ANTGİAD Başkanı Osman Sert uyardı! Antalya ekonomisini tehdit altında

19.04.2023 16:19

Antalya haber... Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD) Başkanı Osman Sert, konut ve kira fiyatlarının astronomik yükselişinin Antalya ekonomisinin sürdürülebilirliğini tehdit eden en önemli konu haline geldiğini belirterek, “Seçilecek milletvekillerimizin öncelikli gündemi Antalyalının barınma sorununa çözüm üretmek olmalı" dedi.

ANTGİAD Başkanı Osman Sert uyardı! Antalya ekonomisini tehdit altında

Antalya haber... ANTGİAD Başkanı Osman Sert, 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için adayların belirlendiğini ve seçimlerin bir demokrasi şenliği şeklinde gerçekleşmesini arzu ettiklerini kaydetti. Yeni dönemde görev alacak Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinden beklentilerinin büyük olduğunu kaydeden Başkan Sert, “Özellikle Antalya milletvekillerimizden bazı konulara hiç zaman kaybetmeden odaklanmalarını beklemekteyiz. Bunların başında da barınma maliyetleri problemi geliyor. Biz Antalya'da bu problemi şu an çok yoğun hissediyoruz. Bugün ilimizde ekonomimizin sürdürülebilirliğini tehdit eden düzeyde bir barınma maliyet artışı vardır. Konut ve kira ücretlerinde yaşanan aşırı yükseliş, nitelikli insan gücünün bile Antalya'da barınmasına imkân vermeyen düzeye çıkmış, asgari ücretli kesimin erişim gücünü çoktan aşmıştır" diye konuştu.

Antalya'da kiraların bir sene öncesinin 3,62 katına çıktığını aktaran Sert, "Merkez Bankası verilerine göre bölgemizde konut fiyat endeksi bir sene içinde yine yaklaşık 3 katına çıkmış durumdadır. Oysaki ne işverenin ne de çalışanın geliri bu oranda artmadı. Emlak rantından kazanılan parayı biz üreterek, çalışarak, emek vererek kazanamadık" dedi.

ANTALYA'DA KONUTA TALEP DEVAM EDİYOR

Son açıklanan Mart ayı TÜİK verilerine göre konut satış sayısında İstanbul ve Ankara'nın arkasından Antalya'nın 3'üncü sırada olduğunu belirten Osman Sert, "Nüfusu Antalya'dan daha fazla olan İzmir ve Bursa'nın önündeyiz. Yabancıya konut satışında ise listenin en tepesindeyiz. Bu veriler ve süregelen talep, Antalya'da barınma sorununun kendi haline bırakılamayacağını açıkça göstermektedir" diye konuştu.

ANTGİAD olarak bir süredir yeni yatırımları, yeni iş fikirlerini, kente vizyon verecek projeleri değil Antalya ekonomisinin dinamiği olan insan kaynağını nasıl koruyacaklarını konuştuklarını kaydeden Sert, şöyle devam etti:

"İş insanı arkadaşlarımız yüksek nitelik istenmeyen işlerde bile asgari ücretin üzerinde bedelle çalışacak kişi bulamadıklarını söylüyor. İş başvurularında adaylara ilk sorumuz nitelikleri değil, 'Antalya'da yaşayacak yeriniz var mı?' oluyor. Çünkü ortalamanın üzerinde ücret alan bir çalışanın bile astronomik artan kiraları karşılamasının ve temel standartlarda bir hayat yaşamasının mümkün olamayacağını ve işine odaklanamayacağını biliyoruz. Diğer taraftan birçok iş insanı da yaşanan kira artışlarını karşılayamıyor, iş yerini tasfiye ya da başka yere taşıma yoluna gidiyor."

BOŞ KONUT VERGİSİ

Konutu bir yatırım aracı olmaktan çıkaran, herkesin ulaşması gereken bir barınma aracı olarak gören düzenlemelerin acilen ulusal düzeyde konuşulması gerektiğini sözlerine ekleyen Osman Sert, şöyle konuştu:

"Bu kapsamda Kanada gibi ülkelerde uygulanmış ve başarıya ulaşmış boş konut vergisi gibi adımlar meclisin gündemine girmelidir. Belli sayının üzerinde konut sahibi olandan ekstra vergi alınması gibi uygulamalar kamuoyunda ve akabinde mecliste daha ciddi konuşulmalıdır. Bir tarafta barınma ihtiyacını karşılayamayan insanlar varken diğer tarafta konut alabilenin koleksiyon yaptığı süreci sonlandırmalıyız. Konut, barınma aracı olarak görülmelidir, biriktirilecek bir meta olmamalıdır. Konut sahipliğinin rantı ve tasarruflar üretime, sanayiye, yeni iş fikirlerine yönlendirilmelidir. Böylece ülkemiz üretimle, istihdamla zenginleşme imkanına sahip olacaktır."

ANTALYA İÇİN DURUM DAHA ACİL

Antalya için konunun aciliyetine binaen özel tedbirlerin devreye alınması gerektiğini vurgulayan Sert, "Bu kapsamda ilk olarak yabancıya konut satışının süreç normalleşinceye, ilimizdeki konut arzı talebi karşılayacak düzeye ulaşana kadar durdurulması gerektiğini düşünüyoruz. Antalya, kontrolsüz büyümeye teslim edilemeyecek değerde bir şehirdir. İlimizde göç kaynaklı hızlı büyüme, çağdaş kentleşme ilkelerinden ve ekonominin dinamiklerinden taviz verilmeden kontrol altına alınmalıdır. Bu kapsamda Antalya'ya göç sınırlandırılıp, ilimizde çalışan alt-orta gelir düzeyindeki vatandaşlarımızın erişebileceği olanaklarda sosyal konut projeleri devreye alınmalıdır" diye konuştu.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

Güncelle sonrası ortalık karıştı! Çoğu kişi ekranında aynı sorunu yaşadı

Güncelle sonrası ortalık karıştı Çoğu ..

Güncelle sonrası ortalık karıştı! Çoğu kişi ekranında aynı sorunu yaşadı
Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden 16 ilçeye yağış uyarısı 19.4.2024

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden..

Antalya'da hava durumu! Meteorolojiden 16 ilçeye yağış uyarısı 19.4.2024
Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabancıların yeni gözdesi İstanbul oldu!

Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabanc..

Ekonomik kriz Antalya'yı vurdu! Yabancıların yeni gözdesi İstanbul oldu!
Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Özel Konseri'nde büyük sürpriz! Orhan Baba'dan yeni şarkı müjdesi!

Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Ö..

Orhan Gencebay-Selami Şahin Eserleri Özel Konseri'nde büyük sürpriz! Orhan Baba'dan yeni şarkı müjdesi!
Antalya'da korkutan hava! Biranda bastı

Antalya'da korkutan hava! Biranda bastı

Antalya'da korkutan hava! Biranda bastı
Son dakika: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem

Son dakika: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde ..

Son dakika: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem