Antalya ne kadar risk altında?

27.02.2020 13:12

Prof. Dr Ahmet Cemal Saydam, Sahra Çölü’nden havalanan 1 milyar ton (1 trilyon kg) ağırlığındaki kumun rüzgarın etkisiyle gökyüzünde gezdiğini ve Antalya’nın da oluşabilecek kum yağmurundan düşük oranda etkilenebileceğini açıkladı. 

Sahra ve Taklamakan Çölü

Prof. Saydam sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada uydu verilerini ve fotoğraflarını paylaştı. Mart ayı başından itibaren Türkiye’ye de Akdeniz hava akımlarının da etkisiyle bol bol çöl tozu ve aşırı yağışlar beklendiğini belirten Prof. Saydam, “Uydu verilerine bakınca dün Shara çölünün üzerinde ve de Atlantik Okyanusu üzerinde belirginleşen tozlara bir bakayım dedim.

Windy modeli, tozların yoğunluğu hakkında bilgi vermekte. Ben tecrübelerime dayanarak bu tozları ortalama metreküpte 100 mikrogram olarak ele aldım. Kabaca bir alan da hesapladım. 11 milyon kilometrekare. Ortalama yükseklik 1000 metre olsa eder 11 milyon kilometre küp hacim.

O alanda gördüğünü toz miktarı da eder 1.1 milyar ton. Bir milyar ton toz. Hepsi bulutla buluşamıyor elbette. Gerisi olasılık hesabı ama bu sadece Sahradan çıkan toz. En son görüntü de Taklamakan çölü ve oranın ürettiği tozlar. Hayat bir döngü, reenkarnasyon döngüsü. Onun için etrafınızdaki canlıları sevin, her ne olursa. Bakterinizi mantarınızı bile… Yarın ne olacağımız belli mi?” diye yazdı. 

Antalya’ya her zaman yağıyor

MY Gazete’nin, “Gökyüzündeki bu kum bulutları Antalya için risk yaratır mı?” sorusunu da cevaplayan Prof. Saydam, “Bunlar risk yaratmaz, ancak zaten Antalya’ya bu tozlar her zaman yağıyor” dedi.  

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

Yazarın Diğer Yazıları