Antalya OSB'nin gurur gecesi

21.12.2018 14:48

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Antalya OSB 2017 Yılı En Başarılı Firmalar Ödül Töreni, Antalya protokolü ile iş dünyasının buluşma noktası oldu. Yoğun bir katılımla gerçekleşen törende Antalya OSB firmalarına 13 dalda toplam 47ödül verildi. 

Antalya OSB'nin gurur gecesi

Antalya Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan firmaların 2017 yılında elde ettiği başarıların ödüllendirildiği Antalya OSB 2017 Yılı En Başarılı Firmalar Ödül Töreni, Bölge Müdürlüğü İdari Hizmet Binası Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleşti.  

13 kategoride 47 ödülün dağıtıldığı törene Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Döşemealtı Kaymakamı Cengiz Cantürk, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Tekin Aktemur, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bahar, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Süleyman Özer, Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk, kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yetkilileri, sanayici-işadamları derneklerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere iş dünyasının önemli isimleri yoğun bir katılım gösterdi. 

Dalgalanma sanayicileri etkiledi

Törenin açılış konuşmasını yapan Antalya OSB Başkanı Bahar, ekonomideki dalgalanma sürecinin sanayiciler üzerinde yarattığı etkilere değindi.

Yılbaşından Ağustos ayına kadar doların yüzde82 oranında artığını hatırlatan Bahar, “Bu yeni dönemde, terörle, darbe girişimleri ile diz çöktüremedikleri bu milleti finansal saldırılarla dize getireceklerini sananlar, ekonomimiz üzerinden giriştikleri savaşta, üzülerek söylüyorum ki bizlere ağır kayıplar yaşattılar. Bu sadece biz sanayicilerin değil, 7’den 70’e hiç kimsenin kaldıramayacağı kadar ağır bir yüktü. Böylesi bir artışla, üretimi yüzde 65 oranında dışa bağımlı bir sanayinin, girdi maliyetlerindeki artışı hesaplaması, çıkan sonuç karşısında nefes alması, bırakın dünya ile rekabet etmeyi, günü kurtarabilmesini bile neredeyse imkânsızlaştırdı. Ancak ne mutludur ki yine başaramadılar. Devletimizin, özel sektörümüzün ve milletimizin tek vücut olmasıyla dengelenme süreci başladı. Bu kenetlenmenin sonucunda da tüm ekonomik göstergelerde kısmı bir iyileşme görüldü” dedi. 

Sanayicilerin sorunları 

“Mevcut sorunlarımıza değinmeden, bu başarıların ne gibi zorlu koşullar altında gerçekleştirildiğini söylemeden, ödül almaya hak kazanan sanayicilerimizin hakkının tam olarak teslim edileceğini de zannetmiyorum” diyen Bahar, sanayicilerin yaşadığı sıkıntılara değindi.

Şu an firmaların likidite sorunu içerisinde olduğunu belirten Bahar, “Şu anda firmaları çok zor durumda bırakan ciddi bir likidite sorunu var ve bunun da artarak devam edeceğinden endişe duyuyoruz. Çünkü firmaların ellerinde olan varlıklarla yapmış oldukları teminatlandırmayı, bankalar aynı oranda kabul etmiyor. Buna çözüm olarak çıkarılan KGF’nin teminat altına aldığı krediler ise rotatife dönüşmeye başladı. Çünkü son yılı büyük bir dalgalanmayla geçiren firmalar, kâr elde edemediği için kredi geri ödemesi yapamadı. Piyasalarda oluşacak likidite sorunu yerli firmaları zor durumda bırakacağı için Ocak ayı içinde acilen önlem alınması gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin BDDK, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet ihracıyla inşaat firmalarına ve bankalara böyle bir imkan sunuyor. Hal böyleyken sanayicinin teminat olarak gösterdiği varlıkların gerçek değerinde teminat olarak kabul edilmemesi, açıklanabilir bir uygulama değildir” ifadelerini kullandı. 

Elektriğe yüzde 95 zam

Son bir yıl içerisinde elektriğe yüzde 95, doğalgaza yüzde 69 oranında zam yapıldığını söyleyen Bahar, “Bizler artık fabrikalarımızdaki makineleri çalıştırmak için kullandığımız enerjiye, sizlerin evlerinizde çamaşır makinesini çalıştırmak için kullandığınız enerjiye ödediğinizden daha fazla para ödüyoruz. Değerli konuklar komşumuz olan bir ev ile dahi rekabet avantajına sahip değilken, dünya ile nasıl rekabet edeceğiz ve biz bu yarışın içerisinde nasıl olacağız” şeklinde konuştu. 

Kıdem ve ihbar tazminatları

Kıdem ve ihbar tazminatlarının firmaların üzerinde büyük bir yük yarattığını anlatan Bahar, “Mevcut tabloda fabrikasını satsa kıdem tazminatı borcunu ödeyemeyecek durumda olan işverenler vardır. Ben dünyanın hiçbir yerinde rastlamadım ki kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik sigortası bir arada olsun. Bu hem şirketlere hem de devletimize büyük bir yük getiriyor. Uygulanacak yeni sistem, hem çalışanı hem de işvereni korumalıdır. Aynı zamanda ticari iş barışını da savunan bir metot olmalı ve bu konuda hızlı davranılmalıdır. Yakın dönemde devletimizin bahsettiği, kıdem tazminatının bireysel hesaplara dönüştürülmesi fikri son derece olumludur. Ancak buna daha geniş kapsamlı bakarsak birikmiş kıdem tazminatları ile ilgili teşvik düzenlemesi yapılmalı, biriken tazminat yükünün yüzde 50’si üzerimizden alınmalıdır. Kalan yüzde 50’si işveren tarafından kurulan tasarruf fonuna 3 yıl içerisinde geri ödenmelidir. Fonda biriken bu büyük tasarruf sanayimizin gelişmesi, teknolojimizin gelişmesi için kullanılmalı ve işçi hakları da güvence altına alınmalıdır” diye konuştu. 

"Antalya bir ülkedir" 

 Geliştirme Bölgesi’nin Bölgeye ve Antalya’ya sağlayacağı katkılardan bahseden Bahar, “Üniversitelerimizden, iş dünyasına kadar, tüm ekosistemin bir arada olduğu güçlü bir oluşum bu. Burada ekosistemin tüm paydaşlarının yer aldığı, homojen bir yapıdan bahsediyoruz. Burada çevre illerimizin de içinde olduğu bir bilişim havzasından bahsediyoruz. Kurduğumuz yapı şirketlerimizin kendi bünyelerinde bulunan Ar-Ge birimlerini etkin bir şekilde destekleyecektir. Üretimde tam bağımsız Türkiye hedefinin ar-ge ve inovasyon içeren ithalata dayalı ürünleri üretmekten geçtiği artık hepimizin malumudur. Teknoloji Geliştirme Bölgemiz, fikrin çok daha kısa zamanda ürüne dönüşmesini sağlayan bir çözüm ortağı olacaktır. Bizim bir sloganımız var. Antalya bizim için şehirden öte bir ülkedir. Turizmin 12 aya yayılması yıllardır bütün paydaşların konuştuğu bir konudur. Artık turizmin çeşitlenmesine katkıda bulunacak elimizde bir bilim havzası fırsatının da olacağını belirtmek istiyorum. Ekosisteme girecek bilim insanları ile şehrin sosyokültürel yapısına da dokunacağız. Sanattan eğitime kadar birçok alanda evrensel normlara sahip eserler ortaya çıkarmak arzusundayız.

Antalya her ne kadar tarım ve turizm ile anılsa da sanayi alanında yaratacağımız inovatif katma değer ile bu ideale ulaşmayı planlıyoruz. Zira sanayi ve bilim, 7/24 işleyen, gücünü üretmekten alan, ürettikçe daha güçlü hale gelen bir yapıdır” dedi. 

"2019'dan umutluyuz"

Sanayicilerin motor gücünün umut olduğunu söyleyen Bahar, 2019 yılında oldukça umutlu olduklarını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Devletimizin aldığı tedbirlerle bu yeni dönemde gelecek yıl sizlere artan milli gelirimizden bahsedeceğim, ihracattaki artış rakamlarını vereceğim. Katma değeri yüksek ürün oranındaki artışı konuşacağım. Enflasyon ve işsizliğin tek haneli rakamlara indiğinden bahsedeceğim. Cari açığın sürdürülebilir oranda kaldığını, dış borcun azaldığını, faizlerin yatırıma ve tüketime engel olmayacak düzeyde seyrettiğini söyleyecek, bütçe fazlası verecek tasarruf tedbirleri alındığını açıklayacağım. Ve temennim odur ki hayata geçirilen yapısal reformların ülkemize sağladığı zenginliklerden bahsedeceğim.”

"Üretmeden kalkınma yok"

Başkan Bahar’ın ardından sırasıyla Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu konuklara seslendi.

Ödül alan tüm sanayicileri kutladığını belirten Vali Karaloğlu, “Türkiye son 15 yıldır son 20 yıldır gerçekten başarı hikayeleri olan ve geleceğe dönük de çok hedefleri olan bir ülke.Biz 2016’da en son hain darbe girişimiyle ‘her şey bitti bundan sonra yolumuz açık’ derken, ‘hayır sizin hedefleriniz varsa bizim de planlarımız’ var diyenler oldu. 2018 yılını da çok ağır bir finansal saldırı altında geçirdik. Allah’a hamdolsun, toparlanma sürecimiz devam ediyor.Hükümetimizle, milletimizle, birliğimizle, beraberliğimizle toparlanmanın başladığını, döviz kurlarının da yerine geldiğini görüyoruz. İnşallah 2019’da sanayicimizi yakından ilgilendiren faiz oranlarının istediğimiz seviyeye gelmesi, enflasyonun istediğimiz seviyelere, tek haneli seviyelere düşmesini de temenni ediyoruz ki bugün ki işaretler de onun da geleceğini gösteriyor.Üretmeden kalkınma yok. Sadece tüketerek sadece inşaat sektörüne yatırım yaparak bir ülkenin geleceğe taşınması mümkün değil. Onun için üretenler sanayicilerimiz bizim için de ülkemiz için de çok kıymetlidir” şeklinde konuştu.

2017 YILIN EN BAŞARILI FİRMALARI

Konuşmaların ardından 2017 yılında elde ettikleri başarılar ile ödül almaya hak kazanan firmalara ödülleri takdim edildi. Törende ödül alan firmalar ve elde ettikleri başarılar şu şekilde sıralandı. 

ONUR/SAYGI ÖDÜLÜ    

MEHMET NALBANT - NALBANTOĞLU DEMİR SAÇ İNŞAAT TAAHHÜT SANAYİ VE TİC. A.Ş.            

İSTİKBAL VAAT EDEN FİRMALAR 

1-FORAKS İNŞ. MAK. KİRALAMA SANAYİ VE TİC. LTD.ŞTİ.    

2-SERATEK SERA TEKNOLOJİLERİ TARIM İNŞAAT MADENCİLİK DANIŞMANLIK ÖZEL     EĞİTİM TUR. TİC. SAN. LTD. ŞTİ            

EN YEŞİL FABRİKA

1-ANTKEM GIDA TURİZM MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.    

2-REMİM REFORM MİMARLIK İNŞ. PVC DEK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.    

3-ALTINTAR TARIM A.Ş.                

EN YÜKSEK İSTİHDAM ARTIŞI SAĞLAYAN FİRMALAR

1-ANTALYA MERMER SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

2-ESLİ ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER PAZARLAMA SANAYİ VE TİCARET LTD ŞTİ

3-FASDAT SEBZE DOG. PAK. SAN.TİC. AŞ.            

EN YÜKSEK KADIN İSTİHDAM SAĞLAYAN FİRMALAR 

1-MAVİ SAFİR ÇAMAŞIRHANE MAK. MUT.CİHAZ.SAN. VE TİC.AŞ    

2-EKİCİLER SÜT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. VE TİC. A.Ş.    

3-ÖZGÖRKEY OTOMOTİV TURİZM GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.    

4-ÖĞÜN EKMEK UNLU MAMÜLLERİ GIDA YEMEKÇİLİK TEMİZLİK İNŞAAT HAYVANCILIK SOĞUK HAVA DEPOSU SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ.        

5-ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş            

TÜRKİYENİN İKİNCİ 500 BÜYÜK FİRMASI 

1-ANKUTSAN ANTALYA KUTU SANAYİ OLUKLU MUKAVVA KAĞIT TİC. A.Ş. 

2-EKİCİLER SÜT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. VE TİC. A.Ş.            

EN YÜKSEK İSTİHDAM SAĞLAYAN FİRMALAR

1-ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş            

2-AGT AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.            

3-ANTALYA MERMER SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ    

4-MAVİ SAFİR ÇAMAŞIRHANE MAK. MUT.CİHAZ.SAN. VE TİC.AŞ        

5-EKİCİLER SÜT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. VE TİC. A.Ş.            

EN YÜKSEK YATIRIM YAPAN FİRMALAR 

1-KARMERSAN MERMER İNŞAAT MALZEMELERİ NAKLİYAT TİCARET VE SANAYİ A.Ş. 

2-ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş            

3-ÖZGÖRKEY OTOMOTİV TURİZM GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.        

4-İSTANBUL GÜBRE SANAYİİ A.Ş. (İGSAŞ)

5-AKAL ANT YAPI CEPHE SİSTEMLERİ ALÜMİNYUM DEMİR METAL CAM  MAKİNEİNŞAAT GIDA UNLU MAMÜLLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.            

EN YÜKSEK KURUMLAR VERGİSİ ÖDEYEN FİRMALAR 

1-DOKTOR TARSA TARIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.    

2-KARMERSAN MERMER İNŞAAT MALZEMELERİ NAKLİYAT TİCARET VE SANAYİ A.Ş.

3-ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş            

4-ADALYA MERMER SANAYİ TİC. A.Ş.    

5-ANTALYA MERMER SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ        

EN YÜKSEK SATIŞ HASILATI YAPAN FİRMALAR 

1-AGT AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.        

2-ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş    

3-YÖRÜKOĞLU SÜT VE ÜRÜNLERİ  SAN.TİC.A.Ş    

4-ANKUTSAN ANTALYA KUTU SANAYİ OLUKLU MUKAVVA KAĞIT TİC. A.Ş. 

5-EKİCİLER SÜT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. VE TİC. A.Ş.                

EN FAZLA İHRACAT YAPAN FİRMALAR 

1-AGT AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.            

2-ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş            

3-KEMAL BALIKÇILIK İHRACAT LTD. ŞTİ.    

4-ANTALYA MERMER SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

5-ÖZGÖRKEY OTOMOTİV TURİZM GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.        

TÜRKİYENİN BİRİNCİ 500 BÜYÜK FİRMASI

1-AGT AĞAÇ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.        

2-ADOPEN PLASTİK VE İNŞAAT SANAYİ A.Ş        

3-CW ENERJİ MÜHENDİSLİK TİCARET VE SANAYİ A.Ş.

4-YÖRÜKOĞLU SÜT VE ÜRÜNLERİ  SAN.TİC.A.Ş        

DUAYEN SANAYİCİ ÖDÜLÜ

1-MUSTAFA EKİCİ - EKİCİLER SÜT GIDA TARIM HAYVANCILIK SAN. VE TİC. A.Ş.

2-MUHARREM AKKAYA - AKKAYA CAM PAZARLAMA LTD. ŞTİ.         

 

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto