Hassas bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde kötü insanlar tarafından yayınlanan videoya dikkat! Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkilen depremin yaralarını sarmaya çalışırken fırsat avcıları Bangkok'taki 8,5 büyüklüğündeki deprem başlıklı fidye yazılımı virüsü yayınladı. uzmanlar videonun asla asılmaması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar tüm maillere gönderilen fidye videoya karşı şu cümlelerle uyardı: "Acil durum bildirimi! Herkesin dikkatine, mesajı yeni aldım! Bangkok'taki 8,5 büyüklüğündeki depremin videosunu açmayın, hemen silin, bu bir fidye yazılımı virüsüdür, özellikle cep telefonunuzda Alipay varsa ve haber şimdi yayınlandıysa, lütfen her bir grubunuza iletin, kanmayın!" Uzmanlar, "Kesin ve emin olmadığımız virüs içerikleri mail vs. sosyal medya hesaplarına gelen linkleri tıklamayın" uyarısında bulundu.

FİDYE YAZILIMI NASIL ÖNLENİR?

Saldırılardan korunmak için ve e-posta gönderip / alırken aklınızda tutmanız gereken 8 e-posta güvenlik ipucunu sizin için hazırladık. Bu konulara dikkat ederseniz, çok daha güvenli çalışmış olursunuz. Unutmayın, çevrimiçi güvenliğiniz kendi ellerinizdedir!

1. BİLİNMEYEN GÖNDERİLERE DİKKAT EDİN

Bilinmeyen bir kişinin size e-posta yoluyla gönderdiği masum görünümlü dosyalara karşı şüpheyle yaklaşmanız gerekir. Dosyayı indirip üzerine tıkladığınız anda, bilgisayarınıza ya da cihazınıza her türlü hasara neden olabilecek bir virüs bulaşabilir. Bu yüzden tanımadığınız veya güvenmediğiniz bir gönderici tarafından gönderilen e-postaları asla açmamalısınız.

2. SPAM FİLİTRESİ KULANIN

Bir günde yüzlerce bilinmeyen e-posta alabilirsiniz, bu yüzden örneğin çalıştığınız şirketin kullandığı spam filtresini sizin de kullanmanız çok önemlidir. Filtre, spam olarak tanımlanan e-postaları işaretleyerek çevrimiçi e-postalarınızın geri kalanından ayrı tutulmalarını sağlar.

3. ANTİ-VİRÜS YAZILIMI

Anti-virüs yazılımı, daha agresif tehditlere karşı korunmanıza yardımcı olur. İyi bir anti-virüs yazılımının yüklenmesi ve düzenli olarak güncellenmesi, e-postalar aracılığıyla bilgisayarınıza gönderilen gizli virüsleri ve kötü amaçlı yazılımları otomatik olarak algılar. Bu yüzden dosyaları açmadan önce, bir e-posta’ya eklenmiş tüm belgeleri yazılımla taradığınızdan emin olun. Hiçbir Anti-Virüs yazılımı makinanızı %100 korumasını garanti etmez.

4. ŞİFLERİNİZİ DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRİN

Günümüzde birçok internet kullanıcısı, en kişisel bilgileri için bile ekstra basit şifreler kullanmaya devam ediyor. Fakat siz asla o insanlardan biri olmayın. Parolanızı rastgele bir harf ve simge koleksiyonu olarak saklayın ve bu parolayı birkaç ayda bir değiştirdiğinizden emin olun. Ayrıca, şifrenizi başkalarına söylemekten de kaçının.

5. E-POSTANIZI HER SİTEYE DAĞITMAYIN

İnternet, ürünlerini size satmak isteyen birçok işletme ile doludur, bu yüzden çoğu site sizden e-posta adresinizi ister. E-postanızı şüpheli bir üne sahip sitelere vermek, sizi hacker'ların eline düşürebilir. Size ziyaret ettiğiniz siteden olduğunu iddia eden, ancak gerçekte bir virüs içeren e-postalar gönderme olasılığını açık bırakır.

6. OTURUMU KAPATIN

Birçok kullanıcının erişebildiği bir bilgisayar kullanıyorsanız, her çevrimiçi oturumu hesabınızdan çıkış yaparak sonlandırdığınızdan emin olun. Bir bilgisayar korsanı hesabınızı ele geçirirse, onu bilgisayarınızda her türlü hasara yol açmak için kullanabilir ve ayrıca hesabınızı diğer kullanıcılara kötü amaçlı yazılım göndermek için de kullanabilir.

7. AYRI E-POSTA HESAPLARI AÇIN

Sosyal ve profesyonel bilgilerinizi aynı e-posta hesabında tutmak kötü bir fikir olabilir. Eğlenmek için ziyaret ettiğiniz sitelerden birinden gelen bir virüs, hesabınızı ele geçirirse, profesyonel hesap bilgilerinize de zarar verebilir. Bu nedenle, biri iş için diğeri kişisel kullanım için olmak üzere en az iki ayrı e-posta hesabınızın olması daha iyi olacaktır.

8. HALKA AÇIK Wİ-Fİ'DAN KAÇININ

Mümkün olduğunca, halka açık wi-fi ağları aracılığıyla hassas çevrimiçi işlemler yapmaktan kaçının. Bu tür ağlara izinsiz girmek çok kolaydır. Ağ içinde bir yerde gizlenen ve önemli bilgilerinizi ifşa etmenizi bekleyen bilgisayar korsanları, bu yöntemle hassas bilgilerinizi ele geçirebilir.