Antalya haber...  Bazı platformlara ait sosyal medya hesaplarından yapılan, “Alanya limanına gelen bir İsrail gemisinden inen 1671 sığınmacı ilçeye dağıldı” şeklindeki fotoğraflı paylaşım, hem Alanya ilçesinde hem de Antalya ile diğer ilçelerinde büyük huzursuzluğa yol açtı.

KISA SÜREDE BİNLERCE PAYLAŞIM YAPILDI

Kısa sürede tepki amaçlı binlerce kişi tarafından paylaşılan ve sosyal medyayı adeta ayağa kaldıran iddia nedeniyle turizm kentinde büyük huzursuzluk yaşandı. Zaten düzensiz göçmenler nedeniyle rahatsızlık yaşanan kentte medya kuruluşları da gemiyle ve içindeki sığınmacılarla ilgili detaylı araştırma yapmaya başladı.

GEMİ ALANYA’YA SAVAŞTAN ÖNCE GELMİŞ!

İddiaların hızla dağılması nedeniyle sosyal medyada ‘Yalan haber avcılığı’ yapan teyit.org gibi bazı hesaplar da olayın üzerine giderek araştırma yapmaya başladılar. Sonraki saatlerde fotoğrafın İsrail’den gemiyle Antalya’ya gelen sığınmacıları göstermediği, görüntülerin İsrail-Hamas çatışmasından önce çekildiği ortaya çıktı. Teyit.org tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı. “Görüntüler İsrail-Filistin çatışmasından önce kaydedilmiş İddiadan aldığımız görüntüleri tersine görsel arama yöntemiyle aradığımızda 6 Ekim tarihli pek çok haberde görüntülerin kullanıldığına rastladık. Yani görüntüler İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalardan önce haberlere konu olmuş. Haberlere göre, Crown Iris adlı gemiyle İsrailli bin 671 turist ve 577 personel Antalya’nın Alanya ilçesine gelmiş. Crown Iris, 1992 yılında inşa edilmiş olan ve halen Panama bayrağı altında bulunan Mano Maritime’a ait bir yolcu gemisi. Panama bayraklı 207 metre uzunluğundaki kruvaziyer, İsrail'in Hayfa Limanı'ndan yola çıkarak Alanya Limanı’na demir atmış. Haberlerde, bazı turistlerin alışveriş yaptığı, bazılarının tarihi ve turistik yerlerini ziyaret ettiği bu gezinin ardından gemi gece saatlerinde Hayfa Limanı’na geri döneceği belirtilmiş. Bu ziyaret kruvaziyer Crown Irisle Antalya’ya bu yıl yapılan altıncı gezi. Crown Iris üzerinden araştırmalara devam ettiğimizde, geminin anlık ve geçmiş konumunu bulabileceğimiz sitelerden yardım alıyoruz. Deniz trafiğinin incelenebildiği VesselFinder isimli sitede, Crown Iris’in 6 Ekim’de Türkiye’de olduğu görünüyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz. ü ü