Kulak çınlamasının birçok nedeni olabilir.
Çınlama, genellikle iç kulağınızdaki küçük kılların zarar görmesinden dolayı meydana gelir. Bu, beyninize gönderilen sinyalleri değiştirerek sesi çınlama şeklinde duymanıza neden olur.
Kulak çınlaması yaşlanmanın normal bir belirtisi olarak da karşınıza çıkabilir. Geçici olabilir ya da sürekli devam edebilir.
Kulak çınlamasının tetikleyicileri nelerdir?
1. Yaşa bağlı işitme kaybı:
Birçok insan için, işitme yaş ilerledikçe kötüleşir. Genellikle 60 yaşında başlayan bu durum iki kulağı da etkileyebilir.
2. Yüksek sesler:
Yüksek ses kulak çınlamasının tetikleyicileri arasında en başlarda gelir.
Konser ve yüksek ses içeren etkinliklerde bulunmak çınlamanın sebepleri arasında yer alabilir. Bir veya iki kulağı etkileyebilir, işitme kaybına ve ağrıya neden olabilir.
3. Kulak kiri:
Kulaklarınız kirlendiğinde işitme kaybına veya çınlamaya neden olabilir.
4. Kullanılan bazı ilaçlar:
Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar kulak çınlamasını tetikleyebilir.
Aspirin, diüretikler, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, bazı antibiyotikler, antidepresanlar ve kanser ilaçları çınlamaya neden olabilir. Genellikle doz ne kadar güçlüyse, sorun yaşama şansınız o kadar yüksek olur.
Genellikle ilaç almayı bırakırsanız semptomlarınız kaybolur.
5. Soğuk algınlığı:
Soğuk algınlığı kulak çınlamasına neden olabilir. Bu, işitme duyunuzu etkileyen ve sinüslerinizdeki basıncı artıran bir kulak veya sinüs enfeksiyonu nedeniyle de olabilir.
6. Kan basıncı sorunları:
Stres, alkol ve kafein kulak çınlamasını tetikleyebilir.
Bu tür etkiler orta ve iç kulağınıza yakın olan kan damarlarındaki kan akışınızı arttırı ve bu da kulak çınlamasına neden olabilir.
7. Diğer tıbbi problemler:
İç kulak kemiklerinizdeki değişiklikler, 'Meniere' hastalığı denilen bir iç kulak bozukluğu veya baş, boyun yaralanmaları da çınlamaya sebep olabilir.