Antalya haber: İl Hıfzıssıhha Kurulu olağanüstü toplandı

30.09.2020 13:24

Antalya haber: İl Hıfzıssıhha Kurulu olağanüstü toplanarak, kamu personelinin çalışma sistemiyle ilgili yeni bir karar imza attı

Antalya haber: İl Hıfzıssıhha Kurulu olağanüstü toplandı

Hıfzıssıhha Kurulu’nun Karara göre; kamu kurumlarında çalışan personel, kendi isteğiyle 24 saat esasına göre çalışabilecek.
Antalya İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararında şöyle denildi;  İlimizde, pandemide görev alan kamu kurum ve kuruluşlarında, çalışma statüsüne bakılmaksızın görev yapan sürekli işçiler dâhil bütün personelin kendi talepleri olması halinde; aylık çalışma süresi dikkate alınarak, 31.12.2020 tarihine kadar günlük 24 saat üzerinden çalıştırılmasına izin verilmesine ve buna göre planlama yapılmasına, karar verildiğini duyurdu...

24 saat üzerinden çalışma nasıl bir sistem?

İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Sözleşmelerle bu süre işçi lehine 45 saatin altında da belirlenebilir. Aynı kanunun 63. Maddesinde haftalık 45 saatlik çalışma, günlük çalışma süresi 11 saati, gece döneminde de 7,5 saati aşmayacak şekilde biçimde dağıtacaktır. Haftalık 45 saati, günlük 11 veya gece 7.5 saati aşan çalışmalarda ise işveren fazla çalışma ücreti ödemek zorunda kalacaktır.Belirtilen bu süreler işyerine değil, çalışanlara ilişkin bir sınırlamadır. Yoksa herhalde bir işletme, fabrika veya şantiye işyeri 24 saat faaliyet gösterebilir. Örneğin fabrikalar sekiz saatlik dilimlerle 3 vardiya şeklinde yirmi dört saat faaliyet gösterebilmektedir. Bu fabrikalarda çalışan işçilerin ise 24 saatlik çalışması söz konusu olmayıp yukarıda da bahsettiğimiz gibi günlük azami 11 saat çalıştırabilir ancak.

Yasada belirtilen çalışma süreleri her zaman kanunda öngörülen sisteme uygun işlememekte, fiili çalışma düzenleriyle hukuka aykırı olsa da işçiler çalışmak zorunda bırakılabilmektedir. Kimi işyerlerinde işçilere personel yetersizliği, maliyetler vb çeşitli nedenlerden dolayı günlükçalışma süresileri 11 saatin çok üzerine çıkarılarak 24 saate varan çalışmalar yaptırıldığı da bir gerçektir.Bu durum en çok bekçi ve güvenlikçilerde,benzin istasyonları, uzunyol şoförleri, hatta acilde nöbet tutan doktor, hemşiregibi sağlık görevlileri arasındagörülmektedir. Böyle durumlarda personeller 24 saat çalıştırılıp 24 saat veya 48 saat dinlendirilmektedir.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto