ATSO Başkanı Bahar'dan EYT çağrısı!

29.11.2022 18:23

Antalya haber... Antalya haber... ATSO'nun Kasım ayı meclis toplantısı gerçekleşti, Başkan Ali Bahar, EYT'nin kendilerini yakından ilgilendirdiğini dile getirerek, devletin, sendikalar ve özel sektör olarak artık çalışanların kazanılmış haklarını koruyan makul bir sistemi acilen gündeme almasını istedi.  

ATSO Başkanı Bahar'dan EYT çağrısı!

Antalya haber... Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya'nın yüzde 250'ye yakın oranla konut fiyatı ve kira artışında Türkiye'de ilk sırada olduğunu, konut satışının üçte birinin yabancılara yapıldığını ve çalışanların barınma sorunu yaşadığına dikkat çekti. Bahar, Antalya gibi yüksek kira artışlarının olduğu illerde çalışanlara kira ve çocuk eğitim desteği gibi yardımların hızla hayata geçirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

ATSO'nun Kasım ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ahmet Öztürk başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO'da ekim ayındaki seçimin ardından yapılan bu ikinci meclis toplantısında Ali Bahar, ülke ve kent ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

ATSO'nun 2023 yılı bütçesinin tüm komitelerle istişare edilerek belirleneceğini belirten Ali Bahar, “Birlikte yönetim bütün ATSO üyeleriyle istişare etmek demektir. ATSO vergi dairesi gibi resmi bir kurum değil, üyelerin ortak çatısı, adeta bir şehir kulübü gibi görülmelidir. Her üyenin gelip odanın ne yaptığını göreceği, eğitim ve proje çalışmalarına katılacağı, kolektif bir yapı kurma yönünde ilerlemek istiyoruz. Elbette 140 yıllık bir kurum olarak ATSO'nun kurumsal ilke ve değerlerine sahip çıkarak ilerleyeceğiz" dedi.

TURİZMDE 2023'TE YENİ REKOR BEKLENİYOR

Turizmde bu yıl verilerin 2019 düzeyine yaklaştığını belirten Bahar, “Rusya turizminde aksamaya rağmen bu önemli bir başarıdır. Bu yıl turizmde canlanma ve yabancıların Antalya'ya akını sayesinde nispeten iyi bir toparlanma yaşandı. Gelecek yıl Antalya turizminin yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz. Biz de turizmin daha iyi olması ve sektörlerimizin turizmden daha yüksek pay alması yönünde çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

KORKUTELİ MERMER OSB KARMA OLUYOR

Korkuteli Organize Sanayi Bölgesi projesini artık hayata geçireceklerini açıklayan Bahar, “Sanayicilerimizin genel talebi bu bölgelerin karma organize bölge olmasıdır. Önemli olan Antalya sanayi katma değerini en yüksek düzeye çıkaracak sektörlerin yolunu açmaktır. Antalya OSB'de yer konusunda sona geldik. Tabi ki içinde mermerin de olacağı organize sanayimizi karmaya çevireceğiz. Böylece, hem doğayı koruyacak hem bölgeye katma değer sağlayacak hem de artık büyümeyi ilçelerimize kazandıracak aklı ve vizyonu gerçekleştireceğiz" dedi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar

İLK SIRADA KREDİ SORUNU

Son dönemde piyasada yavaşlama sinyalleri gördüklerini, maliyet ve finansman baskısının arttığını kaydeden Bahar, sektörlerden gelen sorunlar arasında ilk sıralarda kredi sorununun yer aldığını açıkladı. Bahar, şöyle konuştu:

“İhracatçı, sanayici, taşıt kiralama gibi her sektörden kredi konusunda yakınma almaktayız. KGF kredi paketi aylardır konuşulmasına rağmen halen çıkmadı. Eğer kredi verilmeyecekse faiz düşürmenin ne faydası var diye artık herkes sormaya başladı. Komitelerimiz esnaf odası üyelerine verilen krediyi örnek gösteriyor. Gerçekten ayakkabı tamircisine, saat tamircisine yüzde 7,5 faizli kredi verilsin, ama aynı işi yaptığı, aynı ölçekte olduğu halde bir tarafa verilip bir tarafa verilmemesi olmaz. Bu kredi ve faiz bu şekliyle adaletsiz ve sürdürülemez hale gelmektedir. Bankalar mevduata yüzde 25 faiz verirken Merkez Bankası'nın verdiği parayla ekonominin ihtiyacının karşılanamadığı açıktır. Ekonomideki durum faiz, döviz, enflasyon arasında dengesizliğin arttığını göstermektedir. Üretici maliyetlerinde ortalama yıllık artış yüzde 157, tarımda üretici maliyetinde ortalama yıllık artış yüzde 138. Bu maliyet artışlarına ve enflasyona rağmen Antalya'da 9 aylık kredi artışı sadece yüzde 25'tir. Bazı sektörlerde kredi artışı bunun da altındadır. KGF net görülmektedir."

GAYRİMENKULDE KAYITDIŞI YABANCI SAYISI ARTTI

İhracat kredilerinin mevzuata takılması, tarım ihracatı yapan TIR'ların Bulgaristan kapısındaki bekletilme sorunları gibi konulara da değinen Bahar, Antalya'da yüzde 250'ye yakın konut fiyatları ve kira artışlarının, çalışanları barınma sorunuyla karşı karşıya bıraktığını dile getirdi. Eleman temini zaten sıkıntılıyken, şimdi barınma sorunu nedeniyle bu sıkıntının arttığını ve konut satışının üçte birinin yabancılara yapıldığını anlatan Bahar, gayrimenkul sektöründe kayıtdışı çalışan yabancı sayısının çok arttığını da söyledi.

ÇALIŞANLARA KİRA DESTEĞİ ÇAĞRISI

Konut sorununun geçici bir sorun olmadığını ve acil önlemin kamunun arsa üretimine hız vermesi ve arsa maliyetini düşürmesi olduğunu kaydeden Bahar, yüksek enflasyonun hem üreticilerin sermayesini, hem de ücretleri erittiğini, çalışanların geçim koşullarını bozduğunu söyledi. Bahar, şu öneride bulundu:

“Bu meselenin çözümü çalışanlar üzerindeki vergi yükünün düşürülmesi, ayrıca düşük ücretli kesime sosyal yardımların artırılmasıdır. Antalya gibi yüksek kira artışlarının olduğu illerde çalışanlara kira ve çocuk eğitim desteği gibi yardımlar hızla hayata geçirilmelidir. Artık bu tür çözümleri uygulamaya geçirme zamanı gelmiştir."

EYT ÖNERİSİ

EYT'nin kendilerini yakından ilgilendirdiğini dile getiren Bahar, Ocak ayında şirketlerin kıdem tazminatı yükünün katlanarak büyüyeceğini, bu koşullarda birçok işletmenin çığ altında kalma riski bulunduğunu söyledi. Bahar, devletin, sendikalar ve özel sektör olarak artık çalışanların kazanılmış haklarını koruyan makul bir sistemi acilen gündeme almasını istedi.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turiz..

Turizm Bakanı Ersoy: Antalya'nın turizmde dünyanın süper ligine yükselmesi için gece- gündüz çalışıyoruz
Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024

Antalya'da hava durumu! 29.3.2024
Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik ..

Antalya'da 29 Mart Cuma günü elektrik kesintisi yapılacak mı? Hangi ilçelerde kesinti yapılacak?
Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından..

Antalya'da oy kavgası! Başka adayından 70 yaşındaki adama yumruklu saldırı
Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu opera..

Antalya’da 1,5 milyon uyuşturucu operasyonu
Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü

Antalyada 10 yaşındaki çocuk balkondan..

Antalya'da 10 yaşındaki çocuk balkondan düştü