Çeşitli sosyal medya mecralarında paylaştığı hileli gıdaların fotoğraflarıyla Türkiyenin ünlü markalarının korkulu rüyası haline gelen şehir plancısı Musa Özsoy, adeta süpermarket raflarını ‘terbiye eden’ isim oldu.

ETİKET OKUMA FARKINDALIĞI GELİŞMELİ

Musa Özsoy’un sahibi olduğu ve yönettiği Gıda Dedektifi hesabı Mart 2017’de Instagram’da kurulmuş olan bireysel bir farkındalık projesi olarak ortaya çıktı. Kurulduğu günden bu yana tamamen etiket verileri üzerinden etiket okuma farkındalığı ve tüketici bilincini geliştirmeye yönelik paylaşımlar yapan Gıda Dedektifi ilk 6 ayda 350 bin takipçiye ulaşarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza attı. Bu ilgi aynı zamanda ülkemizde etiket okuma farkındalığı ve tüketici bilincinin geliştirilmesi yönündeki ihtiyacı da ortaya koydu. . Gıda Dedektifi projesi bugün Instagram dışında 5 farklı platformda 1,5 milyonu aşkın takipçiye ulaşmış durumda.

RAHATSIZLANDI VE GIDALARI İNCELEMEYE BAŞLADI

Peki böylesine önemli bir başarı hikayesine imza atan Musa Özsoy kim ve yaptığı iyle ilgili neler anlatıyor? İşte Özsoy’un anlatımıyla Gıda Dedektifi aldı hesap ve kendisiyle ilgili bilgiler; 1983 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden mezun olduktan sonra 2008 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Gayrimenkul Geliştirme Yüksek Lisans programına başladı. Şehir Planlama eğitimi kapsamında aldığı sosyoloji, kent sosyolojisi ve antropoloji dersleri üzerine araştırmalarını yoğunlaştırarak İstanbul Teknik Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme programından ayrılma kararı aldı. 2010 yılında Serbest Şehircilik faaliyetlerine başladı. Yaşadığı bir rahatsızlık sonrasında endüstriyel gıda ürünleriyle ilgili araştırmalarını yoğunlaştırdı. 2016 yılı Mart ayında tüketici farkındalığı ve etiket okuma bilincini geliştirmek üzere Gıda Dedektifi sosyal medya hesabını açtı.

BİNLERCE HİLELİ VE YANILTICI ÜRÜN GÖZLER ÖNÜNE SERİLİYOR

Musa Özsoy tarafından marketlerde yapılan incelemelerde ve gelen ihbarlardaki hileli ürünlerle ilgili yapılan incelemelerin sonuçları Gıda Dedektifi sitesinde ve sosyal medya mecralarında ifşa ediliyor. 1,5 milyon takipçisi olan sitede, özellikle şeker içeriği yüksek, hileli yağ ve içerik tespit edilen ürünlerin yanı sıra, yanıltıcı etiketler ve gramajlar da dikkat çekiyor. Ürünlerin etiketindeki gıda maddeleri yerine toz ve konsantrelerin kullanıldığı da dikkat çekiyor. Gıda Dedektifi sitesinde yaklaşık 2 bine yakın hileli veya yanıltıcı etiket bulunduran ürünle ilgili bilgi ve fotoğraflar yer alıyor. Öte yandan, piyasadaki gıda hileleriyle ilgili bilgiler ve istek üzerine yapılan sponsorlu incelemelerin de sonuçları bulunuyor. Sitede yer alan hileli veya yanıltıcı bilgilerin yeraldığı paylaşımlardaki ürünlerin ünlü markaların ürünlerinin olması, olayın ne kadar yaygın ve tehlikeli olduğunu gösteriyor. İşte Gıda Dedektifi sitesinde yer alan hileli veya yanıltıcı bilgiler verilen ürünlerle ilgili paylaşımlardan bazıları; Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz. ü ü