Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından kadın cinayetleri ile ilgili hazırlanan  2020 raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye’de bu yıl 300 kadın öldürüldü. En çok kadın cinayeti sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya’da gerçekleştirildi. Antalya her sene olduğu gibi bu sene de ilk 5 içerisinde yer aldı.

300 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ, 171 KADININ İSE ÖLÜMÜ ŞÜPHELİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2020 Raporu’na göre bu yıl 300 kadın cinayeti işlendi, 171 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 300 kadından 182’sinin neden öldürüldüğü tespit edilemedi, 22’si ekonomik, 96’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü. Raporda yer alan bilgiye göre, “182 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucu. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

ANTALYA SIRALAMADA HEP ÜSTTE

Kadınların yüzde 7’sinin ekonomik bahaneler, yüzde 32’sinin hayatına dair kararlar alma, yüzde 61’nin ise tespit edilemeyen sebeplerle öldürüldüğü bildirildi. Kadınların illere göre öldürülme oranlarında ise ilk sırada İstanbul’da 42, İzmir’de 26 Ankara’da 15, Antalya’da ise 13 kadının öldürüldüğü bildirildi. Her yıl kadın cinayetlerinde ilk 5’te yer alan Antalya bu yılda da 13 kadın cinayeti ile ilk 5’in içerisinde yer aldı. Rapora göre ise Türkiye’de kadın cinayeti işlenmeyen şehir yok. ‘ŞİDDET ARTIYOR’ Turizm sezonunun bitmesiyle alt sektörlerin de etkilendiğini ve insanların işsiz kaldığını aktaran TOCİN Başkanı İlyas Daştan, “Bu sektörlerin olmaması sorun oldu. Diğer birçok alan turizme bağlı. Ekonomik sistem olmayınca insanlar evde kaldı. Sorunlarını çözebilecek kapasite olsa bile ekonomik baskı kişileri daha çok strese itiyor. Biz sorun çözme becerimizi çok geliştiremiyoruz. Öfke kontrolümüz yok ya da saldırganlıklar oluyor. Ev ortamında çekirdek ailede de bu sorunlar çözülmüyor. Kadın ya da erkek danışmanlık hizmeti de almıyor. Erkek baskın geliyor. Toplumsal cinsiyet rolleri düşünüldüğünde zaten bir eşitsizlik var. Kadın üzerindeki şiddet, çocuklar üzerinde de artıyor” diyerek açıklama yaptı.

PANDEMİ SORUNLARI KAVGALARI ARTIRDI

Asıl meselenin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile de alakalı olduğunu kaydeden Daştan, “Pandemiyle birlikte sorunlar daha da arttı. İnsanlar sorunlarını çözemiyor. Bundan kaynaklı olarak da ilk dörtten çıkamıyoruz. Yerel yönetimler ve kamu yönetimleri şiddet yönetimiyle ilgili normal mekanizmaları devam ettiriyor. Pandemiden önce nasılsa şimdi de aynı. Kriz dönemine dair insanlara daha çok bireysel danışmanlık, işten ayrılanlara sosyal yardımların arttırılması, bireysel ve psikolojik tedavilerin arttırılması yönünde bir çağrı yaptırılabilir. Çünkü en çok ihtiyaç duyduğumuz dönem” şeklinde konuştu.

İÇ GÖÇÜN DE ETKİSİ OLDU

Ülkede kadınları koruyan mekanizmaların işlememesi, yasanın gerektiği gibi uygulanmamasının tüm Türkiye için geçerli bir durum olduğunu söyleyen Antalya Kadın Platformu üyesi Devrim Mol, “Antalya’da rakamların bu kadar yüksek olmasını yoğun göçe ve bir senedir uğraştığımız pandemiye bağlayabiliriz. Bizler Kadın Platformu olarak her konuda destek veriyoruz, sözümüzü söylüyoruz, mücadele ediyoruz. Platformun içerisinde sendikalar, odalar, sivil toplum kuruluşları var ama karar değiştirme organı olmadığı için etki verme noktasına gidemiyoruz” dedi. Yerel Haberler - Tüm İl ve İlçelerden Son Dakika Haberler Yerel haberler sayfası, Türkiye'nin tüm illeri ve ilçeleri ile ilgili haberleri şehirlere göre düzenlenmiş haber servisidir. TÜM YEREL HABERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN...