Günlerdir Antalyalı sürücüleri meşkul eden ve kentte en çok konuşulan konların ilk sırasında yer alıyordu Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'ne (TEDES). Uğuruna sosyal medyalarda gruplar kuruldu hesaplar açıldı. Hatta dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in vatandaşa bu sistemi kurarak ağır trafik cezaları kestiriyor olduğu da söylendi. Türel ve trafik yetkilileri sistemin devreye henüz girmediğini söylemesine rağmen sürücüler hız koridorlarına geldiğinde hep acı frene bastı. Sistem devrede olmamasına rağmen amacına erken ulaştı ve kentin bazı noktalarında bu hız koridorları sayesinde trafik kazaları azaldı.

Çalışıyor, çalışmıyor derken en nihayetinde Antalya'nın TEDES'İ Haziran ayı içinde devreye giriyor.

Bölgenin hız limitine uygun mutalaka uyarı levhaları olacak. Uyarı lehvası olmayan hiç bir noktada bugüne kadar cezi islem uygulanmadı

TEDES 110 milyon liraya mal oldu. Antalya ve tüm ilçekeri kapsama alanına alan yeni sistem 7 bin kamerayla hizmet verecek. Uyarı levhaları dışında tüm çalışma tamamlandı. Bayram öncesi levhalar takılacak ve sitem Haziran ayı içinde devreye girmiş olacak. Yetkililer hız limit ve uyarı levhaları görüldüğü an sistem devrede demektir uyarısında bulunuyor.

Sistemde kent güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Bu sistemin plaka tanıma özelliği mevcut. Sistem sayesinde aranan araçlar tespit edilerek anında ilgili birimler devreye girecek.

TEDES NASIL ÇALIŞACAK?

TEDES; anlık hız noktalarına yerleştirilen kameralarla araçların fotoğraflarını çekerek plakaları, giriş ve çıkış zamanlarını kayıt altına alacak. Kaydedilen araçlara ait hızlar sistem tarafından anlık olarak tespit edilecek. Aynı anda araç sorgulaması da yapılarak, araç cinsine göre hız limitleri aşıldıysa cezai işlem uygulanacak. Sistem sayesinde yakalamalı- hacizli, çalıntı-kayıp araçlar tespit edilebilecek.

TEDES hakkında MYGazete.com muhabiri Bilge Ateş'in rafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Nurettin Şengül ile yaptığı röportajı okumanızı tavsiye ederiz.

RÖPROTAJI OKUMAK İÇİN TIKLATINIZ https://www.mygazete.com/antalya/antalya-da-eds-ne-zaman-nerelerde-cezalar-h14671.html