Antalya sahillerindeki ziftin sırrı çözüldü! Prof. Saydam MYGazete.com’a açıkladı

09.06.2022 09:00

Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Antalya sahillerine ve plajlarına vuran petrol atıklarıyla ilgili MYGazete.com'a çok önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Saydam, “Bu atıklar Antalya sahillerinde ciddi kirlilik yaratacak. Petrol atıkları zamanla suya gömülüyor ancak sonra tekrar yüzeye çıkıyor, yok olmuyor” dedi. Prof. Saydam, atıkların hangi tip ve hangi rotada seyreden gemilerden dökülmüş veya sızmış olabileceğini de açıklayarak, önlem alınması gerektiğini söyledi

Antalya sahillerindeki ziftin sırrı çözüldü! Prof. Saydam MYGazete.com’a açıkladı

Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Antalya sahillerine ve plajlarına vuran petrol atıklarıyla ilgili MYGazete.com'a çok önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Saydam, “Bu atıklar Antalya sahillerinde ciddi kirlilik yaratacak. Petrol atıkları zamanla suya gömülüyor ancak sonra tekrar yüzeye çıkıyor, yok olmuyor” dedi. Prof. Saydam, atıkların hangi tip ve hangi rotada seyreden gemilerden dökülmüş veya sızmış olabileceğini de açıklayarak, önlem alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin en tanınmış çevre uzmanlarından, Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, dünya turizminin gözbebeği Antalya sahillerine vuran ve denizde yüzen vatandaşlar ile sahilde güneşlenen vatandaşların vücutlarına bulaşan yaygın petrol atıklarıyla ilgili gizli kalan nedenleri açıkladı. Prof.Saydam, petrol atıklarının İskenderun’a veya Mersin’e petrol taşıyan tankerlerden dökülmüş veya sızmış olabileceğini, sonrasında ise Antalya sahillerine vurduğunu söyledi. Saydam, “İlk şüpheli bu tankerler” dedi.

ALINACAK NUMUNELER KARŞILAŞTIRILMALI

Uydudan yaptığı araştırmalarda atıklarla ilgili net bir bulguya rastlamadığını da sözlerine ekleyen Prof. Ahmet Cemal Saydam, Antalya sahillerine gelen petrol atıklarından alınacak numunelerin, İskenderun ve Mersin’e getirilen örneklerle karşılaştırılması sonucunda hangi gemilerden döküldüğü yönünde bilgiye ulaşılabileceğini söyledi.

ATIKLAR ACİLEN TOPLANMALI YOKSA DİBE BATACAK

Antalya’da yaşanan deniz kirliliğiyle mücadele için öncelikle petrol atıklarının toplanması gerektiğinin altını çizen Prof. Saydam, “Bu petrol atıkları kendiliğinden yok olmuyor. Atıklar bir süre sonra dibe batacak, sonra tekrar çıkacak ve tekrar dibe inecek. Böyle durumlarda tam temizlik yapmak mümkün olmuyor. Bu olay yaşanmadan gerekli önlemler alınmalıydı” diye konuştu.

Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam

VATANDAŞLAR VÜCUTLARINA MARGARİN SÜRSÜN

Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam, Antalya’nın plajlarında vücutlarına petrol atıkları bulaşan vatandaşların yapmaları gerekenleri de açıkladı. Prof. Saydam, Sana Yağı türünde margarinlerin sürülmesi halinde vücuda bulaşan petrol atıklarının çıkarılabildiğini de sözlerine ekledi. Saydam, “Margarin kısa halkalı, petrol ise uzun halkalı. Bu nedenle margarin petrol yapısını çözüyor. Vatandaşlar plaja giderken yanlarında margarin götürsün” önerisinde bulundu.

TURİZMDEKİ RAKİPLERİMİZİN İŞİ OLABİLİR Mİ?

Öte yandan dünyanın en önemli tatil destinasyonlarından olan Antalya’nın, kendisiyle ilgisi olmayan büyük bir çevre sorunuyla karşı karşıya kalması, “Turizmdeki rakiplerimizin işi olabilir mi” sorusunu da gündeme getirdi. Türkiye’nin fiyat avantajı, hizmet kalitesi ve yeni tesisler açısından İtalya ve İspanya’dan önemli oranda avantajlı olduğu belirtilerek, petrol atıklarının yabancı turistik yatlar veya gemiler tarafından Türk karasularına kasıtlı olarak bırakılmış olabileceği de vurgulanıyor. Sosyal medyada da bu yönde tepkiler oluştuğu görülüyor.

DEPO VE TANK TEMİZLİĞİ YAPIYORLAR

Bir diğer iddia da, Antalya sahillerine vuran ziftin açık denizde depo ve tank temizliği yapan gemiler tarafından bırakıldığı yönünde… Depoların dip kısımlarında biriken mazot ve yağ atığını denize bırakılması sonucu bu atıklar dalgaların da etkisiyle Antalya sahillerine geliyor.

SİDE VE MANAVGAT’TA DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Antalya’da meydana gelen petrol atığı kirliliği yeni bir sorun değil. Daha önceki yıllarda da Antalya kent merkezinin yanı sıra, turistik merkezler olan Manavgat ve Side’de de bu atıklar görülmüş ve denize giren yerli ve yabancı turistlerin vücutlarına bulaşmıştı.

Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto

Diğer Haberler

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı A..

TCG Çanakkale S-333 isimli denizaltı Antalya'da
Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne iste..

Antalya'nın çocuk valisi bakın ne istedi?
Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan An..

Başkan Böcek koltuğunu çocuk başkan Anıl Kılınçkaya'ya devretti
Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu

Antalya Havalimanında 23 Nisan coşkusu

Antalya Havalimanı'nda 23 Nisan coşkusu
Antalya'da eşini keserle dövüp, boğmuştu! İşte verilen ceza

Antalya'da eşini keserle dövüp, boğmuş..

Antalya'da eşini keserle dövüp, boğmuştu! İşte verilen ceza
Antalya'da hızını alamayıp, park halindeki servis aracına çarptı

Antalya'da hızını alamayıp, park halin..

Antalya'da hızını alamayıp, park halindeki servis aracına çarptı