AÜ Rektörü Özkan'dan korkutan uyarı! Yivli Minare güneye doğru yatık

04.05.2023 16:37

Öncelikli Alanlarda Altyapı Projesi Desteği kapsamında 15 milyon TL ile üniversite tarihinin en yüksek proje desteğini sağlayacaklarını açıklayan Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Yapılan ön araştırmalar ne yazık ki Yivli Minare'nin güneye doğru yatık olduğunu ve olası bir depremde yıkılma riski taşıdığını ortaya koyuyor. Tarihi yapılarımızı korumak adına hangi tarihi yapıların riskli olduğunun tespiti ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılması çok önemli" diye konuştu.

AÜ Rektörü Özkan'dan korkutan uyarı! Yivli Minare güneye doğru yatık

Antalya haber... Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 'Öncelikli Alanlarda Altyapı Projesi Desteği' kapsamında 15 milyon TL ile üniversite tarihinin en yüksek proje desteğini sağlayacaklarını açıkladı. Prof. Dr. Özkan, “Depreme dayanıklı yeni tasarım metotları, mevcut yapılar için alınabilecek önlemler, deprem konusunda toplumun bilinçlenmesine katkı sağlayacak uygulamalar konularındaki bilimsel araştırma projelerini destekleyeceğiz" dedi.

Akdeniz Üniversitesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin en aza indirilmesi, binalar için yeni tasarım metotlarının geliştirilmesi, mevcut yapılar için önlem alınması ve toplumda deprem bilincinin oluşturulması amacıyla 'Öncelikli Alanlarda Altyapı Projesi Desteği' çağrısı kapsamında 15 milyon TL ile üniversite tarihinin en yüksek proje desteğini sağlayacaklarını, düzenlediği basın toplantısında duyurdu. Rektörlük Senato Salonu'nda yapılan bilgilendirme toplantısına AÜ Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Projelerden Sorumlu Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Küçükçetin, BAP Komisyon Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Erkan, Prof. Dr. Aslı Bostancı Toptaş, Prof. Dr. Engin Karadağ, Prof. Dr. Levent Sarıkcıoğlu, Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan, Prof. Dr. İrfan Turhan, Doç. Dr. Ayşad Güdekli, Doç. Dr. Esin Akarsu katıldı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan

DEPREME DAYANIKLI YENİ TASARIMLAR ORTAYA ÇIKACAK

Büyük felaketin üzerinden 3 ay geçtiğini aktaran Prof. Dr. Özkan, depremin ilk anından itibaren maddi ve manevi desteği sağladıklarını anlattı. Prof. Dr. Özkan, “Akdeniz Üniversitesi olarak deprem konusuna verdiğimiz önemi Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden 1 yıl önce Deprem Çalıştayı düzenleyerek ortaya koymuştuk. Ancak 50 bini aşkın vatandaşımızı kaybettiğimiz felaket bizlere bir kez daha depremin ülkemizin en önemli gündem maddelerinden biri olduğu gerçeğini hatırlattı. Biz de çevik bir yönetim anlayışının gereği olarak harekete geçtik. Bugün, olası depremlerin etkilerinin en aza indirilmesi hedefi doğrultusunda altyapı projeleri desteği ile ilgili çağrıya çıkıyoruz. Toplam proje destek miktarını 15 milyon lira olarak belirledik. Bu kapsamda binalar için depreme dayanıklı yeni tasarım metotları, mevcut yapılar için alınabilecek önlemler, deprem konusunda toplumun bilinçlenmesine katkı sağlayacak uygulamalar konularındaki bilimsel araştırma projelerini destekleyeceğiz" dedi.

'YİVLİ MİNARE GÜNEYE DOĞRU YATIK'

Proje süresinin 24 ay süreceğini belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, başvuru sürecinin 9 Mayıs'ta başlayıp 9 Haziran'a kadar devam edeceğini belirterek, 11 Temmuz'da sonuçları ilan edeceklerini duyurdu. Göreve başladıklarından itibaren topluma katkı sağlayan projelerin öncelikli olduğunu aktaran Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Bu açtığımız proje çağrısı da bunun bir göstergesi. Ülkemizin deprem kuşağında yer alması tarihi yapılar için büyük tehlike yaratmaktadır. Son Deprem Çalıştayı'mızda da bu konu şehrimizin simge yapılarından Yivli Minare özelinde gündeme gelmiştir. Yivli Minare'nin tarihi eser olması nedeniyle malzeme dayanımına yönelik sınırlı düzeyde testler yapılmıştır. Yapılan ön araştırmalar ne yazık ki Yivli Minare'nin güneye doğru yatık olduğunu ve olası bir depremde yıkılma riski taşıdığını ortaya koyuyor. Tarihi yapılarımızı korumak adına hangi tarihi yapıların riskli olduğunun tespiti ve gerekli güçlendirme çalışmalarının yapılması çok önemli" diye konuştu.

'DEĞİŞİM YARATACAK PROJELER'

Tarihi yapıların deprem dayanımıyla ilgili bir çalışma yapılması için de çağrıda bulunan Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Çünkü bilim insanları olarak sahip olduğumuz bilgi, beceri ve birikimleri kullanarak topluma fayda sağlayacak bilimsel araştırma projeleri geliştirmek ve bu projelerinin sonuçlarını hayata aktarmak, bizim görevimiz. Bilimsel araştırma projelerimiz tamamlandığında sadece birer sonuç raporu veya makale olarak kalmamalı, proje çalışmalarının sonuçları topluma dokunacak şekilde hayata geçirilmelidir. Bu proje destek çağrımızla, kağıt üzerinde kalmayacak, gerçekten toplumda bir değişim yaratacak projelerin filizleneceğine inanıyorum" dedi.

ÜÇÜNCÜ RAHİM NAKLİ MÜJDESİ

Türkiye'nin ikinci rahim nakliyle dünyaya gelen Özlenen bebeğin son durumunu anlatan Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Yakında rutin kontrollerine gelecekler. Gayet iyi gidiyor. Çok ciddi bir ivme var. Aslında hafta sonu donör çıktı. Özel izinle yapılıyor bunlar. Antalya'dan olmadığı için çok sıcak bakmadık. Antalya'dan olması bizim işimizi daha kolaylaştırıyor. Bu anlamda üçüncü rahim naklini de belki kısa zamanda duyarsınız" diye konuştu.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Kaynak: DHA

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü..

Antalya'da öğretmen çift ölümden döndü! Film gibi kurtarma operasyonu!
İnce kıyıma (İncekum) Alanyalı STK'lar dan büyük tepki! 'İncekum'u yedirmeyiz'

İnce kıyıma (İncekum) Alanyalı STK'lar..

İnce kıyıma (İncekum) Alanyalı STK'lar dan büyük tepki! 'İncekum'u yedirmeyiz'
Antalya'da otel çalışanlarını taşıyan midibüs devrildi! 19 yaralı

Antalya'da otel çalışanlarını taşıyan ..

Antalya'da otel çalışanlarını taşıyan midibüs devrildi! 19 yaralı
Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!

Antalya'da bu yolları kullanacaklar di..

Antalya'da bu yolları kullanacaklar dikkat! Bu cadde ve bulvarlar trafiğe kapatılacak!
Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü ele..

Antalya'da 20 Nisan Cumartesi günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş p..

Antalya'da hava durumu! Uyarılar peş peşe geliyor! 20.4.2024