Alanya'da arıtma skandalı!

14.12.2020 17:53

Antalya haber...Alanya’nın Oba Mahallesi’nden çıkıp denizle buluşan dereye arıtma tesisinden gürül gürül kanalizasyon suyu verilmesi nedeniyle mahalleyi pis kokular sardı. ASAT’tan 2018 yılında yapılan açıklamada, “Alanya’da tek damla atık su arıtılmadan denize bırakılmıyor. ASAT Alanya’nın denizini gözü gibi koruyor” denilmişti. 

Alanya'da arıtma skandalı!

Haber merkezimize gelen Antalya haberine göre; Kentin dünyaca ünlü turistik ilçesi Alanya’dan, günümüze hiç yakışmayacak altyapı sorunlarının haberleri geliyor. Oba Çayı’nın kenarındaki arıtma tesisinden suya verilen kanalizasyon atıkları çevrede çok ağır bir kokuya yol açarken, çayın bu atıkları denize taşıması ise daha büyük bir soruna işaret ediyor. 

Kokuyu takip eden vatandaşlar ortaya çıkardı

Gelen bilgilere göre, Oba Çayı kenarında oturan vatandaşlar, çevredeki ağır kanalizasyon kokusu nedeniyle belediyeye ait arıtma binası çevresinde araştırma yaptılar. Vatandaşlar, bu araştırma turunda arıtma tesisinden adeta gürül gürül akan kanalizasyon suyunun Oba çayına bırakıldığını tespit ettiler. Bu görüntüleri telefonla kaydeden ve Dim TV’ye gönderen vatandaşlar, Alanyalı olarak bu durumdan utanç duyduklarını, Oba Mahallesi’nin kanalizasyon koktuğunu dile getirdiler. 

ASAT 2018 yılında bu açıklamayı sitesine koymuştu

Alanya’da arıtma tesisleri yeni bir sorun değil. Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı olan Antalya Su ve Atıksu İdaresi, bu turistik ilçenin arıtma tesisi sorununu çözmek için çalışmalar yapıyor. ASAT Yönetimi tarafından 2108 yılında yapılan açıklamada idarenin Alanya’nın denizini gözü gibi koruduğu belirtilmişti. ASAT’ın internet sayfasında şu ifadelere yer verilmişti: 
“Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’nün Alanya’daki arıtmalara yaptığı yatırımlar ve işletmedeki başarı, son dört yılın sorunsuz geçmesini sağladı. Alanya’da tek damla atık su arıtılmadan denize bırakılmıyor.

4 yıldır tek bir sorun bile gündeme gelmedi

Alanya Merkez, Mahmutlar, Oba, Konaklı, İncekum ve Okurcalar’daki arıtma tesislerinin teknik ekipmanları, koku üniteleri, deşarj hatları, vana ve benzeri bir çok önemli aksamı düzenli olarak bakım ve onarımdan geçerken, sorunlu noktalar anında yapılan çalışmalarla gideriliyor. Bunun yanında gece gündüz sürekli kontroller yapılıyor ve şehirde herhangi bir sorun yaşanmaması için çalışma yapılıyor. 

Yıllık 37 milyon metreküp atık su arıtılıyor

Alanya’da kışın 300 bine nüfusa hitap eden arıtmalar yaz aylarında yaklaşık 1 milyon insana hizmet veriyor. Alanya’da ASAT Genel Müdürlüğü tarafından işletilen 6 arıtma tesisi yıllık ortalama 37 milyon metreküp atık su arıtıyor. Alanya’nın en büyük sermayesi olan denizine arıtılmadan tek damla atık su bırakılmıyor. 4 yıldır Alanya’da arıtmalar konusunda hiçbir sorun yaşanmadı. Bölgenin artan ihtiyaçlarına göre ASAT Genel Müdürlüğü önümüzdeki yıllarda da yapacağı yatırımlarla Alanya’da atık su konusunu kökten çözmüş olacak.”

Büyükşehir Yasası’yla 6 arıtma istasyonu Büyükşehir’e geçti

Öte yandan, 2014 yılında Büyükşehir Yasası’yla birlikte Alanya’da toplam 6 arıtma tesisi ve 30 terfi istasyonu Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü’ne geçtiği belirtiliyor. Geçiş süreciyle birlikte ASAT’ın teknik ekipleri, Alanya’daki arıtma tesislerini tek tek inceleyerek, sorunları ve yapılması gereken yatırımları rapor haline getirdi. ASAT Genel Müdürlüğü, plan ve projeler dahilinde ilgili arıtmalarda hızla yatırım çalışmalarına başladı. Arıtmalara milyonlarca lira yeniden yatırım yapan ASAT, ağır işletme maliyetlerini de karşılıyor. Alanya Belediyesi’nin gözü de Büyükşehir’in yapacağı bu çalışmalarda. Özellikle bazı arıtma tesislerinin bulunduğu bölgeden taşınmasının gerektiği belirtiliyor.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum Yap

ŞANS OYUNLARI

On Numara
Şans Topu
Sayısal Loto
Süper Loto