Jandarmanın baskınıyla ortaya çıktı, hayvanseverler ayakta!

10.12.2019 09:29

Antalya'nın Alanya ilçesinden toplanan aşısız ve küpesiz 70 köpeğin bir kamyonun arkasına doldurularak yasadışı yollarla Mersin’e gönderildiği yönündeki iddia hayvanseverleri ayağa kaldırdı.

Jandarmanın baskınıyla ortaya çıktı, hayvanseverler ayakta!

Antalya'nın Alanya ilçesinden toplanan aşısız ve küpesiz 70 köpeğin bir kamyonun arkasına doldurularak yasadışı yollarla Mersin’e gönderildiği yönündeki iddia yalnızca Alanya’yı değil tüm Türkiye’yi derinden sarstı.

Yeni Alanya'dan Ceren Şahin'in haberine göre; Jandarmanın suçüstü baskınıyla açığa çıkan elim olay, hayvanlar için de yaşanılabilir bir kent olma gerekliliğini yeniden gündeme getirdi.

Hayvan hakları savunucusu gönüllüler Alanya’da yaşanan olayları aktardı ve Alanya Belediyesi'ne çağrı yaptı.

Gönüllüler “Belediyenin görevi mevcut hayvanları tedavi ederek yeniden yaşam alanlarına bırakmak, kent içerisinde hayvanların yaşam standartlarını yükseltmektir. Fakat belediye kurtulma yolunu tercih ediyor. Kent merkezinde yaşam alanlarından koparılan hayvanlar yaylalarda açlığa mahkum ediliyor" diyerek isyan ettiler. 

Gönüllü Hülya Altay, bu tip olayların halihazırda yaşandığını fakat ispatlanamadığını ifade etti.

"Bu hayvanlara ne oluyor?"

Altay konuşmasına şöyle devam etti:

“Şu yanlışı düzeltmek istiyorum. Demirtaş’ta bulunan tesis bir barınak değil, rehabilitasyon merkezidir. Hayvanları orada tutamazlar aslına bakarsanız. Yalnızca güçten düşmüş, yaşlı hayvanların bakımını üstlenebilirler.

Yasal olarak hayvanları rehabilite etmek, hastalarsa tedavilerini üstenip sağlıklarına kavuşturmak, sonrasında da hayvanları yaşam alanlarına, yani aldıkları bölgeye yeniden bırakmakla mükellefler.

Alanya’da süreç böyle işlemiyor maalesef. Hayvanlar en ufak bir şikayette toplatılıyor. Sonrasında da akıbetlerine ilişkin en ufak bir bilgi edinemiyorsunuz. Bu hayvanlara ne oluyor?

Mahallenizde sokakları paylaştığınız köpekler, kediler bir anda yok oluyorlar. Arkalarından ne bir fotoğraf, ne bir kayıt, hiçbir şeye ulaşamıyorsunuz.  Sorduğunuzda da açık ve net hiçbir şekilde yanıt alamıyorsunuz.”

"Hayvan adeta yok oldu"

Hayvan hakları savunucusu bir diğer gönüllü Helena Balaban da konuyu örnekleyerek “Uzağa gitmeye gerek yok. 1,5 yıl evvel benim mahallemde baktığımız bir çocuğumuz vardı. Karga tulumba aldılar götürdüler.

Akıbetiyle alakalı belediyeyi, veteriner işlerini, muhtarı aradım. Fakat kimse bu cana ne olduğunu açıklayamadı. Hayvan adeta yok oldu. Bizim derdimiz belediyeye sataşmak değil, aksine hayvan dostlarımızın yaşam standartlarını yükseltmek adına birlikte hareket etmek” şeklinde konuştu.  

‘DÖNÜŞ YAPMAYACAKSANIZ KAPATIN’ 

Balaban, Çözüm Masası’nın işlevini yerine getirmediğini ve vatandaşın taleplerine dönüş sağlanmadığını ifade etti.

“Başka bir örnek vereyim, işyerimin bulunduğu bölgede bir köpeğin adet olduğunu fark ettim. Kısırlaştırılması için Çözüm Masası’na yazdım. Aradım. Gereken bütün birimlere ulaşmaya çalıştım. Fakat gelen olmadı. En sonunda o canı aldım ve bir vatandaş olarak kendi imkanlarımla kısırlaştırdım" diyen Balaban, "Belediye başkanı ve veteriner işleri vatandaşın talebine geri dönmeyecekse o mail adreslerini açmasınlar. Her birinin ikişer tane sekreteri var. Lütfen birileri de bu mailleri kontrol etsin” şeklinde konuştu. 

Balaban, elim olaya ilişkin Alanya Belediyesi tarafından yapılan açıklamayı tatmin edici bulmadıklarını ifade etti.

Şoke eden iddia 

Alanya merkezinde bulunan kedi parkında yaşanan sorunlara değinen Hülya Altay “Kedi parkıyla alakalı sorunlar söz konusuydu. Çok sayıda kedi maalesef can vermişti. Yanımda başka insanlar da vardı. Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’le görüşmek istedik.

Ellerimizde ölen kedilerin fotoğraflarıyla makamına çıktık. Bizi kabul etti. Bizimle birlikte kabul ettiği başka insanlar da vardı. Sıkıntıları aktarıp, hayvanların güvenliğinin sağlanması adına taleplerimi sunduğumda, kendisi ‘3-5 tane kedi ölmüşse ne yapalım’ diyerek fotoğrafları masaya fırlattı. Ben de tepki gösterdim ‘Ne demek 3-5 kedi ölmüşse? Burası sizin sorumluluğunuzda olan bir yer ve çözüm üretmek zorundasınız’ dedim.

Sıkıntılar hala devam ediyor. O gün bugündür de zaten kabul edilmiyoruz” dedi.  

Altay, kedi parkının anahtarının elinden alındığına da değinerek “Kedi parkının anahtarı daha evvel bende de vardı. Gönüllü olarak hayvanlarla ilgileniyor ve ihtiyaçları noktasında yardımcı oluyordum.

O süreçte iki kedi başlarına sert bir cisimle vurulmak suretiyle öldürülmüştü. Katledilmişti. Biz bunu basına verdik. Haber yaptık. Çıkan haberin ardından ‘Bunu bütün Türkiye duydu, bizi sıkıntıya soktunuz’ gerekçesiyle benim parka girişimi yasakladılar. Anahtarı aldılar. Soruyorum, iki kedi katledilmişken bunun üzerini kapatmak mı gerekir?

Yoksa sorunun çözümü için düğmeye basarak güvenlik önlemi almak mı? Gelin görün ki çözüm üretmek yerine gönüllü olarak yardımda bulunan ben ve benim gibi insanları uzaklaştırma yolunu tercih ediyorlar. Neden? Gerçekleri söylediğimiz, hayvanları gerçekten sevdiğimiz, çabaladığımız için mi?” şeklinde konuştu. 

"Kent imajını olumsuz yönde etkiliyor"

Yaşanan bu olayların Alanya’nın kent imajını da olumsuz yönde etkilediğini belirten Altay, "Turizmin lokomotif sayıldığı böylesi bir kentte sorunların çözüm bulması elzemdir. Belediye başkanı kendi görev ve sorumluluğunu üstlensin.

Biz de zaten hayvanseverler olarak sonuna kadar saygımızı göstermeyi ve sorumluluğumuzu yerine getirmeyi biliriz. Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in bizimle görüşmesini istiyoruz. Fakat ayak üstü değil, elinde telefonla değil, sorunların çözümüne yönelik gerçekten yüreğini ortaya koyarak karşımızda olmasını istiyoruz” dedi.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto