Veliefendi Hipodromu'nda büyük heyecana sahne olan ve 22 tayın katıldığı 97. Gazi Koşusunu büyük sürprizi imza atarak Urfa Aslanı kazandı. 3 yaşındaki İngiliz safkanın yetkilileri 10 milyon TL'lik ikramiyenin de sahibi oldu.

'GELMEYEN HESABINI VERİR'

Türkiye Jokey Kulübünün internet sitesinde yer alan açıklamaya göre Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927'den bu yana düzenlenen Türk yarışçılığının en büyük koşusu, 2 bin 400 metrelik çim pistte yapılacak. Bu yılki birincilik ikramiyesinin 5 milyon lira olarak belirlendiği yarışta, 3 yaşlı safkan İngiliz tayları mücadele edecek. 97. Gazi Koşusu'na kayıt yaptıran 22'si asil ve 4'ü yedek olmak üzere 26 safkan şöyle: Asil: Altınsima, Anadolu Koparan, Bright Fire, Cosmic Kid, Dagmar, Head Vorker, Lord of Pelennor, Native Power, Poyri, Qualizto, Raks Star, Samurai Kajiki, Sound of Summer, The Raptor, Turdemirkır, Urfa Aslanı, Wild Danger, Chaika, Çakalın Kızı, General Briella, Horror, Moonlight Fairy Gazi Koşusu'nun bu seneki favorisi Qualizto... Ayhan Kurşun'la start alacak olan Torok temsilcisi Gazi provası olarak adlandırılan Sait Akson koşusunu gösterişli bir şekilde kazanmıştı. Aynı koşuda ikinci olan Native Power da yarışın favorileri arasında gösteriliyor. Akın Sözen'le start alacak Native Khan temsilcisi sezonun iddialı safkanlarından. Ayrıca yarışta sihirbaz Halis Karataş'ın idaresinde olacak Adadolu Koparan, Cosmic Kid, Lord Of Pelennor ve Moonlight Fairy iddialı isimlerden. Gazi Koşusu'nu daha önce üst üste 7 kez kazanan Ahmet Çelik ise cezalı olduğu için yarışta mücadele edemeyecek.

REKOR İKRAMİYE 10 MİLYON TL

Tayların kariyerlerindeki en uzun mesafe olan 2400 metre çim pistteki mücadelede birincilik ikramiyesi 5 milyon TL olarak belirlendi. Cumhuriyetimiz’in 100. yılının Gazi Koşusu’nda kaydiyeler ve primlerle birlikte kazanan atın paydaşları yaklaşık 10 milyon TL elde edecek. Onbinlerce kişinin akın edeceği ve oldukça renkli geçmesi beklenen şölende İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda yarışseverler saat 12.00'den itibaren müzik dinletileri ve çocuk animasyonları başta olmak üzere çeşitli aktivitelerle unutamayacakları bir gün geçirecekler.

ŞAMPİYON JOKEY CEZALI

Gazi denince akla gelen ilk isim, 2015 yılında RENK, 2016’da GRAYSTORM, 2017’de PIANO SONATA, 2018 HEP BERABER, 2019 THE LAST ROMANCE, 2020 CALL TO VICTORY ve 2021’de BURGAS ile üst üste 7 kez kazanarak dünya rekoru kıran jokey Ahmet Çelik bu sene cezası nedeniyle at binemeyecek. Ali Muhiddin Hacıbekir’in Neriman isimli kısrağı tarafından kazanılan 1927’deki ilk Gazi Koşusu ile başlayan süreç kesintisiz olarak devam etmektedir. Bu anlamlı koşuyu kazananlar arasında, II. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün Olgo ve III. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar’ın Cap Gris Nez isimli safkanları da yer almakta.