Antalya'da koronavirüs yasaklarından kimler muaf? İşte alınan tüm kararlar

02.12.2020 12:28

Antalya haber...Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, Covid-19 salgınında ikinci dalgayla mücadele kapsamında, Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıkların genelgeleri doğrultusunda birçok yeni karar aldı.

Antalya'da koronavirüs yasaklarından kimler muaf? İşte alınan tüm kararlar

Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre; Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklar tarafından alınan yeni önlemler doğrultusunda yeni kararlar aldı.

Hafta sonları Cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00'e sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. İlk uygulama 4 Aralık Cuma günü 21.00'de başlayıp 7 Aralık 2020 Pazartesi saat 05.00'de bitecek. Kısıtlama sonrasındaki hafta sonlarında da devam ettirilecek.


 

KİMLER SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDAN MUAF TUTULACAK?

Sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla, kısıtlamadan muaf tutulan yerler ve kişilerde önceki kararlarda olduğu gibi uygulanacak. Haftasonları market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerin 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak ve evlere servis yapabilecek. Haftasonları fırın ve unlu mamul işletmeleri de açık olacak. 65 yaş üstü, 20 yaş altı ve engelliler hariç vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak şartıyla ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek. Ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış olmayacak. Lokanta ve restoranlar ise 10.00-20.00 arasında sadece paket servis yapabilecek.

HAFTAİÇİ DE SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI VAR
 

Hafta içi Pazartesi- Cuma günleri arasında 21.00- 05.00 saatleri arasında tüm vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Sokağa çıkma kısıtlaması süresince üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla ilgili yerler ve kişiler ise muaf tutulacak. İstisna getirilenler dışındaki tüm işyerleri hafta içi saat 20.00'de kapanacak. Haftaiçi veya haftasonları 65 yaş ve üzeri vatandaşların ihtiyaç duyduğu temel ihtiyaçları ekmek, temel gıda vb. planlama yapılarak Vefa Sosyal Destek Birimleri aracılığıyla karşılanacak.

 

İZİN ALARAK SEYAHAT EDİLEBİLECEK

Kısıtlama sürecinde zorunlu hallerde şehirlerarası seyahatlere e-başvuru veya Alo 199 sistemleri üzerinden izin alarak toplu ulaşım araçları veya özel araçları da dahil seyahat edebilecek. Zorunlu haller ise şöyle:

"Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporuyla sevk olan ve daha önceden alınmış doktor randevusu olanlar. Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek en fazla 4 kişi. Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelen ve kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler. ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri. Askerlik hizmetini tamamlayıp memleketine dönecekler. Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olanlar. Ceza infaz kurumlarından salıverilenler."


 

MESAİ SAATLERİ DEĞİŞTİ 

Antalya'da kamu kurum ve kuruluşlarının günlük çalışma başlama ve bitiş saatleri 2 Aralık Çarşamba günü itibarıyla 10:00- 16:00 olarak değiştirildi. Yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetleri durduruldu. Ganyan, İddia ve Milli Piyango bayilerinde içeriye müşteri kabul etmeksizin sadece kupon/ganyan yatırma işlemi olacak.

 

ETKİNLİKLER YASAKLANDI 

 

Cenaze namazları vefat edenlerin yakınları dahil en fazla 30 kişiyle kılınacak. Nikahlar ve nikah merasimi şeklindeki düğünler de gelin ve damadın yakınları dahil en fazla 30 kişiyle düzenlenecek. Evlerde gün, mevlid, taziye, yılbaşı kutlaması gibi toplulukların bir araya geleceği etkinlikler yasaklandı. Evlere misafir de kabul edilmeyecek.


 

HES KODU ZORUNLULUĞU

 

Her AVM ve semt pazarı için aynı anda kabul edilebilecek müşteri sayısı ilçelerde ayrı ayrı belirlenecek. AVM Covid-19 sorumlusu ve pazaryeri yöneticileri ile zabıta/kolluk birimleriyle denetimleri eksiksiz yapacak. AVM'lere girişte çalışanlar ve müşteriler için HES kodu zorunluluğu getirildi.

 

SIKI ŞEKİLDE DENETLENECEK

 

İlçe Hıfzıssıhha Kurulları gerek görülmesi durumunda kalabalık cadde ve meydanlara girebilecek/aynı anda bulunabilecek kişi sayısını metrekare ve alan büyüklüğüne göre belirleyecek. Anasınıfı ve anaokullarının faaliyetlerine ara verildi. 50 üzeri çalışanı olan işyerlerinde, işyeri hekimi gözetiminde, mevcut iş güvenliği uzmanı veya bulunmadığı durumda görevlendirilecek bir personel tarafından salgın tedbirlerinin uygulamasının sıkı bir şekilde denetlenecek.


 

PİKNİK YAPMAK ARTIK YASAK

 

65 yaş ve üzeri 10.00-13.00, 20 yaş altı 13.00-16.00 saatleri hariç olmak üzere şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmaları kısıtlandı. Şehir içi toplu ulaşım araçlarında yaşanan yoğunluğun azaltılması amacıyla sefer sayısının arttırılması kararlaştırıldı. Antalya genelinde sahil bantları, park, mesire, ören yerleri vb. piknik alanlarında piknik yapılması yasaklandı.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto