaşmaktadır” dedi

"Dünyanın en cömert ülkesiyiz"

Bakan Çavuşooğlu, “Biz bu doğruları anlattıkça hiçbir soydaşımız terör örgütüne katılmamaktadır. En çok ülkeye uçan THY dir. İşte bu bu yumuşak güçte ve kalkınma yardımlarında bir numarayız.

Harcadığımız miktar ve proje bakımından en zengin ülkesi değil ama en cömert ülkesiyiz. Kızılay Dostu olmamızın da sebebi budur. Ülkemiz de yaptığı faaliyetleri de yakından takip ediyoruz.

Barış Pınarı Hareketi’nde hemen KIZILAY’ımız harekete geçti ve 30 bin kişiye ulaşarak 16 hekim ile günde 500 kişiye sağlık hizmeti verdiğini biliyoruz. Bu çalışmalarımızla 370 bin kişi geriye döndü. Suriye de oyunları bozduk. Geriye dönecek sığınmacıların sağlıklı bir şekilde geriye dönmesi için çalışmalarımız sürecek” diye konuştu.

"Antalyalıların hayırseverliği ile gurur duyuyorum"

“Antalyalıların hayırsever özelliğinden dolayı gurur duyuyorum” diyen Bakan Çavuşoğlu, “Okulların isimlerine bakın hep hayırseverlerin isimleri ile dolu.

Diğer taraftan hastanelerde polikliniklerde, camilerde hemşerilerimizin isimleri görülmektedir. İddia ediyorum ki Türkiye’nin en hayırlı ili ve ilçeleri Antalya’dır. Kızılay Antalya Şubesi’nin projelerini canı gönülden desteliyoruz ve bu projelerin Antalya da olmasını desteklemek bizim görevimizdir. Hilali Ahmer’ler’in objelerini iş yerlerinize evlerinize alınız. Türk Kızılay’ına böylelikle de yardımda bulunmuş olursunuz.

Türk Kızılay’ın çok başarılı çalışmalarından dolayı Genel Başkan Avrupa Kızılay ve Kızılay Federasyonun Avrupa ve Orta Asya Başkanıdır. Gurur duyuyoruz” diye konuştu. Antalya Kızılay’ın yürüttüğü çalışmalarda destek veren sivil toplum kuruluşları ve firmalarına teşekkür plaketlerini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu takdim etti.

"Hilal’in yıldızı bağışçılarımızdır"

Diğer yandan Antalya Kızılay Şube Başkanı Esra Özkoçgece de yaptığı konuşmada, gecenin çok özel bir amacı olduğunu söyledi. Özkoç, “Kızılayın iyilik dünyasına herkesi davet etmek istiyoruz.

Sadece kendi konularla değil ben değil, biz olmak için mutlu olmak ve mutlu olmak için hepimiz bir aradayız. Kızılay 150 yıllık gönüllülük ilkelerine bağlı kalarak din dil ırk ayrımı gözetmeden ıstırapları dindirmek için çalışıyor.

Kızılay aldığı desteklerle ihtiyaç sahiplerine çabalarımız ulaştırılmaktadır. Kurban ve ramazan bayramlarımızda bizleri yalnız bırakmayan hayırseverlerimize şükranlarımıza sunmak istiyorum. Hilalin Yıldızı bağışçılarımızdır. Bu bayrak Yurdumuzun her yerinde ve Dünya’nın her bir yerinde dalgalanmaktadır” dedi.

9 bin ünite kan taze süt gibi vatandaşın kapısında

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, “Bugün Antalya da güzel bir amaç için toplandık. Antalya Şubesinin projelerine destek vermek için buradayız. Antalya ve Türkiye için yapılacaklarımızı paylaşmaya geldik.

Antalya da olmaktan daha özel bir duygu var ki Antalya’nın eniştesi olmak. Antalya eniştelerini çok sevmekteler. Kızılay’ın üç temel faaliyet alanı var. Biz insani yardım kurumuyuz.

Devletimize destek olmak için gönüllülük esasına göre çalışmaktayız. Milletimizin ana değerlerini içinde bulunduran değerleri devletimize yardımcı oluyoruz. Projelerimizi toplumlumuz için yapıyoruz.

Afet olmadan risklerimizi nasıl azaltabiliriz, kan lazım olduğunda ihtiyaç sahibine nasıl ulaştırabiliriz bunları daha detaylı incelemelerde bulunuyoruz. Her yıl Türkiye’nin 300 nokta da 9 bin ünite kanı müşterinin kapısına taze süt gibi kapısına götürmektedir. Seyyar otobüsler sabit noktalardan daha verimli kan toplamakta.

Belediye Başkanlarından rica ediyoruz şehrin muhtelif yerlerinde Kan Otobüsleri konuşlanmalarını sağlamalarına destek vermelerini sürdürmelerini istiyoruz. Milli Kan Havuzu oluşturduk, kemik iliği nakilleri için çocuklarımıza hastalarımıza ulaşacağız. Mobil Aş Evi projesi var sırada. 750 kişilik üç kişilik yemek hazırlanabiliyor. 1 aracın fiyatı 450 bin TL. Afet anında insanlarımıza sunuyor. Kızılay Beslenme’den sorumludur.

Kızılay afet anında 500 bin kişiyi barındıracak ve doyuracak imkanı var. Antalya da Kızılay Üssü bir an önce kurulmasını arzu ediyoruz. Telefonlarda 2868 ‘e kısa mesaj ile 10 TL lik katkı ile damla damla göl oluyor nehir oluyor okyanus oluyor. 150 yıldır merhamet gemisi vatandaşların desteği yürüyor. 158 milyon insana yardım ulaştırdık.

Antalya da Yaşlı Bakım Evleri yapılmak isteniyor. Hasta refakat sistemi başta olmak üzere bu bakım merkezi Antalya da büyük bir ihtiyaç. Toplumun içinde yaşlı vatandaşlarımıza bulundukları şehirde bakım yapılmasını istiyoruz. Sadece huzur evi gibi değil bunun tam bir entegre olmuş bir fiziki yapıya sahip olmuş bir merkez oluşturulması arzusundayız. Antalya da da yaşlı basım merkezimiz olacak. Bağışçı ve destekçisi bulunduğu anda faaliyete geçirilecek” dedi

Öte yandan Antalya da yapılması planlanan Kızılay Toplum Merkezi Projesi’ni Esra Özkoç anlattı. Özkoç, “ Bireyi ve insanı güçlendiren toplumun dışında kalmış insanları rehabilite ederek topluma kazandıran merkezidir. Türkiye de 16 toplum merkezimiz var. Yaklaşık 80 bin çocuğun okula gitmesini sağladık. Parçalanmış aileleri birleştiriyoruz. Sığınmacıların içinde bulunduğu sorunları gidermeye çalışıyoruz.

Özkan Mobil Çocuk Dostu Alan hakkında şunları söyledi, “Afet bölgelerinde geçici barınma merkezlerinde alanlarında onların çocukları için düşünülmüş bir projedir. Bunlara çözüm bulabilmek için hayata geçirilen bir proje. Türkiye de 38 bölge de bu hizmet verilmektedir. Çocuklarımıza uyguladığımız seans sayısı 3 milyonu geçti. Bu projemizi mevsimlik işçilerin çocuklarını bu merkezde bulunmalarını sağlıyoruz. Kızılay Ortak Bir Değerimizdir. Kızılay bir bayrak değerindedir” diye konuştu

Antalya Valisi Münir Karaloğlu: “Çok güzel bir amaç için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Antalya tarafına baktığımızda Kızılay’da görev yapanlar ve bağışçılar çok şeyler yaptığını görüyoruz. Kızılay’ın Antalya’nın konusunu eksikliği olduğunu biliyoruz. Antalya il yönetimi çok arzulu ve istekliler. Antalya da Kızılay yeni yapılanma oldu. Bu heyecanı ilk günden itibaren gördük. Kızılay Gönül Coğrafyamızda çok iyi işler yapmakta. Bu projelere Antalya sahip çıkacaktır” dedi

Gece ye katılan davetliler Hilali Ahmer satın alarak Kızılay’ın gerçekleştireceği proje için katkı da bulundular. Gece de ayrıca daha önceden kızılayın projelerine katkı ve destek verenlere plaket takdim ile teşekkür edildi.