Antalya Büyükşehir'in 'tulumcu' gazetecilerini konuşuyor!

06.12.2020 23:35

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, aleyhlerinde yayın yapan iki gazetecinin yakınları adına kurulmuş şirketler üzerinden yaptığı tulum kıyağı Antalya gündemine bomba düştü. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin doğrudan alım ve VİP ödeme yoluyla kendilerine muhalif gazetecilerden aldıkları tulumlar uzunca bir süre kentin gündeminden düşmeyecek gibi görünüyor. Antalyalılar ise fahiş fiyatla kamudan gizlenerek satın alındığı iddia edilen tulumların hesabının sorulmasını bekliyor.

Antalya Büyükşehir'in 'tulumcu' gazetecilerini konuşuyor!

Antalya birkaç gündür iki gazetecinin çocuğu ve kardeşi üzerine kurdukları şirketler marifetiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne 184 bin 545 bin TL tutarın da doğrudan alım yöntemiyle sattıkları tulumlar konuşuluyor. 

İddialara göre, bir internet sitesi bünyesinde kurulan farklı farklı şirketlerden belediyeye satılan tulumların görünen fatura değeri 184 bin 545 bin TL. Tek kullanımlık tulumlar Büyükşehir Belediyesi tarafından doğrudan alım yöntemiyle gerçekleşmiş. Olayın gün yüzüne çıkmasının ardından birkaç gün geçmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi sesizliğini koruyor.

Alım işleminde en çok sorulan sorular; Belediyenin her zaman doğrudan alımlar da uyguladığı şeffaflık ilkesinin bu alışverişte neden uygulanmadığı? Tulum alışverişinde neden vip ödeme yöntemi uygulandığı? Bu alım belediyenin internet sitesinde niye gizlendiği yönünde. 

Ayrıca ortaya atılan iddialar arasında tulumların astronomik fiyatla satıldığı yer alıyor. Tulum alışverişinde belediye kazıklandı mı kazıklanmadı mı?  Tüm bu soruların yanıtlarını elbette konunun muhatabı Büyükşehir Belediyesi ve sayıştay denetçileri verecektir. Söz konusu iddiaların yargıya taşınacağı da gelen bilgiler arasında.

Antalya Büyükşehir"de patlak veren 'tulum' olayını Antalya Lider Gazetesi bir çok İnternet Gazetesi gibi manşetine taşıdı.

Tulum olayına adı karışan İdris Özyol'un Konyaaltı Belediye Başkanlığı dönemi dahil Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra Başkan Muhitin Böcek aleyhinde iftira ve hakaret dolu yayınlar yaptığı ve bu durumdan Böcek'in ciddi şekilde rahatsızlık duyduğunu bilmeyen yok. Antalya iştigal alanı gazetecilik olan bu muhalif gazetecilerden  belediye neden tulum satın aldı? Bu iki gazetecinin Antalya'da özellikle seçilmişler, bürokratlar, iş insanları ve bazı gazeteciler aleyhinde sürekli yıpratıcı, içi iftira ve yalan dolu yayınlar yapmaları ile biliniyor olması akıllara başka sorular getiriyor. Çoğu gazeteci bu olayı haber yapmaktan kaçınsa da kulislerde tulum alışverişinin muhalif iki gazeteciyi susturmaya yönelik kıyak bir alışveriş olarak değerlendiriliyor. 

İştigal alanı matbaacılık gazetecilik olan şirketler elbette her ticari kurum gibi afiş, broşür, matbaa, baskı, gazete, reklam, banner, organizasyon gibi işler yapabiliyorken bu iki CHP'li görünümündeki gazetecinin yine CHP'li belediyeler ile ‘Tulum’ işi yapması en çok eleştiri konusu olan taraftır. Bu olay Antalya basınında bir ilktir. Çünkü fatura başlıklarından da anlaşılacağı üzere şirketlerin iştigal konusu gazetecilik.

İŞTE O FATURALAR VE ÖDEME EMİRLERİ.... 

Ebru Küçükaydın'ın, oğlu U.Yavuz üzerine kurulan Plato Gazetecilik Ltd. Şti. üzerinden Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden 95 bin 904 Türk Lirası ödeme aldığı ortaya çıktı.

İdris Özyol 'un ise kardeşi E.Özyol üzerine kurulan Kitle Gazetecilik şahıs şirketi ile Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden 48 bin 843 Türk Lirası ve 39 bin 798 Türk Llirası olmak üzere iki seferde toplam 88 bin 641 Türk Lirası ödeme  yapıldığı ortaya çıktı.

Büyükşehir Belediyesi'ne doğrudan alımla 184 bin 545 bin TL’ye tulum alışverişi normal bir ticari faaliyet gibi görünse de akıllarda soru işareti bırakan konu bu iki gazetecinin sürekli aleyhlerinde yayın yaptıkları bir belediyeye üstelik yaptıkları iş ile hiç ilgisi olmayan tulum satmaları. Belediye kazıklandı mı, kazıklanmadı mı? Bu sprunun cevabını elbette müfettişler verecektir. 

Tulum olayında ikinci gariplik ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek hastalanmadan önce doğrudan teminle alımlar 50 bin TL’yi geçmezken, Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu döneminde tulum alım rakamının bir anda yüzde yüz artması ve VİP ödeme uygulamasıdır. Yani belediyelerin doğrudan alım yetkisinin en üst sınırı olan 95 bin TL’den tulum alınması kafalarda ayrı soru işaretleri oluşturdu.

Ebru Küçükaydın’ın oğlu U.Yavuz üzerine kurulan Plato Gazetecilik Ltd. Şti. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden 95 bin 904 TL ödeme alırken, İdris Özyol 'un kardeşi E.Özyol üzerine kurduğu Kitle Gazetecilik şahıs şirketi üzerinden yine Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden iki seferde toplam 88 bin 641 TL ödeme aldığının ortaya çıkması adeta bu iki tulumcu için ‘takke düştü kelleri ortaya çıktı’ dedirtti. 

BİR ADRESTE İKİ ŞİRKET

Ayrıca bu iki ayrı şirketin hangi amaç ve çıkar doğrultusunda kurulduğunu resmi iş yeri adresleri ele veriyor.  Ebru Küçükaydın ve İdris Özyol uzantılı ve Antalya Büyükşehir Belediyesini kazıklayan şirketlerin resmi olarak aynı adreste yani internet sitesi adresi ile aynı yerde olmaları dikkatlerden kaçmadı. Ortaya çıkan belgeler iki gazetecinin ‘Şirket kardeşimin veya oğlumun üzerine bizle alakası yok. Tulumu biz satın almadık’ gibi söylemleri  ve yalanlarını engelliyor. Olayların ortaya çıkmasının üzerinden saatler geçmesine rağmen iki gazeteciden bir yalanlama gelmedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden üç seferde doğrudan alım yöntemi ile tarihinde ilk kez özel bir uygulamaya tabi tutulan şirketlere üç günde hakedişi hesaplanarak ödemesi ise kamuoyunda ayrı bir tartışma konusu oldu. 

Antalya kamuoyu, bu rezaletin bir an önce açıklığa kavuşması için ilgili kurumların harekete geçmesini bekliyor.   

PEKİ KİM BU CHP'Lİ GEÇİNEN TULUMCU GAZETECİLER ?

Bir çok haber sitesine haber olan ve yakınları üzerine kurdukları şirketlerle CHP'li Belediyelere tulum satan bu iki tulumcu gazeteciyi mercek altına alalım istedik. 

Ebru Küçükaydın; CHP Kocaeli Milletvekili Adayı oldu ancak seçilemedi. En son yapılan CHP kurultayında PM’ne aday olan Küçükaydın seçilemeyince Antalya'ya geri dönerek internet sitesi kurdu.  Ebru Küçükaydın kurduğu haber sitesi üzerinden zaman zaman partili kimliğini gizleyip gazeteci kimliğini kullanırken, zaman zaman da gazeteci kimliğini gizleyip partili kimliğini ön plana çıkmaya çalışıyor. Küçükaydın'ın partiyi kullanarak çıkar elde etme çabası parti içinde de büyük rahatsızlık yarattığı biliniyor. 

CHP'li görünümlü Küçükaydın geçmişte Ak Parti'li bazı siyasetçi ile çalıştığı bilinir. Aynı zamanda Antalya'da az sayıda gazetecinin kurduğu bir derneğin halen başkan yardımcılığını yapıyor. Tabela konumuna düşen Türkiye Gazeteciler Federasyonu delege kimliğini sosyal medya hesabından yayınlayarak (örnek yukarıda) bir taraftan bununla itibar elde etmeye çalışırken diğer taraftan belediye bürokratları üzerinde gazetecilik ve partili kimliği ile hakimiyet oluşturmaya çalıştığı konuşuluyor.

BİR HDP'Lİ, BİR CHP'Lİ GAZETECİ...

Tulum olayına adı karışan bir diğer isim İdris Özyol;  Özyol piyasadaki borçları nedeniyle cezaevine düşen, özellikle sosyal medya üzerinden Antalyalı iş insanları, bürokrat, seçilmiş ve bazı gazeteciler aleyhinde ağır hakaretlere varan yayınlarıyla meşhur. Özyol bu konuda da çok sayıda mahkeme dosyası olan HDP sevicisi, CHP'li görünümlü bir isim olarak tanınıyor. 

Özellikle CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve bürokratları hakkında içi şantaj kokan hakaret içerikli yayınları ile tanınan bu ikili sürekli Antalyalı gazetecileri belediyelerden para istemekle kendilerinin dışındakileri tokatçılıkla suçlayan yayınlarıyla bilinir. Ancak gün yüzene çıkan tulum olayından sonra panikleyen Özyol yine o çirkin paylaşımlarına sarıldı. Aşağıda okuyacağınız örnekler de olduğu gibi tulum olayını haber yapan gazetecilere sosyal medya hesabından saldırmayı ihmal etmeyen bu şahıs tehditkar uslubu ile Antalyalı gazetecilere ayar verme çabasını sürdürüyor. Gazeteciler arasında büyük rahatsızlık yaratan bu saldırgan tutumu ile ilgili önümüzdeki günlerde Özyol hakkında toplu davalar açılacağı gelen bilgiler arasında...  

 'TULUMCU İDRİS'İN İFTİRA VE HAKARET'LERİNDEN  BAZI ÖRNEKLER

 
Her kim İdris Özyol hakkında bir yorum veya yazı yazarsa Özyol, hemen saldırgan kalemine sarılıp tehditler hakaretler savuruyor. 
Son olarak tulum olayını 'yorumsuz' mesajıyla sosyal medya hesabından yayınlayan  önceki başkan Menderes Türel ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni'ye yine iftira dolu hakaretler yağdırdı.  Gazeteciler, Tulumcu İdris'in bu saldırgan ve tehditkar tutumu ile gündemi değiştirip tulumu unutturmak istiyor' yorumunda bulundu.  Başkan Mevlüt Yeni'nin Tulumcu İdris hakkında hakaret ve kişisel verilerin gizliliğini ihlal suçlarından açtığı davalar olduğu biliniyor.  

Tulum olayını haber yapan köşesine taşıyan gazetecilere saldırmaya hakaret etmeye devam ediyor tulumcu İdris. Gazetecilere yazılarında paylaşımlarında sözde gazetecilik dersi veren tulumcu son olarak Antalya Güncel Gazetesin'de 'Tulumcu Gazeteciler Sesiniz Kesildi' başlığıyla bir yazı kaleme alan Okan Dilek'e isim vermeden saldırmış. Dilek yazısında 'İdris Özyol sen bizi salak mı zannediyorsun' diye sormuş, tulumcu İdris Facebook sayfasından 'zannetmiyorum salaksın' diyerek açıkça hakaret etmiştir. Taktik aynı taktik, her kim  kendisi hakkında bir şeyler yazarsa sindirme taktiği uygulayıp hakaret ediyır.

OKAN DİLEK'İN O YAZSINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Antalya Büyükşehire tulum satan gazetecilerle ilgili deneyimli gazeteci Dursun Gündoğdu Gün Haber'de  bir yazı kaleme aldı. 

DURSUN GÜNDOĞDU'NUN O YAZISINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Tulum olayını ortaya çıkaran ilk haber portalı Siyaset Antalya Gazetesi oldu. HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Tulumcu Gazetecileri çok sayıda gazete sayflarına taşıdı. 

İşte Akdeniz Telgraf Gazetesinin haberi OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Akit Gazetesi'de Antalya Büyükşehir'de patlak veren tulum olayını 'Rezillik paçalarından akıyor! İşte CHP'li Belediye'den HDP'li isme akan para' başlığıyla duyurdu. 

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Manşet Alanya Gazetesi'de tulum olayını okurlarına 'Antalya büyükşehirden 3 seferde 184 bin 545 lira götürmüşler!' başlığıyla duyurdu. 

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Alanya Adres Gazeresi ise haberi 'Antalya BŞB'den 3 seferde 184 bin 545 lira götürmüşler!' başlığıyla okurlarına duyurdu. 

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Antalya Güncel Gazetresi ise Antalya Hizmet Bekliyor CHP'li Büyükşehir Tulumcu Gazetecilere Çalışıyor' başlığıyla okurlarına duyurdu. 

HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

HerGün Medya Gazetesi ise 'Antalya Büyükşehiri tulum ile götürmüşler" başlığıyla okurlarına duyurdu. 

 HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ


 

Antalya Lider Gazetesi ise 'Gazetecilerin tulumcuları" başlığıyla okurlarına duyurdu. 

 HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Yılların Gazetecisi Erdal Orhan'da Tulum olayına isyan eden bu isyanını da Facebook sayfasından açıkça dile getiren gazetecilerden biri oldu. Erdal Orhan'nın isyanı birilerinin hoşuna gitmese de sessiz çoğunluğun sesi olmuştur. 

Editörün Notu: Son yıllarda ekonomik sıkıntılar içine giren yayın kuruluşları ve gazeteciler asli görevlerinden, şirketlerinin ana tüzüğünde yazan iştigal konularından uzaklaşarak başka işlere sarılması, medyanın tarafsızlığı ve geleceği konusunda ciddi endişeler yaratmaktatır. Tulum olayının arkasında yatan asıl gerçeği gözardı etmeksizin bu gerçeği de asla atlamamak gerekiyor. Gazetecilik meslek ilkeleri ve etik kurallar yerle bir olmuş, piyasaya tehdit ve şantaj gazeteciliği hakim olmaya başlamıştır.  Mesleği kurtarmanın dibe vuran kötü gidişe dur demenin tek yolu ise işini iyi yapanların bir olup çürük elmalara karşı etkili mücadele etmesinden geçiyor.

MYGazete.com olarak gazeteciler ile ilgili 7 yıldır tek satır haber yapmadık. Bunu birilerinden korktuğumuz veya çekindiğimiz için değil sektörümüze zarar vermemek adına yaptık. Ancak görünen o ki bu duruşumuz kendi geleceğimizi de tehdit eder hale geldi. Sektörümüze zarar veren unsurlar karşısında bundan böyle yine gazetecilik meslek ahlak ve etik kurallara bağlı kalarak mücadele edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın.    

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto