Antalya haber...  Geçmişe ve bugüne ait tarihi ve doğal zenginliklerle dolu Toroslar’daki ilçelerden Gündoğmuş halkı ve çevreci gruplar bölgede bir tarih ve doğa müzesi kurulmasını istiyor. Sosyal medyadan sık sık bu taleplerini dile getiren Antalyalı doğa savunucuları Toroslar’ın dünyanın yaşanabilir 100 havzası içerisinde 17. sırada yer aldığını ifade ediyorlar.

DÜNYANIN EN YEŞİL MÜZESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Toros Dağları ve Taşeli Platosu’nun gönüllü neferlerinden Abdullah Kıldan, Gündoğmuş bölgesinde açılmasını istedikleri tarih ve doğa müzesiyle ilgili yaptığı paylaşımda, “Bilim İnsanları Toros Dağları’nda 90-400 milyon yıllık fosil yatakları olduğunu tespit ettiler. Bu yataklardan bazıları Gündoğmuş Geyik Dağı’nda. Dünya bilim insanlarının incelemelerine sunmak ve meraklılarının görmelerini sağlamak üzere Gündoğmuş’a bir fosil müzesi yapılabilir mi diye düşünürken internette dünyanın en yeşil müzesine rastladık. Bizimkisi bir hayal, olur mu olmaz mı bilinmez ancak bu müze gerçekten harika. Dünyanın en çevre dostu binaları arasında yer alan Kaliforniya Bilimler Akademisi’nin yeşil çatısı yerle neredeyse aynı seviyede ve 1,7 milyon adet yerel bitkiyle kaplı. Bir akvaryum, planetaryum, doğal tarih müzesi, araştırma ve eğitim tesisleri içeren çevre dostu yapı, yeşil bir çatıya ve sürdürülebilir özelliklere sahip. Bu farklı öğelerin çeşitli şekilleri, binanın bileşenlerini izleyen çatıda ifade ediliyor. LEED Platin yeşil bina sertifikasına sahip 37 bin metrekarelik ekolojik kompleks yeşil çatısıyla parkın bir parçası gibi. Yerli bitkiler özel olarak tasarlanmış biyobozunur Hindistan Cevizi lifinden kaplara yerleştirilmiştir. Bu yeşil çatıyı çevreleyen güneş panelleri, binanın enerji ihtiyacının bir kısmını karşılıyor. Islak hacimlerden gelen gri su depolanarak sulamada ve tuvaletlerde kullanılıyor. İki ana kubbe, planetaryumu ve yağmur ormanı sergilerini kapsamaktadır. Kubbelerin üzerinde doğal havalandırma için otomatik açılıp kapanan çatı pencereleri bulunuyor. Yeşil malzemelerin seçimi, geri dönüşüm, doğal ışıklandırma, doğal havalandırma, gri su kullanımı, yağmur suyu geri kazanımı ve yenilenebilir enerji üretimi gibi yeşil mimari özelliklere sahip bina, LEED platin yeşil bina sertifikası aldı.

SOSYAL MEDYADA İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öte yandan Yine Abdullah Kıldan ile bölgede çalışmalar yapan diğer çevre gönüllüleri, “Alara-Geyik Dağı Milli Park Olsun”” başlıklı bir imza kampanyası başlattı. Kampanya metninde şu ifadelere yer verildi: “3 bine yakın canlı barındıran ve 90 milyon, 110 milyon ve 400 milyon fosiller bulunan Alara-Geyik Dağı bölgesinin Milli Park ilan edilmesini istiyoruz. Bazı bölgeleri ancak bu şekilde koruyabiliriz. Burası, dünyanın yaşanabilir 100 havzası içerisinde 17. sırada yer alan bir yer. Antalya’nın Alanya, Gündoğmuş, Manavgat ve Akseki sınırları içinde yer alan bu bölgede, yakın zamanda 3 tane HES projesi yapılması planlanıyordu ancak mücadelemizle ve sizlerin de desteği ile iptal ettirdik. Şimdi bu bölgeyi gelecek tehditlerden korumak için yine desteğinize ihtiyacımız var. Neden Milli Park Olmalı?Bu özellikle endemik bitki açısından çok zengin bir bölge. Karstik alanların çok fazla olduğu bir bölge. Geyik Dağı’nın tepesinde 2875 metre yükseklikte 90, 110, 400 milyon yıllık canlıların yaşamış olduğu fosiller bulundu. Uçansu Şelalesi ve Alara Vadisi, UNESCO tarafından 1990’lı yıllarda dünyada yaşanabilir yüz havzadan 17’nci sıradaki havza olarak ilan edildi. Buraların korunması gerekiyor ki bu doğal güzellikler Milli Park ilan edilirse daha fazla korunabilir. Milli Park olması için resmi başvurularımız yapıldı. Bu süreçte kamuoyunun desteği çok önemli. Sizler de imzalarınızla yanımızda olursanız, korunması gereken bu alanın Milli Park ilan edileceğine inancımız tam.” Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.