DÜNYA

Ülkemizdeki deprem dünya basınında da manşet! 16 ülkeden hissedildi

Abone Ol
CNN International 'Son dakika-7.8'lik ölümcül deprem Türkiye'yi vurdu' başlığını tercih etti, ana depremin ardından sekiz şiddetli artçı sarsıntının kaydedildiğini yazdı. Televizyon daha sonra manşetinden 'Türkiye ve Suriye'deki büyük deprem ve artçı şoklar geride onlarca can kaybı bıraktı' ifadesiyle canlı blog yayınına geçti. Haberi manşetine taşıyan Al Jazeera, 'Şiddetli deprem Türkiye ve Suriye'yi sallarken onlarca ölü' dedi, bir Gaziantep sakininin sözlerine yer verdi:

"40 yıllık hayatımda daha önce hiç böyle bir şey hissetmedim. Beşikteki bir bebek gibi en az üç kez şiddetli şekilde sallandık. Herkes arabalarında oturuyor, Sanırım Gaziantep'te şu an evlerde tek bir kimse bile yok."

Depremi manşetinden canlı blogla sunan The Guardian gazetesi, '7.8'lik şiddetli depremin ardından Türkiye ve Suriye'de çok sayıda can kaybı' dedi. Türkiye'nin en aktif deprem kuşaklarından birinde olduğunu yazan The Guardian, 1999 yılındaki 7.4'lük depremin son yıllardaki en kötü sonuçlara yol açtığını, 2020'de ise Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini belirtti. Wall Street Journal, 'Şiddetli deprem Türkiye'yi vurdu, yüksek can kaybından korkuluyor' başlığıyla sunduğu haberde USGS'nin açıklamasına yer verdi. USGS, depremin meydana geldiği noktanın aktif bir sismik bölge olduğunu vurgulayıp sarsıntının merkez üssünü Anadolu, Arabistan ve Afrika levhaları arasındaki kavşak olarak tanımladı. USGS'ye göre, 7.8'lik son depremin merkez üssünün 250 kilometre çevresinde 1970'lerden bu yana büyüklüğü 6'yı geçen üç deprem gerçekleşti. Depremin büyüklüğünü 7.8 olarak duyuran USGS'nin yayımladığı haritaya göre, tarihi sarsıntı Türkiye ve Suriye'nin yanı sıra Lübnan, Ürdün, İsrail, Filistin, Mısır, Güney Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Irak, İran, Suudi Arabistan, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'da hissedildi. USGS'nin haritasındaki kırmızı ve sarı bölgeler, şimdiye kadar en çok yıkımın bildirildiği yerler olarak dikkat çekiyor. Canlı blogla deprem haberini sayfasına taşıyan New York Times, 'İsrail ve Suriye'de de hissedilen ölümcül deprem Türkiye'yi vurdu' başlığını kullandı, USGS'nin can kaybı uyarısını haberin spotunda aktardı. Canlı blogda, 7.8'lik depremin 1939'dan bu yana Türkiye'nin yaşadığı en şiddetli sarsıntı olduğu vurgulandı. Tıpkı New York Times gibi depremi canlı blogla aktaran Washington Post, '7.8 büyüklüğündeki deprem Türkiye ve Suriye'de onlarca can kaybına yol açtı' dedi, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada daha önce de ölümcül depremler meydana geldiğini hatırlattı. Columbia Üniversitesi araştırmasına göre, Türkiye her yıl saat yönünün tersine yavaşça yaklaşık 2,5 santimetre hareket eden ve batıya doğru kayan Dünya kabuğunundaki bir blok olan Anadolu Plakası'nın üstünde yer alıyor. Anadolu Plakası, Avrasya, Arabistan, Afrika ve Ege plakalarıyla çevrili. Komşu plakalarla çarpışmaların neden olduğu hapsedilmiş gerilim, sık sık depremlere yol açabilir. Washington Post, 1999 yılında 17 bin insanın yaşamını yitirdiği büyük depremin Türkiye için acı dolu hatıralar barındırdığını da hatırlattı.