Avokado üreticileri sopalarla hırsız nöbetinde

02.11.2020 09:15

Antalya haber... Alanya ilçesinde son zamanlarda gerçekleşen avokado hırsızlıkları, üreticileri isyan etme noktasına getirdi. Yakalanan hırsızların caydırıcı ceza almadıklarını vurgulayan ve bulundukları bölgede neredeyse her bahçeye hırsız girdiğini anlatan mahalle halkı, sopalarla hırsız nöbetine başladı.

Avokado üreticileri sopalarla hırsız nöbetinde

Antalya haber... Türkiye'de avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Alanya'da üreticilerin başı hırsızlarla dertte. Özellikle son dönemde sık sık üreticilerin bahçesine giren ve çok sayıda avokadoyu çalan hırsızlar, hem üreticiye hem tüketiciye zarar veriyor.

Üreticiler hırsızlara bir çözüm bulamazken, ürünlerini onlardan korumak için erken hasat yapmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Tam olgunlaşmamış meyveyi piyasaya sürmek zorunda kalan üreticiler, tüketicinin de bu durumdan çok şikayetçi olduğunu söylüyor.

Sadece Tosmur Mahallesi Hapıllar Sokak'ta 1000-1300 arası ağaç olduğunu ve toplamda 7-8 bin civarında avokadonun çalındığını söyleyen üreticiler zararlarının toplamda yaklaşık 40 bin TL'yi bulduğunu vurguladı.

Bahçelerine dadanan hırsızları nöbet tutarak, kameralarla, şikayetlerle yakaladıklarını anlatan üreticiler, hırsızların etkili bir ceza almamalarından da dert yandı. Bu durum nedeniyle çok mağdur olduklarını kaydeden üreticiler yetkililerden yardım istedi.

'Tel çeksek de kesip giriyorlar'

Yıllardır çiftçilik yapan Alanyalı Hasan Aybak (85), bahçesinin etrafında tel olmadığı için hırsızların serbest kaldığını söylerken, "Neymiş bahçe değilmiş. Burada herkesin bahçesi var. Tel çekmeye gerek yok, tel çeksek de kesip giriyorlar. Sadece bu sene 4-5 bin TL zararım var. Bir benim değil bütün mahalle böyle" dedi.


'Geçen kovaladık ama tutamadık'

Sadece 15 ağacı bulunan emekli Kazım Şimşek (78), kendisine ek gelir olan ağaçlarından bütün ürünlerinin çalındığını söyledi. Yaklaşık 550 avokadosu çalınan Şimşek, "Sanki benimle emek çekmiş gibi topluyor, gidiyorlar. Geçen kovaladık ama tutamadık. Bu dünyanın üstü varsa altı da var. Allah'a tevekkül ediyorum" diye konuştu.


'Çiftçinin zaten bir geliri yok, buna da hırsızlar göz koydu'

Ailesinden kalan 40 dönüm alanda avokado üreten Mustafa Korkmaz (46), hırsızlara caydırıcı cezalar verilmesini istediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

" Devletten bunlara karşı ayrı bir ceza istiyoruz. Çiftçinin zaten bir geliri yok, buna da hırsızlar göz koydu. Bir an evvel bunların ceza almalarını ve önlemlerin alınmasını istiyoruz. Dim Çayı Caddesi, Hapıllar Sokak, Karakocalı mevkilerinde özellikle aşırı derece avokado hırsızı var."

'Çalanların hepsi civan gibi delikanlı'

Bahçelerde nöbet tuttuklarını, tel örgüler çektiklerini, kameralar yerleştirdiklerini ancak yine de hırsızlara bir çözüm olmadığını belirten Korkmaz, şöyle devam etti:

"Önlem olarak bekliyoruz, nöbet tutuyoruz, tel örgü çektik ama her şeye rağmen yine giriyorlar. Zararımız var. Benim çok yok ama buna benzer durumdaki üreticilerden 5- 10 bin TL zararı olan insanlar var. Zaten bir gelir kaynağı o, ona da hırsızlar el koyuyor. Halk isyan ediyor. Çalanların hepsi civan gibi delikanlı ama iş bulup çalışmaktansa hırsızlık yapmak daha kolayına geliyor. Bunların aileleri de bizler de üzülüyoruz ama devlet de onlara daha caydırıcı cezalar uygularsa biraz daha önüne geçeriz diye düşünüyoruz."

'Hırsızlardan kaçırmak için erken hasat yapıyor'

Hırsızlar nedeniyle erken hasat yapmak zorunda kaldıklarını ve tüketiciye tam olgunlaşmamış meyve vermek zorunda kaldıklarını anlatan Korkmaz, "Kasım ayında toplanan Fuerte diye avokadomuz var. Şu anda millet hırsızlardan kaçırmak için erken hasat yapıyor. Erken hasat yapınca tüketiciler de isyanda çünkü olmuyor. Tam gelişmemiş, olgunlaşmadan toplandığı için tüketici de isyan ediyor ama çiftçi hırsızlara karşı önlem alabilmek için mecbur erken toplamak zorunda kalıyor" dedi.

'Yatırım yapmak isteyen insanlar bu yüzdeb vazgeçiyor'

Mahalleli caydırıcı ceza olmadığı sürece bu durumun katlanarak büyüyeceğini söylerken, avokado üretimine yatırım yapmak isteyen insanların da bu hırsızlık olayları yüzünden vazgeçtiğinin altını çizdi. Türkler kadar yabancıların da Alanya'ya gelerek avokado üretimine girmek istediklerini anlatan mahalleli, hırsızlık olaylarını duyduklarını ve bu yüzden geri adım attıklarını belirtti. Mevcut üreticinin de büyük bir kısmının artık üretim yapmak istemediğini ve bahçelerini söktüğünü aktaran mahalleli, önlem alınmazsa üretimin tamamen durma noktasına geleceğini anlattı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto