ATSO Başkanı Çetin gündemi değerlendirdi: '20 gün seferberlik ilan edelim'

24.02.2021 14:48

Antalya haber... Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Antalya'nın yüksek risk grubundaki iller arasında yer aldığını belirterek, "Bu konu ticaret ve turizm için de hayati bir konudur. 20 gün seferberlik ilan ederek turizm sezonuna kadar bu sayıyı hızla düşürmemiz gerekiyor" dedi. Çetin, turizm, hizmet sektörü, kalabalık işyeri çalışanları gibi öncelikli kesimlerde aşılamanın hızla tamamlanması gerektiğini söyledi.

ATSO Başkanı Çetin gündemi değerlendirdi: '20 gün seferberlik ilan edelim'

Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre, ATSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı, elektronik ortamda gerçekleşti. ATSO Başkanı Davut Çetin, mecliste oda faaliyetlerinin yanı sıra, kent ve ülke gündemine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Sağlık Bakanlığı'nın il vaka sayılarını yayımladığını, önlemlerin illerdeki vaka sayısına göre belirleneceğini belirten Davut Çetin, şöyle dedi:

"Şu günlerde virüsün mutasyonu, Güney Afrika virüsü gibi türleri gündemde. Bu virüs hem hızlı yayılıyor, gençleri de etkiliyor. Artık biraz daha sabırlı olalım, aşılama tamamlandığında inşallah önümüzdeki aylarda normale döneceğiz. Bildiğiniz gibi artık önlemlerde vaka sayısına göre il düzeyinde karar verilecek, iller düşük risk, orta risk, yüksek ve çok yüksek risk gruplarına ayrılacak, düşük riskli illerde önlemler gevşetilecek."

'TURİZM SEZONUNA KADAR BU SAYIYI DÜŞÜRMELİYİZ'

Sağlık Bakanlığı verilerine göre en yüksek vaka bölgesinin Trabzon, Rize, Giresun gibi Karadeniz illeri, en düşük vaka bölgesinin ise Mardin, Hakkari gibi Güneydoğu illeri olduğunu aktaran Çetin, "Antalya'da vaka oranı 100 binde 78 düzeyinde, yani beklediğimizden daha yüksek. Bu veri Ankara için 35, İstanbul için 60, İzmir için 44 olarak açıklandı. Antalya 78 ile yüksek risk grubuna giriyor. Bu konu ticaret ve turizm için de hayati bir konudur. 20 gün seferberlik ilan ederek turizm sezonuna kadar bu sayıyı hızla düşürmemiz gerekiyor. Korona mücadelesinde ne kadar başarılı olursak normal hayata o kadar hızlı döneriz. Dolayısıyla herkese, hepimize büyük sorumluluk düşmektedir. Aşılamanın da hızla tamamlanmasını bekliyoruz. Antalya'da henüz 65 yaş üzerinde aşı devam ediyor. Turizm, hizmet sektörü, kalabalık işyeri çalışanları gibi öncelikli kesimlerde aşı hızla tamamlanmalıdır."

ÖZEL SEKTÖRE AŞI İTHALATI İZNİ

TOBB Turizm Meclisi toplantısında seyahat acentaları temsilcilerinin bakanlığın onay vereceği aşıların ithal edilmesinin ve isteyenin özel sağlık kuruluşlarında ücretini ödeyerek aşı olması önerisinde bulunduğunu hatırlatan Davut Çetin, "Bu imkân verilse aşı ithalatı mümkün olabilir mi bilmiyorum, olabilse aşılama daha hızlı olurdu. Özel sağlık kuruluşları ücretli Covid testleri yaptılar, aynı şekilde aşıyı da yapabilirler. Korona mücadelesinde ne kadar başarılı olursak normal hayata o kadar hızlı döneriz" dedi.

'BAZI TOPLANTILAR SERBEST, BAZILARI KISITLI'

Çetin, pandemide işyerlerine yönelik sürece ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:

"Pandemi bir taraftan çok sayıda üyemizin işini etkilemeye devam ediyor. Yiyecek ve içecek sektörümüz HES kodu alarak müşteri kabul etmek için taleplerde bulundu, bu konuda yoğun girişimde bulunduk. Gerçekten çok mantıklı olmayan, adaletsiz bir süreç yaşıyoruz. Marketler açık, cadde mağazası kapalı. Oteller açık restoranlar kapalı. Otel içinde SPA merkezi açık, dışarıdaki kapalı. Bazı toplantılar serbest, bazıları kısıtlı. Şimdi mart ayı başında yiyecek- içecek işletmelerinin kontrollü açılmasını bekliyoruz. Kapasite kısıtlaması, süre kısıtlaması gibi kurallar getirilecektir. Kurallara uyulursa peyderpey normalleşme süreci de başlayacaktır."

ANTALYA EKONOMİSİ

Davut çetin, Antalya ekonomisine ilişkin de şunları söyledi:

"2020 yılını krediyle geçirdik, şimdi turizm sezonunu bekliyoruz. Ekonomik verilerde Türkiye ortalamasına göre iyi olan az sayıda veri var. 2020'de Türkiye'de sigortalı çalışan sayısının azaldığı tek il Antalya oldu. Vergi tahsilatımız Türkiye'nin oldukça gerisinde. Yatırımlar ve konut satışında da aynı durum söz konusu. Her şeye rağmen üç alanda Türkiye ortalamasına göre daha iyi gelişme gösterdiğimizi söyleyebiliriz. Kayıtlı esnaf ve işveren artışında, otomobil artışında, ihracatta Türkiye ortalamasının üzerine çıktık. Ayrıca 2020 yılında konut fiyatı artışında bölge olarak yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer aldık. 2020'de ülkemiz ihracatı yüzde 6 düştü, Antalya ihracatı ise yüzde 5.5 arttı."

TURİZMDE OLUMLU BEKLENTİ DEVAM EDİYOR

Antalya'nın 2020 yılında ekonomik afet yaşadığını, buna rağmen kredi ödemelerinde büyük sıkıntı yaşanmadığını aktaran Çetin, "Bildiğiniz gibi 2020 yılında kredilerimiz yüzde 46 oranında arttı. Sektörel kredilere baktığımızda turizm sektörümüzün kredi hacminin Aralık sonu itibariyle 52 milyara çıktığını görüyoruz. Kredi konusunda halen sektörlerimizden yeni talepler gelmektedir. Bu konuda da girişimlerde bulunuyoruz. Son dönemde bankalar yurtdışından düşük maliyetli borçlanmaya ağırlık verdi. Önümüzdeki aylarda kredi imkanlarının bir nebze iyileşmesini bekliyoruz. Turizmde olumlu beklenti devam ediyor. Temennimiz kötü sürprizler olmamasıdır. Bu sezonu mutlaka kazanmalıyız" diye konuştu.

PERAKENDE TİCARET YASASI

Çetin, bu ay bir başka önemli gündem konusunun perakende ticaret yasası değişikliği olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Geçen ay cadde mağazaları kapalıyken zincir marketlerde her ürünün satılmaya devam ettiğini konuştuk ve bu konuda şikayetleri dile getirdik. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığımız Perakende Ticaret Kanunu'nda bir değişiklik taslağı hazırladı. Taslakta en önemli maddelerden birisi 1500 metrekare altındaki zincir marketlerde elektronik, sigara, mobilya, beyaz eşya satışının yasaklanması maddesidir. Bunun dışında pazar günleri saat 11.00'de açılma, esnafın kooperatif kurması gibi maddeler de var. Biz bu taslakta marketlerde giyim, züccaciye, kırtasiye, ev eşyası gibi ürünlere de sınırlama gelmesini talep ettik. Ayrıca, zincir mağazaların kuruluş yerlerine de ihtiyaç ve mesafe kriteri istedik. Hükümete ve belediyelere her köşe başında bir zincir market açmayın dedik, ama her köşe başında açıldığı gibi aralara da açıldı. Şimdi pandemi bıçağın kemiğe dayanmasına neden oldu, fakat atı alan Üsküdar'ı geçti. Üç zincir marketin şube sayısı 27 bine çıktı. Bu üç zincir yüzde 70 paya sahip. Diğer üç ulusal zincirin mağaza sayısı 5 bine yakın. Bu konuda Antalya'da bir ticaret planı olsun diye çok konuştuk. Bu konu halen önemini korumaktadır. Bir an önce İmar Planı yönetmeliği gözden geçirilmeli ve ticarete kurallar getirilmelidir. Pandemi yapacağını yaptı, artık geleceğe bakma zamanıdır."

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden 16 ilçeye yağış uyarısı 19.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden 16 ilçeye yağış uyarısı 19.4.2024
Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabancıların yeni gözdesi İstanbul oldu!

Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabanc..

Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabancıların yeni gözdesi İstanbul oldu!
Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Özel Konseri'nde büyük sürpriz! Orhan Baba'dan yeni şarkı müjdesi!

Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Ö..

Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Özel Konseri'nde büyük sürpriz! Orhan Baba'dan yeni şarkı müjdesi!
Antalya'da korkutan hava! Biranda bastı

Antalya'da korkutan hava! Biranda bastı

Antalya'da korkutan hava! Biranda bastı
Son dakika: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem

Son dakika: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde ..

Son dakika: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem
Antalya'da pansiyonda ölü bulunmuştu! Kavga ettiği şüpheli gözaltında

Antalya'da pansiyonda ölü bulunmuştu! ..

Antalya'da pansiyonda ölü bulunmuştu! Kavga ettiği şüpheli gözaltında