Çuvala takılan yavru deniz kaplumbağasını balıkçılar kurtardı Çuvala takılan yavru deniz kaplumbağasını balıkçılar kurtardı
Antalya'da 1 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı teleferik kazasıyla ilgili 23 saat boyunca dakika dakika yeni gelişme yaşandı. Antalya Valiliği 19 kabindeki 137 kazazedenin tahliye edildiğini duyurmuştu. Ardından Muhittin Böcek son sayıyı verdi ve 13 kişinin kurtarılmayı beklediğini söyledi. Saatler süren operasyonun ardından tüm mahsur kalanlar kurtarıldı. Öte yandan AFAD Başkanı Okay Memiş, bölgede bugün başlayan rüzgara da dikkat çekerek bu durumun uçuşlarda yer yer sorunlara yol açtığını anlattı. Diğer yandan Antalya'da teleferikte mahsur kalanların ekipler tarafından kurtarıldığı anlar kameralara yansıdı. Ayrıca teleferik kazası kabindeki bir genç kızın kamerası tarafından kaydedildi.

HELİKOPTERDEN İNİP YERİ ÖPTÜ

Teleferikten 20'nci saatin sonunda kurtarılan ve helikopterle Sahil Güvenlik Komutanlığı'na getirilen Ayşe Hatice Polat (58), helikopterden inip önce yeri öptü, daha sonra yakınlarına sarılıp uzun süre ağladı. Sedyeyle ambulansa götürülen ve burada ilk sağlık kontrolü yapılan Polat, ardından gözlem altında tutulmak için bir odaya alındı. Teleferikten kurtarılanlar uzun süre yakınlarına ve çocuklarına sarılıp gözyaşı döktü.

'FELAKET GİBİYDİ'

Büyük korku yaşayan Serap Gül, “Çok kötüydü, felaket gibiydi. Çocuklar için eğlenmeye geldik. Umduğumuz gibi olmadı. Biz 8 kişiydik, 4 turist vardı. Bizi kurtaranlardan Allah razı olsun" dedi. Çocukları için teleferiğe geldiklerini belirten Yasin Gül, “Ben zaten depremzedeyim bir de bununla karşılaştım. Diyecek bir şey bulamıyorum. Korkmadan dolayı değil de mahsur kaldık. Deprem nedeniyle bu etkiledi. Çocukların psikolojisi düzelsin diye getirdik başımıza geldi" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı personeli, helikopterden inen kazazedelerin ellerini bir an olsun bırakmadı. Büyük korku yaşadığı gözlenen bir kadın ise uzun süre gözyaşı döktü. Diğer yandan kabinde mahsur kalan turistler, fotoğraf makineleri ile kendilerini kurtaran helikopterin fotoğraflarını çekti.

BAKAN YERLİKAYA DUYURDU: OPERASYON SONA ERDİ

Saatler süren operasyonun ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya şu ifadeleri kullandı; Dün akşam Antalya Konyaaltı’nda Sarısu teleferik hattında meydana gelen kazada maalesef 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş,7 vatandaşımız ise yaralanmıştı. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Teleferikte mahsur kalan vatandaşlarımızın kurtarma çalışmaları ise tamamlanmıştır. Mahsur kalan 24 kabindeki 174 kişi başarıyla tahliye edilmiştir. Tahliye edilen vatandaşlarımızdan 13’ü kontrol amaçlı hastaneye sevk edilmiştir.
Sahil Güvenlik Komutanlığına ait 4 Jandarma Genel Komutanlığına ait 4, TSK ya ait 1, OGM ye ait 1 helikopter kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev yapmıştır. Bölgeye AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı İtfaiye, Sahil Güvenlik, Emniyet, Jandarma, MSB, OGM, Aile ve Sos. Hiz., 112 Sağlık, UMKE, Kızılay, STK ekiplerinden toplam;
  • 607 arama kurtarma personeli (2.202 personel)
  • 10 helikopter
  • 1 askeri kargo uçağı ve 1 keşif uçağı
  • 315 araç
  • 11 ambulans ile 2 drone görev yapmıştır.
Kurtarma çalışmalarını gece gündüz aralıksız sürdüren, fedakarca görev yapan tüm kurtarma ekiplerine teşekkür ediyorum.
Kurtarılan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Operasyonların ardından AFAD Başkanı Okay Memiş şu ifadeleri kullandı; Sağlık ekiplerimiz, UMKE ekiplerimizle birlikte toplamda 2 bin 202 kişilik bir ekiple bu operasyon ara verilmeksizin tamamlanmıştır. Havada asılı kalan 174 vatandaşımızın tamamı kurtarılmıştır. Sağlık durumları iyi. Kazanın sebebi ile ilgili olarak çalışmalar devam ediyor. Adli merciler bu konuda gerekli tahkikatı yapacaklardır. Bizim gözlemlerimiz ve analizlerimiz neticesinde teleferik direğinin tepesindeki bir kırık neticesinde yani sağlam duran bir teleferik direğinin tepesindeki bir vida kırığı gibi tespit ettiğimiz bir kırık neticesinde bu kazanın meydana geldiğini ifade etmek isterim. Diğer detaylı çalışmayı adli mercilerimiz yapacaktır.

"HEYELAN OLDUĞU İDDİALARI DOĞRU MU?"

O ifade doğru değil diyebilirim. Orada bir heyelan olduğuna ilişkin olarak henüz bir tespit bulunmamaktadır. Sadece orada bir kaza var. Direk sapasağlam duruyor. Heyelan söz konusu değil. Direğin üstündeki bir mekanizma kırılmış o neden kırılmış onu arkadaşlarımız tespit edecekler ona göre de bir karar verilecek. Tabi takdir edersiniz ki bu operasyon kesintisiz olarak neredeyse 24 saate yakın bir sürede hiç uyumadan gerçekleştirildi. İlk gelen bilgiler yer yer revize etmek durumunda kalıyoruz ama en son size arz etmiş olduğum bilgiler güncel ve son bilgilerdir.