Antalya Yat Limanı’nda yaşanan inanılmaz olayın kahramanı Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Gökoğlu, anne ile yavru foka nasıl yardım eli uzattığını, o anların video görüntülerini paylaşarak anlattı.
Prof. Gökoğlu, paylaştığı birinci videoda 2015 yılı Kasım ayında yaşanan olayda, havanın fırtınalı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Hava fırtınalı, bir fok dalgaların arasında yavrusunu falezlerde yaşatmaya çalışıyor. Yavru dalgalarla mücadeleden bitmiş tükenmiş. Anne zaman zaman yavruyu suyun üzerine nefes almaya çıkarıyor. Dalgalar çarpıyor, yavru ne yapacağını bilmiyor bir o yana bir bu yana gitmeye çalışıyor. Anne yavruyu zorla Kaleiçi Yat Limanına sokuyor. İkisi de bitkin. Bu tür durumda beni ararlar. Haber geldi bana ne yapacağımızı bilemiyoruz diyor insanlar. Anne yavru mücadelesini falezlerden izledim. Anne, ana bu doğaüstü bir mücadele. Sadece bakıyorsunuz. Yat limanına girdikten ve yavruyu garantiye aldıktan sonra anne limanı terk ediyor. Yavru liman içinde çaresiz karaya çıkmaya çalışıyor. (Foklar yavruyken karaya bağımlı yaşarlar ve o dönem tüylüdürler). Yorgun bitkin devreye ben giriyorum. Annenin emanetini alıyorum”
İşte Prof. Mehmet Gökoğlu’nun yavru foku kurtarışının video görüntüleri :


Yavrusunun sesini duyup tekneye geldi
Prof. Gökoğlu, üşümüş ve aç durumdaki yavruyu kıyıya aldığı görüntüleri de ikinci videoda paylaştı. Prof. Mehmet Gökoğlu, ikinci video görüntülerinin altına da şu notu düştü: “Yorgun, üşümüş yavru bir havluya sardım. Gün boyu bakıp kolladım. Akşam deniz yattıktan sonra bir botla denize tekrar çıktık. Karanlıkta yavru yanımızda. Anne yavrunun sesini duydu denizde. Anne çığlık çığlığa geldi bota kadar yavruyu tekrar denize bıraktık. Aldı gitti annesi. Bir anne ile yavrunun kavuşturulması hala tüylerim diken diken olur. Çığlık çığlığa gece karanlığında. Aç kalmış yavru siz hayal edin bu buluşmayı. Akdeniz Keşiş Foku sayısı dünyada sadece 500-700 birey arası. Çok şanslıyız bu kadar az olan fok Antalya falezlerinde yaşam mücadelesi veriyor.”

