Alım satım sitelerinde farklı yöntemlerle pek çok girişimde bulunan dolandırıcılar, bu kez Facebook'ta Türk devlet adamlarının ağzından sahte açıklamalar yaparak vatandaşlara, kendilerinden 'Devlete ait işletmelerin' hisse senetleri almaları yönünde çağrı yaparak dolandırmak istedi. Birkaç dakika içerisinde adeta yağmur gibi 'Sponsorlu paylaşım' yapan dolandırıcılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, damadıı Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanı sıra bazı sanatçıların ağzından sahte açıklamalar yaparak, vatandaşların kendilerinden hisse senedi almaları çağrısını yaptı. Dolandırıcıladar paylaşımlarından birinde ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun polislerin arasında elleri kelepçeli olarak götürülürken, photoshopta hazırlanmış bir görüntüsünü koydu.

GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMLERİNİ TAKLİT EDİYORLAR

Satın alma sürecini, popüler alışveriş portallarının güvenli ödeme sistemleri ile sağladıklarını söyleyen dolandırıcılar, dolandırma sürecini tam da bu aşamada gerçekleştiriyor. Güvenilir ödeme sistemlerini taklit eden web siteleri oluşturup tüketiciye gönderen dolandırıcılar, genellikle IBAN adresine gönderim yapılmasını ve bunun karşılığında sisteme dekont yüklenmesi gerektiğini söylüyor. Para transferinin gerçekleşmesinin ardından ise sırra kadem basıyorlar.

PAYLAŞIMLAR İÇİN FACE'YE ÜCRET ÖDÜYORLAR

Dün gece yarısından önce birkaç dakika içinde Facebook'un Market Place alanından onlarca sponsorlu paylaşım yapan dolandırıcılar, devlete ait işletmelerin hisse senetlerini almaları için vatandaşlara sahte açıklamalar gönderdiler.

BAYRAKTAR'NIN SAHTE AÇIKLAMASINDA BOTAŞ ÇAĞRISI VAR!

Verilen ilanlardan birinde dünyanın en başarılı İHA ve SİHA'ların mimarı Selçuk Bayraktarın ağzından haber yapan dolandırıcılar, işadamı Bayraktar’ın  Türkiye sakinlerini devletin gaz şirketi Botaş’ın hisselerini almaya çağırdığı yalanını servis ettiler. Paylaşımda,  hisse alımı yapanların haftada 23.700 TL'den başlayan kazanç elde edeceğini öne sürdüler. Yapılan paylaşımda, hisse senetlerinin nasıl satın alınacağı yönünde de bir açıklama bulunuyor. Açıklamada, “1. Doğru bilgilerinizi girerek kayıt formunu doldurun.
  1. Yöneticinin aramasına cevap verin, o size programı anlamanıza yardım edecek ve yatırım portföyünüzü oluşturacaktır.
  2. Botaş finansal danışmanın yönergelerini takip edin”
şeklinde yol gösteriliyor. Bu yöntemle hisse senedi alacağını zannederek sahte siteden alışveriş yapan vatandaş ise büyük bir kumpasın kurbanı oluyor. İşte dolandırıcıların yaptığı paylaşımlardan bazıları; ü ü ü ü ü ü ü