Patatesten köfte harcına, sosisten et ve tavuk dönere kadar birçok gıdaya katılabilen Çin tuzu vücudu ve sağlığı nasıl etkiler? İnsanların bilmeden tükettiği Çin tuzu hangi sistemlere, nasıl zarar verir? Monosodyum glutamatMSG veya Çin Tuzu olarak da bilinen sodyum glutamat; doğal olarak en fazla ortaya çıkan esansiyel olmayan amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur ve Japon Profesör Kikunae Ikeda tarafından 1908 yılında bulunmuştur. Tüm tuzlarda diğer mineraller nedeniyle belirli bir metal tadına ek olarak umami bir tadı ortaya çıkmıştır. Bu tuzlar arasında en fazla çözülebilen, yenilebilir lezzette ve kolaylıkla kristalize olanı sodyum glutamattır. MSG, 100 yıldan daha uzun bir süredir yiyeceklere lezzet vermek için kullanılmaktadır. Bu süreçte MSG'nin önemi, sağladığı avantajlar ve güvenliğini açığa kavuşturmak için kapsamlı bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarla bağlantılı olarak yiyecek katkı maddelerinin güvenliğiyle ilgili olan ulusal ve uluslararası kuruluşlar MSG'nin bir aroma artırıcı olarak insanlar tarafından tüketilmesinin güvenli kabul etmektedir.

PEKİ ÇİN TUZU GERÇEKTEN GÜVENLİ Mİ?

Sonradan yapılan araştırmalar, primatların, dolayısıyla da insanların MSG'den etkilenmediğini ve nörotoksik etkisinin çok yüksek dozlardan sonra ortaya çıktığını gösterdi. Sayısal konuşmak gerekirse, insanlarda kilogram başına 15-18 gramdan sonra bu etki ortaya çıkmaktadır. Ortalama bir insanın kütlesini 70 kilogram alacak olursak, 1260 gramlık MSG tüketimi nörotoksik etkinin ortaya çıkması demektir.

BU BESİNLERE DİKKAT!

Çin Tuzu (MSG) hangi gıdalarda yoğun olarak kullanılıyor: hazır işlenmiş ve paketlenmiş gıdalarda, hamburger ve çeşitlerinde, et suyu ve tavuk suyu tabletleri, cips, konserve, hazır çorba, margarin, tuzlu-tatlı çok sayıda fabrikasyon üründe, maalesef bir çok lokanta ve yemek fabrikalarında da lezzet patlaması yapmak, iştah açmak amaçlı kullanılıyor.

HALSİZLİK YAŞAYANLAR DİKKAT!

Çin Tuzunun Aşırı Tüketilmesinin Zararları Nelerdir? 1.Tüketilen Gıdalara Bağımlılık 2.Obezite (Şişmanlık) 3. Beyin harabiyeti (Baş dönmesi, Denge kaybı, Çocuklarda Otizm, Hiperaktivite bozuklukları, Unutkanlık, Öğrenme güçlüğü, Sara nöbetleri, Daha ileri yaşlarda Parkinson, Depresyon, Panik atak, vs.) 4. Migren (Baş Ağrıları) 5. Fibromiyalji (Kas ve Eklem Ağrıları), 6. Tiroid fonksiyon bozuklukları 7. Diyabet (Şeker Hastalığı) 8. Görme Bozuklukları 9. Vücutta tuz yükünün artması ile Böbreklerin olumsuz etkilenmesi, kan basıncında değişimler, 10. Halsizlik, vs. Sonuç olarak; patates cipsi veya fast-food tipi beslenme insan sağlığını riske eden unsurların başında gelmektedir. Bu yüzden bu tip sağlıksız beslenmeden önemle uzak durulmalıdır. Monosodyum Glutamat hakkındaki araştırmalar hala devam etmektedir ve bilim insanları arasında hala bir görüş birliği sağlanamamıştır.
Kaynakça: Evrim Ağacı, Doç. Dr. Murat SALİHOĞLU